Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αντιδράσεις μετά την εξαγγελία Γεωργιάδη για 16ωρη εργασία

Καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του (που αλλού) ΣΚΑΪ, ο υπουργός (δεν θα μου πάρει εμένα τη δόξα η τρόικα δήλωνε για τις απολύσεις στο ΕΣΥ) Εργασίας ανακοίνωσε μερικές από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιό του, προαναγγέλλοντας επιστροφή στην προϊστορία του καπιταλισμού, που προβλέπουν τη θέσπιση της 16ωρης ημερήσιας εργασίας.

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί  κάποιος εργαζόμενος να..

δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» δήλωσε ευθαρσώς για να προσθέσει απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 16 ώρες την ημέρα «εάν το επιθυμεί. Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται». Πόσο κάθαρμα πρέπει να είσαι για να κομπορρημονείς έτσι;

Πηγαίνοντας την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα ο Άδωνης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ καλό για την αγορά εργασίας, προσπάθησε να κρυφτεί πίσω αλλά και αποκάλυψε το περιεχόμενο από τις «νέες οδηγίες της Κομισιόν» και έσπευσε να τονίσει ότι «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και θα έχουμε ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στη Βουλή με αρκετή ιδεολογική συζήτηση».

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, που ξεσήκωσε με τις προθέσεις τις κυβέρνησης που αποκάλυψε για τον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν, σε διευκρινιστική του δήλωση ισχυρίζεται ότι δεν καταπατείται το δικαίωμα του εργαζόμενου σε 11ωρη συνεχή ξεκούραση.

«Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος» αναφέρει στη δήλωσή του ο ξεφτιλισμένος. Εκείνο που δε μας λέει είναι πώς το 8 + 8 ώρες εργασίας μαζί με 11 ώρες ανάπαυσης μας κάνει στο σύνολο 24 ώρες. Μας δουλεύει και από πάνω.

Οι εργαζόμενοι δεν συγχωρούν.

Μαζί με τον αγώνα τους για αυξήσεις ώστε να ζουν αξιοπρεπώς, μια αξιοβίωτη δηλαδή ζωή, θα εντείνουν τον αγώνα τους για μείωση του χρόνου εργασίας ώστε να περιοριστεί η ασυδοσία του κεφαλαίου. Μετά το Σικάγο και τα 3 8αρια καιρός είναι να μπουν τα συνθήματα της μείωσης της δουλειάς στο μισό χρόνο. Με την παραγωγικότητα της εργασίας να έχει εκτοξευτεί, μετά από περίπου 160 χρόνια, καιρός να επικαιροποιηθούν τα συνθήματα. Για να το βουλώσουν επιτέλους και κυρίως να πάψουν να υπάρχουν όλα τα αντεργατικά εκτρώματα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: