Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Υποχρεωτικές μετακινήσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ στο Ν. Αττικής, του αιρετού του ΑΠΥΣΠΕ Χρόνη Γεωργίου

Σήμερα, Τετάρτη 18-9-2013 και ώρα 7.00π.μ. είχαμε συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής. Δε νομίζω ξανά στα χρονικά άλλο υπηρεσιακό συμβούλιο στο χώρο της εκπαίδευσης να έχει συνεδριάσει τέτοια ώρα. Είναι για το βιβλίο Γκίνες.

Προσερχόμενος στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής συνάντησα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε όσους είχαν την άδεια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής...

Επειδή υπήρχαν εκπρόσωποι Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργάνων από συλλόγους Π.Ε. της Α΄ Αθήνας ζήτησα από τον Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να δεχτεί μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πριν γίνει η συνεδρίαση. Αρνήθηκε κατηγορηματικά επικαλούμενος έκτροπα που είχαν συμβεί την Παρασκευή 13-9-2013 κατά την παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στο γραφείο του.

Ως Παρεμβάσεις καταγγέλουμε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και την άρνηση του Περιφερειακού Διευθυντή Αττικής να συναντήσει εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι εγκληματίες ώστε να χρειάζονται αστυνομικές δυνάμεις να προστατέψουν τον Περιφερειακό Διευθυντή.

Ενώ τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν συγκεκριμένα ( άδειες άνευ αποδοχών, απαλλαγή καθηκόντων στελεχών εκπαίδευσης, ανανέωση εκπαιδευτικών αδειών, ορισμός αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Α΄ Αθήνας ) ο Περιφερειακός Διευθυντής ζήτησε αν υπάρχει ομοφωνία να προστεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί από το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής ο νόμος 3848 άρθρο 31 παράγραφος 3 περιπτώσεις α και β, δηλαδή πώς θα μετακινηθούν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ στο νομό Αττικής. Αρνήθηκα με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τον οικογενειακό προγραμματισμό των εκπαιδευτικών να τίθεται αιφνιδιαστικά και πρόχειρα προς συζήτηση χωρίς να υπάρξει διάλογος με τους φορείς των εκπαιδευτικών.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής αφού δεν υπήρξε ομοφωνία υποχώρησε και μας έδωσε πρόσκληση για την Παρασκευή 20-9-2013 και ώρα 4.00μ.μ για να συνεδριάσουμε με τα εξής θέματα:  Άδειες άνευ αποδοχών, Αποσπάσεις-Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. για το διδακτικό έτος 2013-14. Τόνισε δε ότι όσοι εκπαιδευτικοί μετακινηθούν σε άλλες Διευθύνσεις θα είναι μόνο για αυτή τη χρονιά και όσοι έχουν οργανική θέση δε θα τη χάσουν.

Πρόθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης είναι να διαλέξει ανάμεσα σε 2 διαδικασίες: Ή οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί να δηλώνουν σχολεία όμορης Διεύθυνσης ( π.χ. της Γ΄ Αθήνας να δηλώνουν σχολεία της Δυτικής Αττικής, της Β΄ Αθήνας σχολεία της Ανατολικής Αττικής, της Α΄ Αθήνας σχολεία της Δυτικής Αττικής, της Ανατολικής Αττικής και του Πειραιά ) ή όλοι οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί να δηλώσουν σχολεία οποιασδήποτε Διεύθυνσης χωρίς περιορισμό.

Προσανατολίζονται προς τη δεύτερη επιλογή επειδή κουμπώνει καλύτερα με το γράμμα του νόμου. Δεσμεύτηκαν να γνωστοποιήσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν, να αναρτήσουν τα κενά και να καλέσουν τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αιτήσεις ( προσανατολίζονται κάθε εκπαιδευτικός να δηλώνει μέχρι 20 σχολικές μονάδες ). Οι αιτήσεις αυτές θα είναι και ταυτόχρονα υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα αναγράφουν και τα μόριά τους καθώς η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής δεν έχει στοιχεία για όλους τους πλεονάζοντες. Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία, άλλο ένα ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες.

Επισημάνθηκε στον Περιφερειακό Διευθυντή ότι μέχρι την Παρασκευή είναι αδύνατο να γίνουν οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε όλες τις Διευθύνσεις της Αττικής, να ανακοινωθούν οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί κάθε Διεύθυνσης και τα κενά της Αττικής, να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους οι αιτήσεις- υπεύθυνες δηλώσεις ώστε το ΑΠΥΣΠΕ την Παρασκευή να προχωρήσει στις μετακινήσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, ότι η διαδικασία εξπρές που ακολουθείται δεν εξασφαλίζει διαφάνεια και αποφυγή λαθών. Απάντησε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα μέχρι την Παρασκευή. Σε αντίθετη περίπτωση θα μετατίθεται καθημερινά η σχετική συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ. Τέλος δήλωσε ότι κανείς εκπαιδευτικός που υπηρετεί στην Αττική δε θα μετακινηθεί εκτός Αττικής.

Ορισμός αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευση Α΄ Αθήνας : Ο Περιφερειακός Διευθυντής μας ενημέρωσε ότι χθες το βράδυ εμφανίστηκαν ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής για να ελέγξουν γιατί μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ δεν είχαν τοποθετηθεί στην Α΄ Αθήνας 525 εκπαιδευτικοί σε σχολικές μονάδες ( Από αυτούς οι 170 είναι από μετάταξη από τη Β/θμια στην Α/θμια και οι υπόλοιποι 355 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας εκπαίδευσης).

Επίσης δήλωσε ότι παρά τις προτροπές του προς τη Διεύθυνση της Α΄ Αθήνας η Διευθύντρια Εκπαίδευσης δεν τοποθέτησε προσωρινά για 2 μήνες τους παραπάνω εκπαιδευτικούς μέχρι το ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας να συνεδριάσει και να επικυρώσει τις τοποθετήσεις. Αντίθετα την Πέμπτη 12-9-2013 η Διευθύντρια υπέβαλλε την παραίτησή της και παράλληλα ζήτησε κανονική άδεια λόγω κούρασης.

Τότε κλήθηκε ο αναπληρωτής της Διευθυντής ( το απόγευμα της ίδιας μέρας ) που δήλωσε αδυναμία να εκτελέσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα για 1 μήνα, δήλωσε ότι παραιτείται, αλλά θα εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι να οριστεί νέος αναπληρωτής Διευθυντής. Δεν το τήρησε όμως καθώς τη Δευτέρα με FAX δήλωσε ότι πήρε αναρρωτική άδεια.

Κλήθηκαν οι 2 προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων να αναλάβουν καθήκοντα, αλλά δήλωσαν αναρμόδιοι και όχι γνώστες του αντικειμένου. Κατήγγειλαν δε ότι εκπαιδευτικοί έλεγαν στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης της Α΄ Αθήνας να φύγουν από τα γραφεία κλειδώνοντάς τα και εμπόδιζαν τους υπαλλήλους να εργαστούν. Το ίδιο μεσημέρι ο Περιφερειακός Διευθυντής μετέφερε όλα τα παραπάνω σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας.

Στη συνέχεια προχώρησε σε ανάκληση της κανονικής άδειας της Διευθύντριας ζητώντας της να του προτείνει αναπληρωτή Διευθυντή. Αν και δεσμεύτηκε δεν το έπραξε παίρνοντας παράλληλα αναρρωτική άδεια. Για αυτό και επειδή η Διεύθυνση Α΄ Αθήνας είναι ακέφαλη προτείνει ο ίδιος αναπληρωτή εκπαίδευσης και ζητά από το ΑΠΥΣΠΕ να τον εγκρίνει όπως και έγινε. Εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου αν τηρείται η νόμιμη διαδικασία.

Για το παραπάνω θέμα έχω να δηλώσω τα εξής: Την Κυριακή 15-9-2013 έγινα γνώστης καταγγελιών συναδέλφων ότι ορίστηκε αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Α΄ Αθήνας.

Αμέσως επικοινώνησα με τον Περιφερειακό Διευθυντή λέγοντάς του πώς είναι αυτό δυνατό αφού ούτε πρόσκληση έλαβα για το συγκεκριμένο θέμα ούτε σε καμία σχετική συνεδρίαση έλαβα μέρος. Μου απάντησε ότι έγινε δια περιφοράς λόγω του επείγοντος και δεν υπήρξε καμιά διαφωνία. Του απάντησα ότι εγώ ήμουν γνώστης μόνο της παραίτησης του αναπληρωτή Διευθυντή χωρίς κανείς από το ΑΠΥΣΠΕ να με ενημερώσει για την παραίτηση και κανονική άδεια της Διευθύντριας και από τη στιγμή που δεν έγινε πρόσκληση και συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ δεν ευσταθούσε νομικά αυτή η απόφαση. Όπως με ενημέρωσε ο Περιφερειακός έγινε λάθος συνεννόηση και ότι θα αποσύρει την απόφαση για τον ορισμό του αναπληρωτή ορίζοντας νέα συνεδρίαση για την Τετάρτη 18-9-2013 όπως και έγινε τελικά.

Εκτίμηση των Παρεμβάσεων είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής μια εβδομάδα μετά την έναρξη των σχολικών μαθημάτων διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν τεράστια κενά στο χώρο της ΠΕ προσπαθούν σπασμωδικά και με κινήσεις προχειρότητας να καλύψουν τα κενά μεταθέτοντας παράλληλα τις ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Αυτό προκύπτει και από τη δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειακού Διευθυντή την Παρασκευή 13-9-2013 όταν και δέχτηκε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και γονέων στο γραφείο του.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στην ΠΕ δε γίνονταν για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων αλλά για να βολεύονται εκπαιδευτικοί. Η δήλωση αυτή θα είχε αξία αν ο Περιφερειακός Διευθυντής την έκανε όταν ήταν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και αγωνιζόταν ως συνδικαλιστής για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Τώρα που είναι εκπρόσωπος της πολιτείας αυτή η δήλωση είναι άνευ σημασίας. Η δήλωση αυτή όπως ήταν φυσικό πέρα από το ότι προσβάλλει τον κλάδο της ΠΕ δυναμίτισε το κλίμα στη συγκεκριμένη συνάντηση οδηγώντας στη διάλυσή της, με τους εκπαιδευτικούς να αποχωρούν και την Περιφερειακή Διεύθυνση να κλειδώνει τα γραφεία. Εδώ να σημειώσω ότι αρχικά πάλι υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις που αποχώρησαν ύστερα από παράκληση του Περιφερειακού Διευθυντή.

Καλούμε την πολιτεία να καλύψει τα κενά με διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όχι με αλχημείες να διαλύει τα ολοήμερα τμήματα και τα τμήματα ένταξης οδηγώντας εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, βάζοντας μπουρλότο στον οικογενειακό και οικονομικό τους προγραμματισμό και παράλληλα διαλύοντας το δημόσιο σχολείο.

Παράλληλα καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προσλάβει νομικό σύμβουλο που θα διερευνήσει αν τα όσα εκπορεύονται το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

Είναι πεποίθηση πολλών συναδέλφων ότι στην πολιτική των περικοπών που ακολουθούνται στο χώρο της εκπαίδευσης θα έπρεπε να αντιδράσουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και κυρίως όσοι από αυτούς χρημάτισαν στο παρελθόν ως συνδικαλιστές. Προκαλεί λύπη και αγανάκτηση εκπαιδευτικοί που ως συνδικαλιστές αγωνίζονταν για τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης γενικότερα, σήμερα ως στελέχη εκπαίδευσης να υλοποιούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Θα τους γράψει η ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος με μαύρα γράμματα.

Τέλος στη σημερινή συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ εγκρίθηκαν:
Χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικό της Α΄ Αθήνας.
Ανανέωση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές σε εκπαιδευτικό της Ανατολικής Αττικής.
Απαλλαγή καθηκόντων στελεχών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:
2 Διευθυντές Σχολικών Μονάδων από Ζεφύρι και Πεύκη.
1 Υποδιευθύντρια Σχολικής Μονάδας από Πεύκη.
2 Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων από Ηλιούπολη και Σπάτα.

ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής
εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)
Τηλ. 6972363653
e-mail: georgechronis02@gmail.com
Αναπληρωματικός: ΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
Τηλ. 6949294781

Δεν υπάρχουν σχόλια: