Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Κυβερνητική ύβρις απέναντι στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά πρόστιμα της ΑΑΔΕ

Του Τάσου Σταυρόπουλου*

• Η ΑΑΔΕ, τέλος Δεκεμβρίου του 2019, επέβαλε πρόστιμα σε 71.000 συνταξιούχους για αναδρομικά των ετών 2010, 2011 και 2012 που εισέπραξαν καθυστερημένα το 2013 και έπρεπε να τα δηλώσουν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) είχε απευθυνθεί έγκαιρα στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ και είχε ζητήσει την κατάργηση των προστίμων, γιατί οι συνταξιούχοι τιμωρήθηκαν για τις συντάξεις που έλαβαν με καθυστέρηση 2-3 ετών, ενώ τους είχε παρακρατηθεί ο προβλεπόμενος φόρος.

Την ευθύνη είχε αποκλειστικά η πολιτεία, γιατί τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν

είχαν αποστείλει αναλυτικά ενημερωτικά σημειώματα για τα αναδρομικά που είχαν λάβει. Η ΠΕΣΕΚ είχε, μάλιστα, καταγγείλει την παράλειψη αυτή των Ταμείων και εισέπραξε την απάντηση από τις τότε διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να επωμιστούν τα ταχυδρομικά έξοδα(!).

● Το Δ.Σ. της ΠΕΣΕΚ είχε επίσης καταγγείλει την ΑΑΔΕ γιατί έδωσε εντολή να καταλογίσουν οι εφορίες τα πρόστιμα με ημερομηνία μέχρι 30.12.2019, για να μην επέλθει παραγραφή λόγω παρέλευσης 5ετίας, ενώ ήταν γνωστό ότι «η κοινοποίηση φύλλου ελέγχου δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης». Γι’ αυτό είχαμε καλέσει τους συναδέλφους να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή, γιατί οι βεβαιώσεις των προστίμων είχαν ταχυδρομηθεί στις αρχές του 2020, δηλ. μετά την παρέλευση της 5ετίας, και να μην πληρώσουν τα πρόστιμα μέχρι να κριθεί η υπόθεση από τα δικαστήρια και να δοθεί απάντηση από την ΑΑΔΕ για τις ενδικοφανείς προσφυγές. Η ΑΑΔΕ υποστήριζε ότι δεν υφίστατο θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος καταλογισμού των προστίμων και όχι της κοινοποίησής τους.

● Επειδή τα Διοικητικά Εφετεία είχαν διαγράψει πρόστιμα λόγω παρέλευσης 5ετίας, γιατί ελάμβαναν υπόψη την ημερομηνία κοινοποίησης των προστίμων και όχι την ημερομηνία καταλογισμού τους, η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά το ΣτΕ με τις αποφάσεις 616, 617 και 618/2021 έκρινε ότι «η προβλεπόμενη προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα που διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων είναι ανίσχυρη ως αντίθετη «στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου». Και κατά συνέπεια, η σχετική διάταξη είναι «μη εφαρμοστέα».

● Μετά την εξέλιξη αυτή το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έπρεπε να είχαν δώσει εντολή να διαγραφούν τα πρόστιμα σε όλους τους συνταξιούχους, να επιστραφούν τα πρόστιμα σε όσους τυχόν τα είχαν καταβάλει και να σταματήσει έτσι η 30μηνη ταλαιπωρία τους.

● Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με όσους είχαν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις τον Ιούλιο του 2020 με βάση την απόφαση Α1169/20.7.2020 του υπουργείου Οικονομικών. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν ενώ είχε παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ) για τη φορολόγησή τους, γιατί είχε παρέλθει 5ετία και οφείλει η ΑΑΔΕ να ακυρώσει τις δηλώσεις αυτές και να επιστρέψει τα πρόστιμα τα οποία μάλιστα είναι προσαυξημένα κατά 20%. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η ΑΑΔΕ επιμένει για την είσπραξη των προστίμων και συνεχίζει να επιβάλλει τόκους, ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις είναι άκυρες.

● Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις των αρμόδιων υπουργών ότι σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, η ΑΑΔΕ έκανε δεκτές ελάχιστες ενδικοφανείς προσφυγές και διέγραψε τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί, αλλά άφησε δεκάδες χιλιάδες πρόστιμα, αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο η ίδια είχε προσφύγει.

● Οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι με τη στάση του υπουργείου Οικονομικών και του διοικητή της ΑΑΔΕ. Επί 30 μήνες τους εμπαίζουν. Επισημαίνουμε ότι η πολιτεία φέρει ακέραιη την ευθύνη για την εκμετάλλευση που υφίστανται οι συνταξιούχοι από τα δικηγορικά γραφεία: καλούν τώρα τους συνταξιούχους να καταφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για να υποχρεωθούν οι εφορίες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ!

● Αν η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει την οργή των συνταξιούχων, θα την εισπράξει, όπως την εισέπραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση για τον ν. Κατρούγκαλου.

● Αν θέλει να δοθεί λύση, πρέπει να δοθεί συνολική λύση με πολιτική απόφαση που να περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους, είτε είχαν καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή είτε όχι.

● Η πολιτεία φέρει ακέραιη την ευθύνη. Οταν χορηγεί συντάξεις με καθυστέρηση 2-3 χρόνων, παρακρατεί τον φόρο, δεν ενημερώνει τους συνταξιούχους για να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και μετά τους επιβάλλει πρόστιμα, αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε τριτοκοσμική χώρα.

* Πρόεδρος

Πανελλήνιας Ενωσης

Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: