Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Είναι βλάκας ο Γιούνκερ;

thumbΓράφει η Κουκίδα

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, ξέρουν ότι είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος και δεν μιλάει τυχαία ούτε λέει περισσότερα από αυτά που πρέπει να πει. Η δήλωση περί μειωμένης εθνικής κυριαρχίας είναι παλιά, την έχει ξαναπεί και απλά επαναλαμβάνει όλα όσα έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα κάνει. Με την μόνη διαφορά - και σας το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές - ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να δυσφορεί με την διγλωσσία αυτής της κυβέρνησης.

Σας υπενθυμίζουμε τις άπειρες υποσχέσεις που έδινε ο Παπακωνσταντίνου στο γιούρογκρουπ και την διαφορετική στάση που κρατούσε στο υπουργικό συμβούλιο.  Σας υπενθυμίζουμε επίσης την έκκληση της ίδιας της κυβέρνησης για άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της χώρας, από τους αξιωματούχους της ΕΕ , με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα φόβου, πανικού και να επιβιώσει το σχήμα Μαξίμου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και προκειμένου ο ΓΑΠ να συνεχίσει να λαμβάνει πίστωση χρόνου από την τρόικα και τα κοινοτικά κονδύλια  που υποσχέθηκε ο Μπαρόζο, είπε «ναι» και στην περαιτέρω μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Είπε ναι δηλαδή στην κάθοδο μόνιμων τοποτηρητών, ελεγκτών και εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβουν να τρέξουν όλο το πρόγραμμα της οικονομίας, από ιδιωτικοποίηση των εφοριών μέχρι και επιτήρηση όλων των καίριων υπουργείων. Και ας φωνάζει η κυβέρνηση ότι δεν θα καπελωθούν οι υπουργοί. Κοντός ψαλμός hallelujah .

Όσο για τον κ. Γιούνκερ, μάλλον προσπαθεί μέσα από τις συνεντεύξεις που δίνει σε ξένα έντυπα, να ρίξει φως στις υπόγειες συμφωνίες που έκανε και κάνει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Γιατί, δεν γίνεται να ζητάς την τοποθέτηση επιτηρητών γιατί λες ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τους κρατικούς μηχανισμούς σου και από την άλλη να κάνεις πύρινες δηλώσεις κατά της ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες ο ίδιος ο πρωθυπουργός , σε όλες τις ομιλίες του, επιτέθηκε κατά της κωλυσιεργίας της ΕΕ να διαχειριστεί την ελληνική κρίση. Και μετά, όταν κλείσουν τα φώτα, τάζει γη και ύδωρ, εκχωρεί την δημόσια περιουσία και εθνική κυριαρχία προκειμένου να κρατηθεί στο πόστο του. Γιατί σε τελική ανάλυση αυτό είναι το ζητούμενο για τον ΓΑΠ. Να φύγει - όταν και όποτε - νικητής. Αυτό νομίζει.

ΥΓ : Έχει φοβηθεί το μάτι τους εκεί στις Βρυξέλλες με τους προπηλακισμούς βουλευτών παντός κόμματος από τον κοσμάκη. Όπως μαθαίνουμε, έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η πληροφόρηση που τους δίνουν οι κυβερνητικοί ότι όλα αυτά είναι θέμα λίγων εγκάθετων ομάδων , δεν ισχύουν. Σιγά-σιγά πολλά πουλάκια θα αρχίσουν να κελαηδούν για τις μυστικές συμφωνίες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να καλυφθεί και η δική τους η πλατούλα. Μάλλον η τρόικα θα αρχίσει σταδιακά να αποτινάσσει από πάνω της την κατηγορία ότι, ό,τι αποφασίζεται είναι δική της πρωτοβουλία και εν πολλοίς η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να το δεχθεί.
Και να πούμε ότι δεν τα γράψαμε εδώ και καιρό..

Δεν υπάρχουν σχόλια: