Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Προσωρινές τοποθετήσεις Νεοδιόριστων εκπ/κών Γενικής & Ειδικής Αγωγής - Ενημέρωση

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται τώρα προσωρινά σε λειτουργικά κενά που υπάρχουν σε σχολικές μονάδες. 

Τον Μάιο, θα τοποθετηθούν οριστικά σε οργανικά κενά (στην ίδια περιοχή), κατά τη διαδικασία τοποθέτησης των μετατιθέμενων εκπαιδευτικών (με τα μόρια μετάθεσής τους).

Κατά την τοποθέτηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής προηγούνται οι ανήκοντες στις ειδικές κατηγορίες, οι οποίοι και συγκρίνονται μεταξύ τους. 

Για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς:

1) Αρχικά καταγράφονται και μετρούνται τα μόρια από τα οικογενειακά κριτήρια (γάμος, παιδιά), τα οποία είναι σταθερά και δεν αλλάζουν. Έγγαμος ή ευρισκόμενος σε χηρεία ή διαζευγμένος ή σε διάσταση ή άγαμος γονέας στον οποίο έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανηλίκων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων) ή εκπαιδευτικός που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης λαμβάνει τέσσερις (4) μονάδες, Πρώτο παιδί 4 μονάδες, Δεύτερο παιδί 4 μονάδες, Τρίτο παιδί 6 μονάδες, Τέταρτο και πάνω παιδί 7 μονάδες για το καθένα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανήλικα θεωρούνται τα παιδιά που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σπουδάζοντα όσα φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Για την απόδειξη αυτών απαιτείται πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος κατά περίπτωση. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή του 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι τοποθετήσεις.

2) Έπειτα καταγράφονται η συνυπηρέτηση και η εντοπιότητα, χωρίς όμως να περαστούν τα μόρια Ο εκπαιδευτικός παίρνει τα 4 ή 2 μόρια αντίστοιχα μόνο στον δήμο που έχει συνυπηρέτηση ή εντοπιότητα και όχι σε όλο τον νομό. Για να λάβει κάποιος τα μόρια της συνυπηρέτησης ή της εντοπιότητας, πρέπει να έχουν περάσει 2 χρόνια από την ημερομηνία κτήσης.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Για την απόδειξη του τόπου και της φύσης της εργασίας του ή της συζύγου υποβάλλονται κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. προκειμένου περί υπαλλήλων του δημοσίου ή υπαλλήλων ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή υπαλλήλων του υπόλοιπου δημόσιου τομέα όπως αυτός καθορίστηκε με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει, ή άμισθων δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών,
    • βεβαίωση της υπηρεσίας του, από την οποία να προκύπτει ότι ο ή η σύζυγος υπηρετεί οργανικά και όχι με απόσπαση στο συγκεκριμένο τόπο,
  2. προκειμένου περί εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ή ελεύθερων επαγγελματιών,
    • βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κλπ.) από την οποία να προκύπτει ότι ο ή η σύζυγος εργάζεται στον τόπο που ζητείται η τοποθέτηση τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και είναι ασφαλισμένος στον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο εκπαιδευτικός που ο/η σύζυγος υπηρετεί ως αναπληρωτής στο Δημόσιο δεν δικαιούται τις μονάδες συνυπηρέτησης σύμφωνα με την 95/91 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Μονάδες τοποθέτησης από εντοπιότητα υπολογίζονται όταν ο εκπαιδευτικός είναι δημότης από διετίας του Δήμου στην οποία ζητείται τοποθέτηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αρκεί να είναι κανείς μόνιμος κάτοικος του Δήμου. Στη βεβαίωση του Δημάρχου θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά από πότε ο εκπαιδευτικός είναι δημότης στο συγκεκριμένο Δήμο.

3) Στις 2 τελευταίες στήλες καταγράφεται η συνολική προϋπηρεσία σε μήνες και ημέρες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην προϋπηρεσία, αν οι μέρες είναι πάνω από 15 στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω, ενώ κάτω από 15, στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω! Πχ 9 μήνες 02 ημέρες και 9μηνες 14 ημέρες ισοβαθμούν

Όταν δυο ή περισσότεροι συνάδελφοι ισοβαθμούν στα οικογενειακά κριτήρια προηγείται αυτός που έχει συνυπηρέτηση ή εντοπιότητα.

Αν και πάλι ισοβαθμούν προηγείται αυτός με τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία.

Αν ισοβαθμούν και στην πραγματική προϋπηρεσία, προηγούνται αυτοί με τα περισσότερα μόρια δυσμενών συνθηκών σχολείων.

Τέλος, αν υπάρχει εκ νέου ισοβαθμία, προηγείται αυτός που είναι υψηλότερα στο ΦΕΚ διορισμού.

Τοποθετήσεις Νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής

Κατά την προσωρινή τοποθέτηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη του Ν. 4692/20 (άρθρο 48), για την κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών σε ΣΜΕΑΕ (έναντι των Τμημάτων Ένταξης), ήτοι: «Οι τοποθετήσεις σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης πραγματοποιούνται μετά την κάλυψη όλων των κενών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) της οικείας περιοχής μετάθεσης».

Δείτε και τα λειτουργικά κενά που ανακοίνωσε η ΔΙΠΕ Σάμου

Καλή τοποθέτηση σε όλους/ες

Κακαγιάννης Αντώνης

π. Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για δύο σχολικά έτη και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται.

Η παραπάνω διάταξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, λόγω του ότι η περιοχή διορισμού τους βρίσκεται μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. 

Τους στερεί τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για απόσπαση εκτός των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α' 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α' 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω  ή 

μετάθεση για δύο χρόνια, σε μια περίοδο που το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο, η ακρίβεια σε βασικά είδη συνεχίζεται και αυξάνεται και οι μετακινήσεις έχουν γίνει δυσβάσταχτες για όλους τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται συνεχώς και μπορεί να εργάζονται και σε παραπάνω από ένα σχολεία. 

Μάλιστα, όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί, που περίμεναν και πάλεψαν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για πάνω από 10 χρόνια, σαν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν υπηρετήσει πολλές φορές μακριά από τις οικογένειές τους, έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, τώρα αναγκάζονται να παραμείνουν και για δεύτερο χρόνο στην περιοχή διορισμού. 

Γι' αυτό ζητάμε:

  1. Να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και η μετατροπή της σε έναν χρόνο.
  2. Να δοθεί από τη φετινή σχολική χρονιά η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να κάνουν αίτηση για μετάθεση ή απόσπαση, αφού τον Ιούνιο θα έχουν υπηρετήσει την οργανική τους για ένα έτος.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: