Δεν έχει πάτο η επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Τα δίνει όλα η αστική τάξη για να πάρει μέρος στα ιμπεριαλιστικά παζάρια
Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμετάσχει η Ελλάδα με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε δύναμη επιβολής «ανακωχής» ή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στον στρατηγό Χ. Χάφταρ, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα (όπως και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέχεια), δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η αστική τάξη την επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή προκειμένου να διασφαλίσει ένα κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή.
Πλήρης συμφωνία διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ, όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντηση.
Και συνέχισε: «Είπα, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σημ.: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Το ίδιο άλλωστε αποτυπώνει και η προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ - που χαιρέτισε την εξέλιξη ως θετική - να παρουσιάσουν την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα ως «διπλωματική αντεπίθεση» της Ελλάδας μετά την απουσία της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, παρουσιάζοντας μάλιστα τις σχέσεις με τέτοιες δυνάμεις, που παζαρεύουν με τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ως παράγοντες - εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στην επίσκεψη του Χάφταρ όπου συναντήθηκε με τον Ν. Δένδια, ο οποίος δήλωνε κατόπιν ότι μίλησαν για «την κατάσταση στη Λιβύη, τη Διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και στην περιοχή. Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη Διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ».
Εισερχόμενος στο κτίριο της Βουλής για τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη ο Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετείχε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναχώρησε μαζί του από τη Βουλή ενημερώνοντας ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις. Πριν αποχωρήσει, ο Λίβυος στρατάρχης μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής και παρατήρησε τον χώρο. Ας σημειωθεί ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό έγινε στο γραφείο στη Βουλή επειδή δεν είναι επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι αργότερα, με διαρροές σε ΜΜΕ, το ΥΠΕΞ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την επικίνδυνη δήλωση Δένδια για τις προθέσεις της κυβέρνησης, επιστρατεύοντας διάφορες αστειότητες, ότι τάχα δεν εννοούσε ένοπλες δυνάμεις αλλά παρατηρητές κ.ο.κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου