Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Συνεχίζεται η συζήτηση στο ΚΥΣΔΕ για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε., του Νεκτάριου Κορδή

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σχετικά με τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ που έγιναν την Πέμπτη 21 & την Παρασκευή 22 Ιουνίου για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

1. Αποδεσμεύτηκαν 7 εκπαιδευτικοί για μετάταξη σε θέσεις ΕΔΙΠ & ΕΕΠ μετά από θετικές εισηγήσεις των αντίστοιχων τμημάτων. Για το ίδιο ζήτημα έγιναν δεκτές 2 ανακλήσεις αιτήσεων μετάταξης. Τέλος απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία 1 ανάκληση μετάταξης σε θέση ΕΔΙΠ.

2. Ικανοποιήθηκαν 7 αιτήσεις ανάκλησης αίτησης μετάταξης από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια.

3. Σχετικά με τις εκπρόθεσμες αιτήσεις ικανοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν μόνο 3. Η θέση μας ήταν ότι έπρεπε να γίνουν και άλλες αιτήσεις δεκτές που επικαλούνταν σοβαρούς λόγους.

4. Σχετικά με τις αποσπάσεις κατά προτεραιότητα συζητήθηκαν 77 αιτήσεις εκπαιδευτικών πολυτέκνων (83 το 2017). Εξ αυτών απορρίφθηκαν οι 7 και εγκρίθηκαν οι 70. Επίσης συζητήθηκαν 71 αιτήσεις εκπαιδευτικών με ασθένειες ιδίων, συζύγων και τέκνων (98 το 2017) και 67 αιτήσεις εκπαιδευτικών γονέων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% (55 το 2017). Εξ αυτών απορρίφθηκαν συνολικά 13 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 125 αιτήσεις. Μειοψηφήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις αφού ή ένταξη σε ειδική κατηγορία λόγω ασθένειας γίνεται με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που σε κάθε περίπτωση χρειάζεται σοβαρή αναθεώρηση μιας και αναφέρεται κυρίως στα δεδομένα του 1996. Έτσι εμφανίζονται περιπτώσεις εκπαιδευτικών με υψηλά ποσοστά αναπηρίας που δεν εντάσσονται σε ειδική κατηγορία! Παράλληλα συζητήθηκαν 108 αιτήσεις εκπαιδευτικών αιρετών ΟΤΑ (114 το 2017), 384 αιτήσεις εκπαιδευτικών συζύγων ένστολων (378 το 2017), 89 αιτήσεις συζύγων μελών ΔΕΠ (80 το 2017), 2 αιτήσεις εκπαιδευτικών συζύγων Ιερέων που είναι εκπαιδευτικοί (1 το 2017), 8 αιτήσεις εκπαιδευτικών συζύγων δικαστικών λειτουργών (8 και το 2017) και 7 αιτήσεις εκπαιδευτικών που είναι σύζυγοι ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ σε άγονες και προβληματικές περιοχές. Εξ αυτών απορρίφθηκε 1 αίτηση και εγκρίθηκαν 597. Οι αρχικές αιτήσεις για κατά προτεραιότητα αποσπάσεις ήταν 813 (868 το 2017). Εξ αυτών εγκρίθηκαν 792 (760 το 2017). Η ένταξη  των εκπαιδευτικών στις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις, οδηγεί σε ικανοποίηση των αιτήσεων τους. Πάγια θέση μας ωστόσο είναι οι εκπαιδευτικοί αυτοί να αποσπώνται ανεξαρτήτως κενών. Με τον τρόπο αυτό τα  λειτουργικά κενά θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αιτήσεων. Παράλληλα θεωρούμε  ότι αποσπάσεις μπορούν να γίνουν και από πλεονασματικές σε πλεονασματικές περιοχές με στόχο οι εκπαιδευτικοί να έρθουν κοντά στον τόπο τους. Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι τα εναπομείναντα λειτουργικά κενά των κοινών ειδικοτήτων  θα χρησιμοποιηθούν και για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ κατά την Α΄ φάση αποσπάσεων. Η ταλαιπωρία του 2017 για του εκπαιδευτικούς αυτούς, δεν πρέπει να επαναληφθεί σε καμία περίπτωση!

5. Σχετικά με τις αποσπάσεις στα Μουσικά σχολεία υποβλήθηκαν 366 αιτήσεις (353 το 2017) εκπαιδευτικών Δ.Ε. γενικών ειδικοτήτων. Εξ αυτών 237 αιτήσεις πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις (πενταετία και ύπαρξη λειτουργικού κενού. Παράλληλα  85 αιτήσεις δεν αντιστοιχούν σε κενές λειτουργικές θέσεις, 33 αιτήσεις ανακλήθηκαν και 11 αιτήσεις δεν πληρούν τη μια ή και τις δύο προϋποθέσεις. Τα λειτουργικά κενά είναι 76.

6. Σχετικά με τις αποσπάσεις στα Καλλιτεχνικά σχολεία οι αιτήσεις που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις είναι 52 και τα λειτουργικά κενά είναι 25.

7. Σχετικά με τις αποσπάσεις στην Ειδική Αγωγή υποβλήθηκαν 201 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν απόσπαση σε δομές ΕΑΕ. Εξ αυτών 13 αιτήσεις δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις. Στο σημείο αυτό ζητήσαμε –τουλάχιστον για τις αποσπάσεις- να επανέλθει η τριετία προϋπηρεσίας  σε δομές ΕΑΕ ως προϋπόθεση αντί της πενταετίας που ισχύει σήμερα. Παράλληλα συζητήθηκαν 41 αιτήσεις εκπαιδευτικών με εξειδίκευση (σχολεία Τυφλών-Κωφών). Τέλος συζητήθηκαν 29 αιτήσεις απόσπασης κατά προτεραιότητα. Εξ αυτών απορρίφθηκε 1.

8. Σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια αυτές θα εξεταστούν μετά τις αποσπάσεις σε ΠΥΣΔΕ/ ΠΥΣΠΕ και θα ικανοποιηθούν εφόσον υπάρχουν λειτουργικά κενά. Παράλληλα εγκρίθηκαν 13 αποδεσμεύσεις εκπαιδευτικών για απόσπαση στη δευτεροβάθμια  εκπαίδευση.

9. Η συζήτηση επί των αποσπάσεων θα συνεχιστεί την Δευτέρα 25 Ιουνίου με στόχο την  ανακοίνωση των αποσπάσεων στις 28 Ιουνίου. Αποτελεί αναμφίβολα θετικό στοιχείο ότι οι αποσπάσεις θα ανακοινωθούν πριν τις 30 Ιουνίου κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι προφανές ότι θα επιδιώξουμε την ικανοποίηση του  μέγιστου δυνατού αριθμού αιτήσεων. Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ είναι μια διαδικασία η οποία επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να εργάζονται κοντά στις οικογένειες τους και στον τόπο τους, αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα των εκπαιδευτικών και όχι μια χαριστική παραχώρηση! Δε δημιουργούν νέα κενά αφού οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί καλύπτουν λειτουργικά κενά σε άλλα ΠΥΣΔΕ ή και ΠΥΣΠΕ προσφέροντας εκπαιδευτικό έργο. Για ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών με σοβαρότατα οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα, με προβλήματα  υγείας,  η απόσπαση αποτελεί τη μοναδική τους πλέον διέξοδο μετά και την πραγματοποίηση λίγων μεταθέσεων (7,1% των αιτήσεων)!

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Αθήνα 24/6/2018

Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534,
ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr
http://nekordis64.blogspot.gr)
  Άκης Λουκάς
  αιρετό αναπλ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.:6974320189,
ηλ.δ/νση: loukasevangelos@gmail.com

                     εκλεγμένων  με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: