Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη τους για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!

Πρόταση της “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ” προς το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, αφού είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις. Εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπ/σης κ.α.).

Χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο. Ενώ στους χώρους εστίασης τα περιοριστικά μέτρα αυστηροποιούνται, στις τάξεις όμως μπορούν να στοιβάζονται 28 άτομα, αφού,  οι μαθητές κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να θεωρούνται ασφαλής ομάδα (όταν το Μάρτιο μας έλεγαν ότι είναι υγειονομικές βόμβες).

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε καν δωρεάν μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς! Για μια ακόμα φορά ρίχνουν όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη». 

Δεν εξασφαλίζουν μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά σε μικρούς μαθητές απαιτώντας να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά των 25 τ.μ., να μην έρχονται σε επαφή, να μην ανταλλάσσουν μολύβια και γόμες! Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε περισσότερο ασφαλείς σε τάξη με 25 μαθητές παρά με 15!!! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας ή συναδέλφισσες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη μένουν εκτεθειμένοι.

Απαιτούμε:

·         Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 15 μαθητές.

·         Να γίνουν δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον ιό σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους     

μαθητές και τους εργαζόμενους στο σχολείο, με το άνοιγμα των σχολείων και αυτός ο έλεγχος να  επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

·         Αύξηση του προσωπικού των εργαζομένων για την καθαριότητα και απολύμανση κάθε σχολικής μονάδας.

·         Κάλυψη όλων των σχολείων με αντισηπτικά μέσα, μάσκες και πρόσληψη νοσηλευτών ανά σχολείο. Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)

·         Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ΄ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης  διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.

·         Χορήγηση αδειών σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τη χρειάζονται με ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές. Η αύξηση του ηλιακού μέσου όρου, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μεγάλου μέρους των συναδέλφων! 

·         Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών.

·         Καμία κάμερα στην τάξη! Το μάθημα είναι μία συλλογική και ζωντανή διαδικασία και όχι μία εικονική, ψυχρή αναμετάδοση πληροφοριών. Κατάργηση του νόμου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όχι στην ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, όχι στη χρήση της ως μέσο αδιοριστίας σε ακριτικές περιοχές, όχι στη χρήση της ως μέσο αξιολόγησης.

·         να πληρωθούν ΤΩΡΑ όλα τα επιδόματα ανεργίας στους συναδέλφους αναπληρωτές


ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

Διεκδικούμε αγωνιστικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την κάλυψη όλων των κενών

και τα εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών και μονίμων συναδέλφων

Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: