«Ο ετήσιος αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών στη Σάμο είναι πολύ μικρός την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι καταστροφές στο νησί είναι τεράστιες, είναι το πλέον πυρόπληκτο της χώρας. Οπως και στην πρόσφατη μεγάλη φωτιά, οι εμπρηστές φαίνεται δυστυχώς πως ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους...».
Διετέλεσε διευθυντής στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού την περίοδο 2000-2003. Χρειάστηκε να μεταβεί επανειλημμένα στο νησί του Πυθαγόρα προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος τι δεν πάει καλά εκεί σχεδόν κάθε καλοκαίρι με τις φωτιές.
Ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης έχει μελετήσει συστηματικά το ζήτημα των καλοκαιρινών πυρκαγιών στη Σάμο. Από τις πρώτες μάλιστα ώρες μετά το ξέσπασμα της νέας καταστροφικής πύρινης λαίλαπας λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης στην περιοχή ανάμεσα στο Κοκκάρι και στους Μυτιληνιούς, συνέταξε και τη σχετική έρευνά του,
υπό τον τίτλο «Εγκληματικότητα των Εμπρησμών- Σάμος αγροτοδασικές πυρκαγιές 2000-2010».
«Η Σάμος κατατάσσεται στην όγδοη θέση των ελληνικών νησιωτικών νομών με τις περισσότερες πυρκαγιές. Ωστόσο, αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις εκτεταμένες καταστροφές, στις καμένες εκτάσεις γης. Η Κεφαλονιά, για παράδειγμα, καταγράφει τριπλάσιες φωτιές το ίδιο διάστημα, αλλά μόλις το ένα τρίτο των ζημιών της Σάμου!».
Για δύο λόγους
Ο κ. Γκουρμπάτσης τονίζει ότι «στη Σάμο οι φωτιές μπαίνουν κυρίως από πρόθεση, οι εκάστοτε δράστες έχουν τον τρόπο να τις βάζουν επιτυχώς. Κατά δεύτερο λόγο, οι καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν εκεί, δηλαδή οι ισχυροί άνεμοι, επιτρέπουν στις πρώτες φλόγες να πάρουν γρήγορα έκταση τέτοια που δεν προλαβαίνει να τις θέσει άμεσα υπό έλεγχο η Πυροσβεστική».
Και στην πρόσφατη περίπτωση αποδείχθηκε, όπως λέει, ότι επρόκειτο για του λάχιστον τέσσερις διαφορετικές εστίες, που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Η σύλληψη των τριών κτηνοτρόφων, ηλικίας 27, 29 και 31 ετών, που απολογούνται σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου με την κατηγορία του «εμπρησμού από πρόθεση, κατ΄ εξακολούθηση (πολλαπλές εστίες) ιδιαίτερα μεγάλης δασικής έκτασης», δεν αποτελεί έκπληξη για τον έμπειρο πρώην αξιωματικό της Πυροσβεστικής.
«Τα στοιχεία δείχνουν πως η Σάμος έχει πολλούς εμπρηστές όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν και υπότροποι. Δυστυχώς, πρόκειται για έλληνες πυρομανείς αφού ντόπιοι έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν ως υπεύθυνοι για την πρόκληση πυρκαγιών. Η πλέον καταστροφική από όλες, αυτή του 2000, οφείλεται σε σαμιώτη χασισοκαλλιεργητή που θέλησε να εξαφανίσει τα ίχνη του ώστε να αποφύγει τη σύλληψη! Παρά τα όσα κατά καιρούς ακούγονται, τουλάχιστον στη διάρκεια της δικής μου θητείας δεν διαπιστώθηκε εμπλοκή οποιουδήποτε τούρκου ή άλλου αλλοδαπού σε υποθέσεις εμπρησμών στο νησί. Από την άλλη, διαπιστώνεται και ατιμωρησία: τώρα που μιλάμε, ακόμα εκκρεμεί δικαστικά ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές η δίκη νεαρού Σαμιώτη που κατηγορείται για διψήφιο αριθμό πυρκαγιών μέσα σε μόλις ένα καλοκαίρι, το 2003, στο Καρλόβασι», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου