Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΩΤΙΚΗ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ… ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΜΕ

Ανεξάρτητη Επικοινωνία Δασκάλων & Νηπιαγωγών ΣάμουΣυναδέλφισσες και συνάδελφοι,

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Δεν είναι η πρώτη φορά που σας καταγγέλλουμε τις πρωτοφανείς καταστάσεις χυδαιότητας και επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου. Η Ενωτική (ΔΑΚΕ) και τα μέλη της, θεωρούν ότι οι 5 έδρες του Δ.Σ. τούς δίνουν τόση εξουσία, ώστε να καταστρατηγούν κάθε έννοια αντίθετης άποψης, διαλόγου, συζήτησης και δημοκρατίας και να επιβάλλουν τις πολιτικές τους θέσεις ακόμη και πάνω από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης! Άλλη μια παράσταση χυδαιότητας λοιπόν εκτυλίχθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 15/01 στο Δ.Σ. Κοκκαρίου, όταν στην προσπάθεια και μόνο να τοποθετηθούμε στα θέματα, δεχόμασταν προσβλητικές φραστικές επιθέσεις και σχόλια που πραγματικά θυμίζουν άλλες εποχές. Είναι μια αήθης συμπεριφορά που δυστυχώς γίνεται καθημερινά και συνεχίζεται σε κάθε Δ.Σ. από μια παράταξη που έχει επενδύσει στο ψέμα και στη συκοφαντία, με ακραίες συμπεριφορές, απόλυτα καταδικαστέες, που δεν αρμόζουν πιστεύουμε σε εκπαιδευτικούς. Ας προβληματισθούν όμως όσοι συνάδελφοι στήριξαν τη συγκεκριμένη παράταξη, για το πώς εξελίσσεται ο Σύλλογός μας, μέσα από τέτοιες πρακτικές και ας παρακολουθήσουν λίγο τι γίνεται πραγματικά.

Το σημαντικότερο ζήτημα που αποτελεί μέγιστη αντικαταστατική και αντιδημοκρατική εκτροπή, είναι το ζήτημα της ΑΚΥΡΩΣΗΣ δύο ψηφισμάτων της πρόσφατης γενικής μας συνέλευσης του Δεκεμβρίου.

Τα ψηφίσματα αφορούσαν α) το προσφυγικό ζήτημα (που κατατέθηκε κοινά από τις παρατάξεις των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας και υπερψηφίστηκε στη Γ.Σ. από τους συναδέλφους, ενώ επίσης είχε υπερψηφιστεί και στην ΕΛΜΕ Σάμου) και β) το ψήφισμα για την απεργία-αποχή από τις αξιολογικές διαδικασίες (που κατατέθηκε από την Ανεξάρτητη Επικοινωνία και υπερψηφίστηκε επίσης). Έχοντας η Ενωτική λοιπόν ήδη δύο ψηφίσματα που ήταν αντίθετα στις πολιτικές της απόψεις, στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. έβαλε θέμα «επικαιροποίησής τους από το Δ.Σ.» (τα ψηφίσματα ΔΕΝ επικαιροποιούνται από το Δ.Σ. αφού είναι αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης) και τελικά τα ΑΚΥΡΩΣΑΝ οριστικά στη δεύτερη συνεδρίαση! Συνάδελφοι, αυτά είναι ανήκουστα πράγματα και καλούμε το σώμα του Συλλόγου μας να πάρει θέση, για το αν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τέτοιες πρακτικές!

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1. Στο ζήτημα του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων στηρίξαμε την πρόταση της ΕΛΜΕ Σάμου (που μπορείτε να τη δείτε εδώ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε ανακοίνωση της ΔΟΕ για το συγκεκριμένο θέμα για την οποία δεν ενημερωθήκαμε ΠΟΤΕ από το προεδρείο.

2. Στηρίξαμε την πρότασή μας για απόσυρση της διάταξης που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια νηπιαγωγεία προσθέτοντας α) απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, β) 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 31 Ιανουαρίου 2019 και γ) να σταλεί η απόφασή μας στη ΔΟΕ. Το διεκδικητικό πλαίσιο συμφωνήθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ, αλλά στο κείμενο που έστειλε η Ενωτική στα σχολεία παρέλειψε την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 31 Ιανουαρίου 2019 (!) και την απόφασή μας δεν γνωρίζουμε αν την έστειλε τελικά στη ΔΟΕ, καθ΄ όσον δεν μας κοινοποιήθηκε το σχετικό έγγραφο, όπως ζητήσαμε.

3. Για το θέμα του Μετοχικού Ταμείου η πρότασή μας που διατυπώθηκε στο προηγούμενο Δ.Σ. ήταν από τη στιγμή που το ταμείο ζητούσε 50 έντοκες δόσεις να προτείνουμε αντίστοιχα 50 άτοκες δόσεις.

4. Για τις σχολικές επιτροπές ενημερώσαμε τα μέλη του Δ.Σ. για τις απίστευτες αστοχίες του Δήμου να μην έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπορούν οι προϊστάμενοι και δ/ντές των σχολείων να βγάλουν χρήματα (δεν υπήρχαν τα ονόματά τους στο σύστημα!), ιδιαίτερα σε μια τόσο σημαντική περίοδο που πρέπει να κλείσουν το οικονομικό έτος των σχολικών μονάδων. Μετά από παρέμβασή μας λύθηκε το θέμα στις 31-12-19 και δόθηκε και παράταση ενός μήνα.

5. Για τα κτιριακά ζητήματα των νηπιαγωγείων στο Καρλόβασι, προτείναμε να προηγηθεί πρώτα συνάντηση των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων με το Δ.Σ. και μετά να γίνει η συνάντηση με το Δήμαρχο Δυτικής Σάμου.

6. Όσον αφορά τη μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, προσθέσαμε ότι το αίτημα θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους συναδέλφους των ολιγοθεσίων σχολείων (που δουλεύουν με το ίδιο εργασιακό καθεστώς) και να ισχύει για όλους, όπως είναι θεσμοθετημένο για τα πολυθέσια.

7. Στις δράσεις του συλλόγου προτείναμε να διοργανωθούν και πάλι (όπως είχε κάνει παλιότερα η δική μας παράταξη έχοντας την πλειοψηφία στο Σύλλογο):

· δωρεάν σεμινάριο για την ορθή τοποθέτηση φωνής σε εκπαιδευτικούς (γνωρίζουμε καλά πόσα προβλήματα υγείας σχετίζονται με αυτόν τον τομέα)

· Ανοιχτή εκδήλωση για την Παιδεία (σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ και με έμφαση στο πλαίσιο της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης) ειδικά μετά την απόφαση της Γ.Σ. για απεργία-αποχή. Εκεί η Ενωτική δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει αυτά τα ψηφίσματα ως αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Νέα ήθη και έθιμα, συνάδελφοι, αλλά με «έμπνευση» άλλων εποχών. Αποφασίζουμε και… διαγράφουμε!

8. Εκτός Ημερησίας Διάταξης, συζητήθηκε η πρόταση για εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας με την οποία συμφωνήσαμε, με τον όρο όμως, να γίνει και μία ημέρα τουλάχιστον στο Καρλόβασι.

9. Στηρίξαμε το αίτημα των εκπ/κών Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, να αναγνωριστεί ως master το 5ο έτος των σπουδών τους.

10. ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΩΝ: Στο Δ.Σ. παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής αιρετός της ΔΑΚΕ (δάσκαλος ο ίδιος σε ολιγοθέσιο) ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επειδή ψηφίσαμε τις υπερωρίες των εκπαιδευτικών στα ολιγοθέσια σχολεία... Εδώ πάλι αρχίζει ένας άλλος κύκλος κατασυκοφάντησης της παράταξης στα αυτιά όσων δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν: Του υπενθυμίσαμε λοιπόν ότι στα ολιγοθέσια σχολεία εφόσον έχει τοποθετηθεί δάσκαλος στο ολοήμερο, οι ώρες που απομένουν για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων είναι ελάχιστες, αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Αν υπάρχουν περισσότερες ώρες ειδικοτήτων, μειώνονται αντίστοιχα και οι υπερωρίες των δασκάλων. Αυτό το είχαμε συζητήσει διεξοδικότατα μέσα σε συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ τον Αύγουστο (παρουσία και της προϊσταμένης εκπαιδευτικών θεμάτων, που είναι πλέον υπεύθυνη και για την έγκριση των σχολικών προγραμμάτων). Την ίδια στιγμή λοιπόν που η δική μας αιρετή προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο των ολιγοθεσίων, ώστε να βγει μια πρόταση δίκαιη και ισόρροπη για όλους, ο αιρετός της ΔΑΚΕ δήλωνε πως πιστεύει ότι χωράνε 4 και 5 ειδικότητες σε ένα ολιγοθέσιο (γιατί για τη ΔΑΚΕ είναι θέμα πίστης το πρόγραμμα)!!! Η θέση λοιπόν των αιρετών της ΔΑΚΕ ήταν όσον το δυνατόν περισσότερες ώρες στις ειδικότητες στα ολιγοθέσια σχολεία, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες που θα είχαν οι δάσκαλοι στις υπερωρίες. Η θέση που διατυπώσαμε και στη διαμαρτυρία του Συλλόγου στην Α/θμια ήταν: Να βρεθεί σε συνεννόηση με τη δ/ντρα εκπ/σης και τους προϊσταμένους των ολιγοθέσιων σχολείων, ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπερωρίες. Έτσι και έγινε. Τα υπόλοιπα λόγια είναι και πάλι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια όσων απογοήτευσαν με τις αποφάσεις τους.

11. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ: Αναφέρθηκε ότι στη Σάμο δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί για να δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί. Προτείναμε εφόσον δεν μπορεί να υποχρεώσουν κάποιον να μπει στο σύστημα, να γίνει μία διαμαρτυρία στο υπουργείο υγείας και στο βουλευτή, ώστε να βρεθεί λύση.

Στο προηγούμενο Δ.Σ. :

1. Στη συγκρότηση του προεδρείου η ενωτική πήρε όλες τις θέσεις του προεδρείου. Εμείς προτείναμε Αντιπροσωπευτικό-αναλογικό ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων. Διεκδικήσαμε τη θέση του αντιπροέδρου που μας αναλογούσε και πήραμε δύο ψήφους. Στις υπόλοιπες θέσεις ψηφίσαμε λευκό.

2. Για τη λειτουργία του Δ.Σ. αποφασίστηκε να γίνεται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στις 4.00, τρεις φορές στο Κοκκάρι και μία στο Καρλόβασι. Η ώρα που είχε συμφωνηθεί (δεδομένου ότι υπάρχουν οικογενειακές υποχρεώσεις μελών μονογονεϊκών οικογενειών) αναιρέθηκε στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί μέλος του Δ.Σ. Η Ενωτική δεν αναγνωρίζει και πάλι ότι συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο, υπάρχουν όμως καταγεγραμμένες οι αποφάσεις… Περιμένουμε την οριστική ημέρα του Δ.Σ., αφού συμφωνήσαμε ομόφωνα για τις συνεδριάσεις να γίνονται τελικά στις 17.00.

3. Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί από τον Σύλλογο blog ή σελίδα στο Facebook για την ενημέρωση των συναδέλφων με τον όρο να υπάρχουν link από τα blogs όλων των παρατάξεων και στην περίπτωση του Facebook να μην είναι ενεργή η ανάρτηση σχολίων.

4. Συμφωνήσαμε να σταλεί έγγραφο προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την επαναλειτουργία ΚΕΠΙΣ στο Καρλόβασι για τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης Β΄ Επιπέδου. Θεωρούμε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνει επιπλέον αίτημα και για τη διενέργεια σεμιναρίων και εξετάσεων και για το Α΄ επίπεδο, αφού υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν προλάβει ακόμη να πιστοποιηθούν.

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στην απεργιακή κινητοποίηση (11:00-14:00) την Τρίτη (21/1), ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας 12:30 στην πλατεία Καρλοβάσου για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωσή μας.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δάλλη Μαρία

μέλος του Δ.Σ. Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, αναπληρώτρια αιρετή ΠΥΣΠΕ

Κακαγιάννης Αντώνης

μέλος του Δ.Σ. Δ/Ν Σάμου, αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: