Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο: Υπερψήφιση από Παπαδημητρίου, Ρομπόπουλο, Αθανασιάδη και ΟΧΙ από Κουρουμπλή, ο οποίος διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ

Ψηφίστηκε με 155 «ναι», 138 όχι και 5 παρών  το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με μόνο μία διαρροή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την αρνητική ψήφο του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος τέθηκε εκτός της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, συμμετείχαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης (ο οποίος δήλωσε με επιστολή του ότι ψηφίζει «όχι» αλλά δεν προσμετράται η ψήφος στο αποτέλεσμα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Λιάνης.

Εκτός από τον κ. Κουρουμπλή, «όχι» ψήφισαν 138 βουλευτές, της ΝΔ (πλην της κ. Παπαδημητρίου), του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι ανεξάρτητοι Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου (που συγκροτούν το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»), Σοφία Σακοράφα και Ευ. Παπαχρήστος.
«Παρών» δήλωσαν οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και συγκεκριμένα η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Κώστας Κιλτίδης και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Επιστολή, με την οποία γνωστοποιείται η διαγραφή του κ. Κουρουμπλή, έστειλε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

«Πατριωτισμός, κατά την αντίληψη μου, είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής σε γραπτή δήλωσή του μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Σημείωνε ακόμη ότι «η απαξίωση των βουλευτών στην συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μιας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής» και κατέληγε: «Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στο τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή».
Αργότερα, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα.
«Είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ. Όχι την έδρα δεν θα την παραδώσω, γιατί να την παραδώσω; Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, κανένας δεν μπορεί να με διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ. Είμαι της συνείδησης του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας. Ο Πρόεδρος αυτό έκρινε, τον ευχαριστώ, θα συνεχίσω την προσπάθεια μου να υπερασπιστώ ακριβώς αυτά που λέει η δήλωση μου» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ρ/σ Bήμα FM 99,5.

«Ναι» ψήφισε τελικά ο «αντιρρησίας» βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης. «Όλοι γνωρίζετε τις αντιρρήσεις μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αντέδρασα σε δύο θέματα που αφορούσαν την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους. Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις του υπουργού και επειδή αντιλαμβάνομαι το κρίσιμο της απόφασης ψηφίζω ναι», δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης. Ανάλογη δήλωση έκανε, όταν κλήθηκε να ψηφίσει, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιουματζίδης.

«Ναι» ψήφισε και η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, κάτι που είχε προαναγγείλει στην ομιλία της, ανακοινώνοντας και την ανεξαρτητοποίησή της.
«Η κ. Έλσα Παπαδημητρίου ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τις τάξεις της ΝΔ. Αυτοδιαγράφηκε. Η ΝΔ συνεχίζει την πορεία ελπίδας και ευθύνης που οφείλει στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: