Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει! Πως προχωράμε τη φετινή σχολική χρονιά (2023-24)

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά "Η  Πρόοδος"Στο σημερινό ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο, με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές να έχουν αφανίσει ολόκληρους νομούς της χώρας  και την πλήρη χρεοκοπία του «επιτελικού κράτους», η συνέχιση της προσπάθειας επιβολής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης των νόμων 4692/2020 και 4823/2021 μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, τα τελευταία χρόνια, έδωσε περήφανη απάντηση, απέναντι στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, με την απεργία-αποχή και τα ενιαία κείμενα. Με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα προχωράμε και τη νέα χρονιά. Με ισχυρή εντολή την ομόφωνη απόφαση της 92ηςΓ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη.

Ø Για την ατομική αξιολόγηση, είναι σε ισχύ η απεργία – αποχή που κήρυξε η Δ.Ο.Ε. (8/2/2023) και επανεπιβεβαιώθηκε, ομόφωνα, από την 92η Γ. Σ. του κλάδου. Με βάση αυτό, υπογράφουμε όλοι τις δηλώσεις..

συμμετοχής στην απεργία-αποχή. Για τις/τους νεοδιόριστους συναδέλφους επισημαίνουμε ότι η απεργία/αποχή δεν έχει καμία επίπτωση και ιδιαίτερα στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους. Έχουμε παραδείγματα συναδέλφων που έχουν κάνει απεργία - αποχή και πήραν κανονικά το μισθολογικό τους κλιμάκιο.

Ø Για τους μέντορες και τους συντονιστές είναι σε ισχύ η απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. (10/10/2022). Με βάση αυτό, υπογράφουμε όλοι τις δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή και δεν συμμετέχουμε και δεν συμπληρώνουμε τις αντίστοιχες φόρμες που ζητά η ΔΙΠΕ Σάμου.

Ø Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από τη Δευτέρα 11/9/2023 μέχρι και την Παρασκευή 29/9/2023, όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει και το ολοήμερο  διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

Πιο απλά, σε περίπτωση που ο αξιολογητής επιμένει να μπει για παρακολούθηση διδασκαλίας στην τάξη, τότε ενεργοποιείται η στάση εργασίας, όχι μόνο για τον/την συνάδελφο αλλά και για όλους τους/τις συναδέλφους του σχολείου.

Προτείναμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, οι στάσεις αυτές να καλύπτονται οικονομικά από τον Σύλλογο.

Ø Για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο, συνεχίζουμε και τη νέα σχολική χρονιά, 2023 - 2024, την ίδια επιτυχημένη μορφή των δύο τελευταίων ετών (στο πνεύμα της απόφασης της 92ης Γ.Σ., αλλά και με την απόφαση της Γ.Σ του συλλόγου). Δηλαδή με την απεργία αποχή και τα ενιαία κείμενα.

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν οι ειδικές συνεδριάσεις στους Συλλόγους Διδασκόντων (Σ. Δ.) για την έκθεση αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

· Αν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αλλά και ο Δ/ντής, συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος τότε δεν ανεβαίνει τίποτα στην πλατφόρμα.

· Αν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, αλλά ο Δ/ντής δεν συμμετέχει, τότε ο Δ/ντής μπορεί να κάνει την αυτοαξιολόγηση της σχολικής του μονάδας και να την ανεβάσει στην πλατφόρμα.

· Αν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου δεν συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, τότε καταθέτουμε αυτούσια τα ενιαία κείμενα (μέχρι τότε θα μας τα έχει στείλει η ΔΟΕ), χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στο Σύλλογο Διδασκόντων.

Από τη στιγμή που θα πάρει πλειοψηφία η πρότασή μας στο Σύλλογο Διδασκόντων, (η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας αποφάσισε πέρσι ενιαία κείμενα), ο/η διευθυντής/ντρια του σχολείου οφείλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα, να υπογράψει το πρακτικό και - εάν το επιθυμεί - να εκφράσει τη διαφωνία του, αλλά πρέπει να ανεβάσει τα ενιαία κείμενα στην πλατφόρμα.

Ø Κανένας - καμία δεν καταχωρεί στοιχεία στον ηλεκτρονικό φάκελο αξιολόγησης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Αυτές τις ημέρες, οι σχολικοί σύμβουλοι περιφέρονται στα σχολεία, οργανώνουν παιδαγωγικές συναντήσεις, αλλά μην έχουμε αυταπάτες, κρύβεται ο αξιολογητής/επιθεωρητής που επιχειρεί να διαμορφώσει προσωπικές σχέσεις, να προλειάνει το έδαφος, να ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα, δύσκολα βήματα.

Ενημερώνουμε τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους, ότι η συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή καμία απολύτως επίπτωση δεν έχει στη μισθολογική τους εξέλιξη.

· Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή στους επίδοξους αξιολογητές.

· Κρατάμε κλειστές τις πόρτες των τάξεων μας.

· Δεν συνεργαζόμαστε σε πλαίσιο που περιλαμβάνει οποιαδήποτε εν δυνάμει αξιολογική διαδικασία.

· Δεν αποδεχόμαστε και δεν εφαρμόζουμε καμία αυθαίρετη εντολή, καμία πρακτική που εξευτελίζει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά μας.

· Για κάθε αυθαιρεσία ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη του Δ.Σ.

Προτείναμε στο Δ.Σ. ενημερωτικές συναντήσεις για την αξιολόγηση στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, το οποίο υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. και θα ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες.

Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους να συμετάσχουν στις συναντήσεις αυτές

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ! ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ! ΣΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: