Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Νέα προβλήματα με το «πως» και το «πότε» των διορισμών εκπαιδευτικών, του Χρήστου Κάτσικα

«Χωρίς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, θα είναι δύσκολη η λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο. Μιλώ για απρόσκοπτη λειτουργία το Σεπτέμβριο» τόνισε, στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Παιδείας κάνει αναφορά στην ανάγκη μαζικών διορισμών εκπαιδευτικών στα σχολεία. Την ανάγκη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία που προκύπτουν από το πληροφοριακό συστήματος  myschool για την τρέχουσα σχολική χρονιά, στοιχεία που αναδεικνύουν ανάγλυφα και το μεγάλο πρόβλημα στη στελέχωση των σχολικών μονάδων των Γυμνασίων και των Λυκείων όλων των τύπων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (που μας διέθεσε ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νεκτάριος Κορδής) ο συνολικός αριθμός των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 3.455. Από αυτά 1.677 είναι Γυμνάσια, 1.060 Λύκεια, 508 ΕΠΑΛ και 10 σχολεία εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Από τα σχολεία αυτά το 34% βρίσκεται στην περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το 18% των σχολείων βρίσκεται σε νησιά ενώ το 6% είναι δυσπρόσιτα.

Το 6% των Γυμνασίων και Λυκείων βρίσκεται σε Δήμους με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 κατοίκους ενώ το 39% βρίσκεται σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους.
Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούν στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 601.566.

Αντίστοιχα, φέτος ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων καθηγητών ανέρχονται σε 68.221 ενώ το σχολικό έτος 2008/09 υπηρετούσαν συνολικά 103.247. Έχουμε συνεπώς, μέσα σε μια 7ετία,  μια μείωση των καθηγητών κατά 35.026 που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης 33,92%!
Το 60% των μονίμων καθηγητών κατανέμεται μεταξύ 4 βασικών ειδικοτήτων: 16.358 Φιλόλογοι, 7.145 Μαθηματικοί, 7.907 Καθηγητές Φυσικών Επιστημών και 7.417 Ξένων Γλωσσών.

Ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών (σε όλες τις δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) ξεπερνά, φέτος, τις 22.000. Η αναλογία αναπληρωτών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας κυμαίνεται στο 9%.  Στην ειδική Εκπαίδευση η αναλογία των αναπληρωτών ανεβαίνει στο 245%! Για κάθε μόνιμο εκπαιδευτικό δηλαδή αναλογούν 2,5 αναπληρωτές!
Παράλληλα το πλήθος των αιτούντων αναπληρωτών ανέρχεται σε περίπου 60.000.

ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ

Η μέση τιμή της ηλικίας όλων των μονίμων εκπαιδευτικών είναι τα 48,8 έτη. Σε δυο από τις μεγαλύτερες ειδικότητες καθηγητών, στους μαθηματικούς (ΠΕ03) και τους φυσικούς (ΠΕ04) η μέση τιμή της ηλικίας των μονίμων υπηρετούντων είναι τα 52 και τα 51,2 έτη αντίστοιχα.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας μοιάζει αρκετά γερασμένο ηλικιακά ενώ υπάρχει σχετικά μικρό πλήθος μονίμων εκπαιδευτικών σε νεαρές ηλικίες!

Η απουσία μόνιμων διορισμών την τελευταία πενταετία έχει επιτείνει έντονα το πρόβλημα! Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα μαζικών μόνιμων διορισμών χιλιάδων εκπαιδευτικών!

Προβλήματα με τους όρους πρόσληψης των εκπαιδευτικών τη νέα χρονιά

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης  του Βουλευτή   Β.  Κεγκέρογλου , σχετικά με την ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Νίκος Φίλης σημείωσε ότι «τα  προβλήματα θα προκύψουν από το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημιουργείται νομολογία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις αναπληρωτών πρέπει να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση τη συμμετοχή τους στους μέχρι τούδε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, δηλαδή το να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν.»

Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «αυτό δημιουργεί μια, δεν θα έλεγα, ανατροπή αλλά πάντως μια νέα πραγματικότητα στους πίνακες προσλήψεων των αναπληρωτών . Εργαζόμεθα από τώρα στο Υπουργείο, με βάση και αυτό το νέο δεδομένο, ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο τα σχολεία να λειτουργήσουν στην ώρα τους, από την πρώτη στιγμή, χωρίς να χαθεί καμία διδακτική ώρα, με το διδακτικό προσωπικό στις θέσεις που μπορούμε να διασφαλίσουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα.»

Παράλληλα ο Υπουργός Παιδείας, απαντώντας, λίγες μέρες πριν, σε ερώτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου  «εάν προτίθεται το υπουργείο Παιδείας να παρακάμψει το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών» δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράκαμψης του ΑΣΕΠ. Οι διορισμοί θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Άλλωστε και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο, θεωρεί ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν καθοριστικά το θέμα του ΑΣΕΠ».

Όσον αφορά στον αριθμό των διορισμών εκπαιδευτικών ο κ. Νίκος Φίλης υπογράμμισε πως πιστεύει «ότι και οι εξελίξεις στην οικονομία θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε και σε ένα πρόγραμμα μαζικών διορισμών για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Άλλωστε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει 590 εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι, προκειμένου να ενισχύσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αφορά τις υποδομές.»

Συζήτηση για τους διορισμούς εκπαιδευτικών έγινε όμως και την Τετάρτη στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τα Δ.Σ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, στην πρόθεση από την πλευρά του Υπουργείου για την πραγματοποίηση 20.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση την επόμενη 3ετία με έναρξη από την επόμενη σχολική χρονιά. Το σχέδιο, ανέφερε, έχει ήδη πάρει την έγκριση της κυβέρνησης και αναμένεται η έγκριση (ή μη) των θεσμών.

Σε σχέση με τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν την επόμενη σχολική χρονιά είπε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι λιγότεροι από αυτούς που προσλήφθηκαν φέτος, προσθέτοντας ότι η πολιτική ηγεσία θα κριθεί από τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το θέμα των διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών εξετάζεται με δεδομένες τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει και δεν επιτρέπει μονιμοποίηση αναπληρωτών

Εξάλλου,  σε γραπτή απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, στην οποία παρατίθεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των διορισμών, σημειώνεται, ότι υπό το πρίσμα της απόφασης της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., το Υπουργείο Παιδείας δε μπορεί να διορίσει, ως μονίμους, εκπαιδευτικούς από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία (ποσοστό 40%), αλλά ούτε και από τους πίνακες αναπληρωτών με 24μηνη ή με 30μηνη προϋπηρεσία (του Ν.3848/2010). Για το λόγο αυτό, με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1765 Β΄) στις 18-2-2015, παρατάθηκε η μεταβατική περίοδος έως και το σχολικό έτος 2015-2016, κατά το μέρος που αφορά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008, και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: