Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Γ. Νικολαΐδης: «Δεν προκύπτει από τα ποσοτικά στοιχεία η έκρηξη της βίας ανηλίκων που παρουσιάζεται»

Για το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων μίλησε στο TPP ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Όπως τόνισε αρχικά, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι τα αντικειμενικά στοιχεία». Συνέχισε λέγοντας ότι «από πολλά μέσα ενημέρωσης η παρουσίαση του ζητήματος είναι τέτοια, που αν την ακούσει κανείς, μπορεί να πιστέψει ότι ξαφνικά ζούμε μία έκρηξη περιστατικών βίαιης επιθετικότητας και παραβατικότητας. Από τα επίσημα στοιχεία τέτοιο πράγμα δεν προκύπτει πάντως».

Εξήγησε ότι: «Αν δείτε τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αυτά που δημοσιεύει η Eurostat, θα δείτε ότι η εικόνα που βγαίνει είναι ότι όντως υπήρξε μία αύξηση των κρουσμάτων, η οποία συντελέστηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης το 2009-2012, μετά υπάρχει μία σταθεροποίηση του αριθμού ων κρουσμάτων παραβατικής συμπεριφοράς με δράστες ανηλίκους, αμέσως μετά υπάρχει μία πτώση, μικρή αρχικά και και πολύ μεγάλη το 2020-21 λόγω της καραντίνας και το 2022-23 αρχίζει μάλλον μία ανάκαμψη στα επίπεδα προ της καραντίνας, χωρίς να ξεπερνάει τα επίπεδα του 2018-19. Οπότε, ποσοτικά δεν φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: