Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Εκατοντάδες αποσπασμένοι σε γραφεία παρά τα κενά στα σχολεία

Σε θέσεις εκτός σχολικής τάξης υπηρετούν σχεδόν χίλιοι εκπαιδευτικοί, την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία, λόγω της αδιοριστίας των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης και ενώ το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα από τώρα ώστε τον Σεπτέμβριο τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς σοβαρά κενά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ανέρχονται σε 987 άτομα, χωρίς όμως σε αυτούς να υπολογίζονται και όσοι βρίσκονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και στα ΑΕΙ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός να είναι διπλάσιος ή και παραπάνω.

Η κατάσταση πάντως όσον αφορά τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς έχει βελτιωθεί μέσα στα τελευταία χρόνια αν σκεφτεί κανείς ότι τη σχολική χρονιά 2009-2010 περίπου 2.354 δάσκαλοι και 5.623 καθηγητές ήταν αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες! Οι περισσότεροι από αυτούς σε περιφερειακές διευθύνσεις και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Στοιχεία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, σε διάφορους οργανισμούς και σε άλλα υπουργεία υπηρετούν 483 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 110 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Στην εκκλησιαστική διοίκηση έχουν αποσπασθεί 74 άτομα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 241. Τέλος, στα γραφεία των βουλευτών 127 εκπαιδευτικοί και στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων 62 δάσκαλοι και καθηγητές.

Πάντως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προανήγγειλε αλλαγή του συστήματος των αποσπάσεων, από φέτος, λέγοντας: «Θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος που πρέπει να σταματήσουν. Η πρώτη αφορά τις εκτεταμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός αιθούσης, παρά τα μεγάλα κενά. Σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την Αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί από τη σχολική χρονιά 2016-2017, για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση φέτος, στην ήδη επιβαρημένη εκπαιδευτική πραγματικότητα».

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε θέσεις εκτός σχολείου, αλλά όπως εκτιμούν η παρουσία των καθηγητών και δασκάλων σε διάφορες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαραίτητη και χρήσιμη για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής.    

Οπως χαρακτηριστικά λέει στο «Εθνος» ο κ. Νίκος Παπαχρήστος, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ: «Είμαστε υπέρ του περιορισμού των αποσπάσεων σε φορείς του Δημοσίου καθώς πρώτιστο καθήκον μας είναι να βρισκόμαστε μέσα στην τάξη. Είμαστε όμως αρνητικοί και στη γενική απαγόρευση. Οσο για τα γραφεία βουλευτών και υπουργών, θεωρώ ότι υπάρχει νόημα να βρίσκονται εκπαιδευτικοί καθώς βοηθούν στη διαμόρφωση εκπαιδευτικών πολιτικών, διότι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον αυτά τα θέματα.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩ 
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: