Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

1824: Η νικητήρια ναυμαχία της Σάμου


1824 Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός στόλος, με ηγέτη τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο του Χοσρέφ, που γλιτώνει με τρομακτικές απώλειες και υποχωρεί. Η Σάμος δεν απειλήθηκε ποτέ πια από τους Τούρκους.

Από τον Ιούλη του 1824, ο τουρκικός στόλος, σε συνεργασία με τον αιγυπτιακό, άρχισαν επιχειρήσεις για την κατάληψη της Σάμου. Το νησί, όμως, το υπερασπιζόταν ο στόλος των Ελλήνων, που πέτυχε πολλές νίκες κατά του εχθρικού. Στις 4 Αυγούστου συγκεντρώθηκε μεγάλη τουρκική δύναμη από 22 μεγάλα πλοία έναντι των 16 ελληνικών.

Ωστόσο, τη μέρα εκείνη φανερώθηκε διχογνωμία στην ελληνική πλευρά και κυρίως από την πλευρά των καπεταναίων των πυρπολικών, που θεωρούσαν άσκοπο το να βγουν σε επίθεση κατά των τούρκικων σκαφών. Εκείνη τη στιγμή, ξεχώρισαν για το θάρρος και τις ηγετικές τους ικανότητες ο Σαχτούρης και ο Μιαούλης, που πέρασαν από πλοίο σε πλοίο και ξεσήκωσαν τα πληρώματα.

Το πρωί της 5 Αυγούστου, οι δυο στόλοι ήταν αντιμέτωποι σε πλήρη ανάπτυξη. Τότε έδρασαν και πάλι τα πυρπολικά. Πρώτο του υδραίου Τσάπελη και μετά του Κανάρη, που κατάφεραν να βυθίσουν μια τουρκική φρεγάτα που είχε το φιλόδοξο όνομα «Μπουρλότ κορκμάζ», δηλαδή «Δε φοβάται το πυρπολικό».

Παρά την καταστροφή, ο εχθρικός στόλος συνέχισε την επίθεσή του με συνεχή κανονιοβολισμό του φρουρίου της Σάμου. Η ελληνική αντεπίθεση με πρώτο σκάφος του Ανάργυρου Λεμπέση υπήρξε άμεση, ενώ τα υδραίικα και σπετσιώτικα πλοία με τα πυροβόλα τους εμπόδιζαν τον εχθρό να προχωρήσει. Τέλος, ο πυρπολητής Βατικιώτης, με τη βοήθεια υδραίικων πλοίων, ανατίναξε ένα μεγάλο τουρκικό σκάφος και λίγο αργότερα ένα άλλο τουρκικό «φρεγαδόνι» βυθίστηκε από τους πυρπολητές Ραφαλιά και Λέκα Ματρόζο.

Ο καπετάν πασάς, μετρώντας τις απώλειες και βλέποντας ότι τα περισσότερα από τα πλοία του ήταν έτοιμα να εγκαταλείψουν τη μάχη, αποφάσισε να διατάξει την ανασύνταξη του στόλου μετά τα μεσάνυχτα στο Αγαθονήσι. Η μεγάλη καταστροφή που έγινε στο στόλο του και ο διασκορπισμός του στρατού, που είχε συγκεντρώσει στις μικρασιατικές ακτές, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για απόβαση στη Σάμο. Σε λίγες μέρες, έπλευσε προς την Κω, όπου περίμενε την άφιξη του αιγυπτιακού στόλου. Η συμβολή του Σαχτούρη στη νίκη αυτή ήταν τεράστια. Δικαιολογημένα περιέγραψε περήφανος τη νικηφόρα ναυμαχία του στόλου σε έκθεσή του προς τους πρόκριτους της Υδρας.
Δείτε περισσότερα και στο armoniaradio

Δεν υπάρχουν σχόλια: