Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Το σχόλιο της Δευτέρας: Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ών, του Θοδωρή Μαυρίδη

Ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι αιτήσεις αναπληρωτ(ρι)ών που ολοκληρώνονται την Τρίτη 13 Αυγούστου. Υπάρχει κάποιο θετικό σε αυτό όμως;

Το Υπουργείο φιλοδοξεί να ανακοινώσει ότι, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έκανε τις προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ών και ξεκινάει τα σχολεία χωρίς κενά.

Όσο και να γελάμε αυτό θα παίζει στα ΜΜΕ.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών ήταν μόνιμα «πρόβλημα», ότι ανακοινώνονται τελευταία στιγμή και πρέπει να διακτινιστούν μέσα σε 1-3 μέρες στην περιοχή πρόσληψής τους.

Μήπως όσο νωρίτερα ανακοινωθούν οι προσλήψεις, θα αρχίσουν να πληρώνονται οι αναπληρωτ(ρι)ές νωρίτερα ή να αποκτάνε προϋπηρεσία, ένσημα κλπ; Όχι, όσο νωρίς και να ανακοινώσει τις προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ών, θα τις/τους καλέσει να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία την Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη.

Το γεγονός ότι οι αναπληρώτ(ρι)ες θα μάθουν την περιοχή πρόσληψης τους ακόμα και δέκα μέρες νωρίτερα, δεν σημαίνει ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν πιο χαλαρά να πάνε στην περιοχή πρόσληψής τους και να ψάξουν να βρουν σπίτι. Θα πρέπει να περιμένουν να μάθουν το σχολείο τοποθέτησής τους πρώτα.

Οι περιοχές προσλήψεων, με εξαίρεση λίγους νομούς, έχουν σχολεία με τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους. Τέτοιες είναι κυρίως οι περιοχές που γίνονται και οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών (Κρήτη, Πελοπόννησος, Αττική και Στερεά Ελλάδα, νησιά). Οι ανακοινώσεις των προσλήψεων αρκετά νωρίς, θα πλασαριστεί και σαν «μέτρο» να βρουν πιο εύκολα οι αναπληρωτ(ρι)ές λύση στο στεγαστικό. Η πραγματικότητα όμως θα έρθει σαν εφιάλτης με την πλειονότητα των αναπληρωτ(ρι)ών να ψάχνουν σπίτι τελευταία στιγμή αφού μάθουν το σχολείο τοποθέτησής τους, με τις περισσότερες περιοχές γεμάτες στον τουρισμό και αναπληρώτ(ρι)ες άστεγους, ενοίκια μεγαλύτερα από το μηνιάτικο, παραιτήσεις ρεκόρ για άλλη μια χρονιά κλπ.

Πότε θα μπορούν όμως να ψάξουν για ένα βιώσιμο σπίτι, πότε θα μάθουν οι αναπληρωτ(ρι)ές τις τοποθετήσεις τους; Πρώτα πρέπει να γίνουν οι υπηρεσιακές μεταβολές μονίμων, που κανονικά γίνονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν αυτές γίνουν νωρίτερα (όπως επιχειρεί να κάνει το Υπουργείο) δεν υπάρχει πραγματική εικόνα των κενών και οδηγούμαστε σε αλυσιδωτές αδικίες σε όλες τις τοποθετήσεις αφού γίνονται με πλασματική εικόνα κενών. Το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν οι αναπληρωτ(ρι)ές.

Είναι δεδομένο πως όποιες τοποθετήσεις αναπληρωτ(ρι)ών και να γίνουν μέσα στον Αυγούστου, ένας μεγάλος αριθμός αυτών θα μετακινηθεί σε άλλο σχολείο σε λίγες μόνο μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων διότι θα έχει τοποθετηθεί σε σχολεία που τελικά δεν υπάρχει κενό. Το πιο τραγικό είναι ότι οι Διευθύνσεις δεν ενημερώνουν καν τις/τους αναπληρωτ(ρι)ές ότι τα κενά που τους δίνουν δεν είναι όλα πραγματικά και μερικές/οι θα μετακινηθούν αργότερα.

Το Υπουργείο θα πλασάρει ότι έκανε τις προσλήψεις νωρίτερα από ποτέ, ενώ θα παίζει βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες αναπληρωτ(ρι)ών που θα τις/τους μετακινεί από σχολείο σε σχολείο επειδή δεν θα έχει κάνει τις διαδικασίες όπως προβλέπεται.

Το μόνο που πραγματικά ενδιαφέρει το Υπουργείο Αύγουστο μήνα, δεν είναι να καλύψει όλα τα κενά έγκαιρα, αλλά οι συγχωνεύσεις, οι συμπτύξεις και το κλείσιμο τμημάτων και σχολείων. Οι εντολές για μετακινήσεις μαθητών και φουλαρίσματος τμημάτων σε 25άρια (ή και παραπάνω) δίνουν και παίρνουν στα μέσα Αυγούστου. Κόβει θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα τα σχολεία θα γεμίσουν με υπερπληθή τμήματα. Αυτή είναι η μόνη έγνοια του Υπουργείου τούτη τη στιγμή. Ή μάλλον όχι. Μέσα στο καλοκαίρι, τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια του Υπουργείου να εκφοβίσει εκπαιδευτικούς να υποταχτούν και να δηλώσουν ότι επιθυμούν να αξιολογηθούν με το που ανοίξουν τα σχολεία. Διευθύνσεις επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με νεοδιόριστους με κάθε μέσο για να τους απειλήσουν. Δεν φτάνει έχουμε όλη την πίεση όλη την χρονιά, τώρα μας πρήζουν και στην άδεια μας. Απεργούμε κύριοι τι δεν καταλαβαίνετε;

Τώρα όσον αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών, είναι κακό που ανακοινώνονται νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη; Όχι, το κακό είναι ότι πρόκειται απλά για επικοινωνιακή φούσκα και μάλιστα για να το πετύχει αυτό, το Υπουργείο κάνει και τις τοποθετήσεις στρεβλά στις πλάτες όλων αυτών που θα αδικηθούν λίγες μέρες μετά.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι στην ανακοίνωση της πρόσληψης (που όποτε και να την ανακοινώσει το Υπουργείο, θα έχει αρχή την 1-2 Σεπτέμβρη), αλλά η τοποθέτηση σε σχολείο.

Φυσικά το Υπουργείο επειδή δεν κάνει προσλήψεις σε κενά που προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν παρά μόνο σε κενά που υπάρχουν κάθε στιγμή, όταν κάνει τις προσλήψεις μέσα στον Αύγουστο, μπορεί και ανακοινώνει ότι έχει καλύψει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κενών αφού δεν συνυπολογίζει τα κενά που θα δημιουργηθούν/φανούν από αρχές Σεπτέμβρη και μετά.

Όμως το ίδιο το Υπουργείο επιβεβαίωσε ήδη επίσημα ότι φέτος θα χρειαστούν όσες/οι αναπληρώτ(ρι)ες προσλήφθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά και λίγο περισσότερες/οι. Άρα θα έπρεπε να προσλάβει από την πρώτη φάση τουλάχιστον όσες και όσους πήρε πέρυσι, να ξεκινήσουν οι άνθρωποι να πληρώνονται, να παίρνουν ένσημα, μόρια προϋπηρεσίας και ας τοποθετηθούν λίγο αργότερα με την σωστή διαδικασία, οριστικά, με διαθέσιμα όλα τα κενά, και όχι να έχουμε συνεχή μετακινήσεις αναπληρωτ(ρι)ών για πολλές εβδομάδες, αμέτρητα κενά στα σχολεία, τα προγράμματα των σχολείων να είναι μέχρι τον Νοέμβρη προσωρινά και να αλλάζουν κάθε βδομάδα κλπ.

Όσο και να προσπαθούμε βέβαια να βρούμε την βέλτιστη λύση, το θέμα είναι η ίδια η αναπλήρωση. Όσο υπάρχουν αναπληρωτ(ρι)ές, θα υπάρχει η χρησιμοποίησή τους σαν πολυεργαλεία, και θα υπάρχουν και προβλήματα «άλυτα». Δεν βελτιώνεται στην ουσία της η ελαστική εργασία, παραμένει εκμετάλλευση στις πλάτες των χιλιάδων ανέργων-αναπληρωτών.

Και ένα τελευταίο σχόλιο για την τρομερή μέθοδο τοποθετήσεων αναπληρωτών μέσω ΟΠΣΥΔ που θα ακολουθήσει.

Το Υπουργείο αποφάσισε ότι, αφού οι τοποθετήσεις αναπληρωτών γίνονται αποκλειστικά με την σειρά που έχουν στον πίνακα του προσοντολογίου, δεν χρειάζεται να τις κάνει το κάθε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ αλλά ένας απλός αλγόριθμός. Θα είναι και αδιάβλητο τάχα μου και θα έρχεται και ενημέρωση σε SMS. Τι άλλο θέλετε πλεμπαίοι αναπληρωτές; Ελλάδα 2.0

Έλα όμως που ξαφνικά ούτε καν τα κενά δεν δημοσιεύουν οι διευθύνσεις πλέον. Αναρτούν στον ΟΠΣΥΔ μερικά κενά (όσο ίδιες οι διευθύνσεις επιλέγουν να ανεβάσουν στον ΟΠΣΥΔ δηλαδή) και με την δικαιολογία ότι «η πλατφόρμα δέχεται μόνο τόσα κενά όσα και οι προσλήψεις», κρύβουν κενά από τις/τους αναπληρωτ(ρι)ές.

Επιπρόσθετο πρόβλημα έχουν οι εκπαιδευτικοί που δουλεύουν σε πολλά σχολεία και στον ΟΠΣΥΔ τους εμφανίζει μόνο το βασικό (ένα δηλαδή) σχολείο τοποθέτησης, χωρίς να ξέρουν σε ποια άλλα σχολεία θα πρέπει να πηγαίνουν, δεν γνωρίζουν δηλαδή τα «γκρουπάκια» σχολείων και δηλώνουν απλά στην τύχη. Θα μπορούσαν αν ήθελαν, να ενημερώσουν τον ΟΠΣΥΔ και να το αλλάξουν, ή να αναρτήσουν όλα τα κενά στην διεύθυνση και να καλέσουν τις/τους αναπληρωτ(ρι)ές να δηλώσουν όποιο κενό θέλουν από όλα τα κενά. Αυτό βέβαια θα έδειχνε πόσο γυμνό είναι τελικά το Υπουργείο με την άχρηστη αυτή διαδικασία. Ή μάλλον δεν είναι καθόλου άχρηστη.

Ας θυμηθούμε ότι πριν μερικά χρόνια, έκαναν οι αναπληρωτές αίτηση με δήλωση περιοχών ταυτόχρονα, αρχές Αυγούστου, στις διευθύνσεις, δια ζώσης μαζί με υπάλληλο, κάθε χρόνο. Φτιάχνονταν οι πίνακες αναπληρωτών, σε μερικές βδομάδες και δεν υπήρχε σχεδόν ούτε ένα λάθος, ούτε ένας εκτός. Τώρα με την βοήθεια της τεχνολογίας, κάνουμε αιτήσεις ηλεκτρονικά διαφορετικά στον ΑΣΕΠ διαφορετικά στον ΟΠΣΥΔ, κάθε τρία χρόνια, διαφορετικά κάθε καλοκαίρι για δήλωση περιοχών. Κάνουν να φτιαχτούν οι προσωρινοί πίνακες 6-8 μήνες, οι οριστικοί άλλους 12 μήνες, έχουμε δεκάδες χιλιάδες λάθη, απορρίψεις, αδικίες. Τέλος η τεχνολογία μας «αναγκάζει» να κρύβουμε και τα κενά.

Μια χαρά εξυπηρετεί τελικά η τεχνολογία τα συμφέροντα των απορρίψεων, της ατομικής ευθύνης, του προσοντολογίου, της εκμετάλλευσης των αναπληρωτ(ρι)ών και του απρόσωπου υπεύθυνου. (Ποιος φταίει για το κάθε τι; Το Υπουργείο τα ρίχνει στον ΑΣΕΠ, ο ΑΣΕΠ στους νόμους και στο κάθε Υπουργείο, οι Διευθύνσεις Εκπ/σης στον ΟΠΣΥΔ και πάει λέγοντας).

Για όσες και όσους πρόκειται να προσληφθούν αναπληρωτ(ρι)ές φέτος, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να οργανωθείτε στην συλλογική πάλη των πρωτοβάθμιων σωματείων σας. Πρόκειται να αντιμετωπίσουμε άλλο ένα χαοτικό άνοιγμα σχολείων με τους ελαστικά εργαζόμενους να δέχονται την μέγιστη εκμετάλλευση, πίεση και φυσικά επίρριψη ευθυνών. Για το λόγο αυτό, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα είναι η μόνη λύση απέναντι σε ό,τι αδικία πρόκειται να βιώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: