Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Σήμα κινδύνου και από το Νοσοκομείο Σάμου

Σάμος: Υποστελεχομένο το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού - Κραυγή απόγνωσης  από τους γιατρούς - ΤΑ ΝΕΑΣτο «Τζάνειο» με συμπτώματα ισχαιμικού επεισοδίου έπειτα από 20ήμερη εφημερία η τελευταία παιδίατρος ● Υπό παραίτηση δύο αναισθησιολόγοι ● Καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των 200.000 κατοίκων και επισκεπτών του νησιού με μόλις 30 γιατρούς έναντι των 74 που προβλέπονται.

Μεθοδικά και χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα ξηλώνει η κυβέρνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καθημερινά έρχονται στο φως ιστορίες διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων που ξεμένουν από γιατρούς, υπό το αδιάφορο βλέμμα του υπουργείου.

Αλλο ένα παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο Σάμου, όπου οι τραγικές ελλείψεις οδήγησαν την τελευταία παιδίατρο που υπηρετεί εκεί σε 20ήμερη εφημερία ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, αλλά η κούραση και το άγχος την κατέβαλαν με αποτέλεσμα τώρα να νοσηλεύεται η ίδια στο Τζάνειο Νοσοκομείο με συμπτώματα που παραπέμπουν σε ισχαιμικό επεισόδιο.

Εκτοτε το νοσοκομείο παραμένει χωρίς παιδίατρο εν μέσω της πιο θερμής τουριστικής σεζόν των τελευταίων χρόνων και με χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Γης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σάμος για όλο τον Αύγουστο έχει αφαιρεθεί από τις μεγάλες πλατφόρμες εύρεσης τουριστικών καταλυμάτων, αφού η πληρότητα έφτασε το 100%.

«Η συνάδελφος υποχρεώθηκε να κάνει τόσες πολλές ημέρες εφημερία ελλείψει εναλλακτικής λύσης» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου Ανδρέας Ευστρατουδάκης, που εδώ και καιρό βλέπει το αδιέξοδο να πλησιάζει. «Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δεν αντιδρά. Το επιστημονικό προσωπικό φυλλορροεί και ήδη οι ανάγκες καλύπτονται με υπερεφημερίες των εναπομεινάντων και με εσωτερικές μετακινήσεις, που με τη σειρά τους όμως δημιουργούν νέα κενά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε τόσο κάποιος γιατρός παραιτείται από τη θέση του. Εδώ και είκοσι ημέρες τελούν υπό παραίτηση δύο αναισθησιολόγοι. Δεν έχουν φύγει ακόμα κάνοντας χρήση του όρου που τους επιτρέπει να παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μάλλον η απόφασή τους είναι οριστική.

Εξίσου μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις μετακινήσεις. Επιστημονικό προσωπικό που συμπληρώνει πενταετία στη λεγόμενη «άγονη γραμμή» των νησιών του ΒΑ Αιγαίου δικαιούται να μετακινηθεί και οι γιατροί κάτω από αυτές τις συνθήκες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη σχετική πρόβλεψη. Ετσι εδώ και λίγο καιρό το Νοσοκομείο Σάμου δεν διαθέτει ψυχίατρο, αφού και οι δύο που υπηρετούσαν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού. Μία μικροβιολόγος αναμένεται να αποχωρήσει το επόμενο διάστημα ενώ άλλη μία γιατρός ΜΕΘ ήδη κούνησε το μαντίλι.

Χαρακτηριστική είναι και η τελευταία από τις πολλές ανακοινώσεις που εκδίδει η ΕΝΙΣ μήπως και προλάβει τα χειρότερα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Και ενώ το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, μετακινήθηκαν ιατροί από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου σε άλλες περιοχές εκτός νομού (Αγαθονήσι και Πάτμο) με τη συναίνεση όλων των αρμοδίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙΣ τονίζει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το νοσοκομείο θα κλείσει. Καλεί όλους τους αρμοδίους να δράσουν για να σωθεί το νοσοκομείο και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού».

Οσο υπερβολικό και αν φαντάζει το ενδεχόμενο λουκέτου σε νοσοκομείο ενός νησιού, αυτό παραμένει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ευστρατουδάκη, στο Νοσοκομείο Σάμου προβλέπονται 74 θέσεις ιατρικού προσωπικού και αυτή τη στιγμή μαζί με τους υπό παραίτηση ή υπό μετακίνηση φτάνουν μόλις τους 30, που καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται ή και τυχόν αναρρωτικές. Την ίδια στιγμή καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν 200.000 μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, καθώς και των γύρω νησιών του νομού, πολλές φορές ακόμα και των βόρειων νησιών της Δωδεκανήσου.

Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση με τους ειδικευόμενους, αφού αυτή τη στιγμή από τους 32 που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετεί μόλις ένας.

πηγή

Διαβάστε και την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου

Ο Σύλλογος εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια διαμαρτύρεται, παλεύει και αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα αλλά και τους ιθύνοντες που δεν είναι άλλοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή, για τις πολιτικές που εφαρμόζουν στο τομέα της Δημόσιας Υγείας. Συνεχώς νομοθετούν εις βάρος της υγείας του λαού οδηγώντας τον σε απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία επί πληρωμή και στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί τη συνεχή αναβάθμιση σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης συνεχώς υποβαθμίζουν, υποστελεχώνουν, υποχρηματοδοτούν και διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η εντατικοποίηση της εργασίας όλων των υγειονομικών είναι στο κόκκινο με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους αλλά και όλων όσων αναζητούν υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας.

Η σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο Σάμου:

Η Παιδιατρική κλινική κλείνει αφού υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες από παιδιάτρους με σοβαρές συνέπειες και στη Μαιευτική κλινική όπου είναι αναγκαία η παρουσία παιδιάτρου (Χωρίς μόνιμη παιδίατρο, με μια παιδίατρο με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και μια ειδικευόμενη μετακινημένη από νοσοκομείο Αθηνών έως 22-08-2024).

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με μετακινημένους ιατρούς από άλλες περιοχές αφού οι μόνιμοι ιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις εφημερίες του μήνα.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει εδώ και 25 χρόνια χωρίς τους προβλεπόμενους ιατρούς του. Λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς που είναι μετακινημένοι από τα χωριά.

Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ογκολόγος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος είναι οι ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο.

Στις υπόλοιπες ειδικότητες οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δεν επαρκούν να καλύψουν εξωτερικά ιατρεία και  εφημερίες του μήνα.

Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λόγο υποστελέχωσης  σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τα ραντεβού για εξετάσεις  στο συγκεκριμένο τμήμα, να ξεπερνούν τον ένα χρόνο.

Τραγική είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως στη νοσηλευτική υπηρεσία που η Διοίκηση τους οφείλει εκατοντάδες ημέρες αδείας και ρεπό. Στον τομέα της καθαριότητας από δεκαέξι άτομα αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο πέντε. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην τεχνική υπηρεσία, στις αποθήκες στο προσωπικό εστίασης και πλυντηρίων ενώ το επόμενο διάστημα σε πολλούς από τους παραπάνω εργαζόμενους λήγουν οι συμβάσεις τους.

Οι διοικήσεις διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση για να εφαρμόζουν πιστά τη πολιτική της. Έρχονται και παρέρχονται ενώ τα προβλήματα διογκώνονται. Όσο για άλλους παράγοντες που προσπαθούν να λειάνουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά  δεν προσφέρουν τίποτα άλλο από το να μεμψιμοιρούν και να σπέρνουν την απογοήτευση.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας καλεί όλους τους φορείς του νησιού να πάρουν άμεσα αποφάσεις και να συστρατευτούν με τους μαχόμενους υγειονομικούς,  προχωρώντας σε κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, διεκδικώντας τη πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και όλων των μονάδων υγείας του νομού μας.

Διαβάστε και την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου του Νοσοκομείου Σάμου

Από την ΕΝΙΣ ενημερωθήκαμε για την νεότερη κατάσταση στο ΓΝ ΣΑΜΟΥ! (Νοσηλεία της μοναδικής παιδιάτρου στην παθολογική, με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου και διακομιδής της σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Αθηνών-και αίτηση παραίτησης)

Είναι αναμενόμενη συνέπεια δυστυχώς της αναγκαστικής υπερ εφημέρευσης και των εξαντλητικών ωραρίων των ιατρών!

Οι συνεχείς ενοχλήσεις μας προς όλους τους υπεύθυνους μέχρι τώρα δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οι υπηρετούντες ιατροί στο νοσοκομείο μας συνεχώς μειώνονται αριθμητικά και οι υπεύθυνοι αντί να προσπαθούν παντοιοτρόπως να το ενισχύσουν, στέλνουν τους ιατρούς του νομού με τη σύμφωνη έγκριση όλων από το ΚΥ Καρλοβασίου στο Αγαθονήσι και στην Πάτμο!

Κύριοι ανευθυνοϋπεύθυνοι αν το έχετε συνειδητοποιήσει η παιδιατρική  μένει χωρίς μόνιμο παιδίατρο, ενώ όλα τα άλλα τμήματα είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο, αφού οι εναπομείναντες υπηρετούντες ιατροί είναι σωματικά και ψυχικά εξασθενημένοι!

Αν μας είχατε πάρει στα σοβαρά εξ αρχής και δεν αγνοούσατε τις επιστολές μας δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο!

Μπράβο σας! Το νοσοκομείο το κλείνετε!!!

Για τον Ι.Σ. Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: