Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Τρόικα-κυβέρνηση συμφώνησαν να απολύσουν ακόμη 6.500 δημόσιους υπαλλήλους

Τρόικα-κυβέρνηση συμφώνησαν να απολύσουν ακόμη 6.500 δημόσιους υπαλλήλουςΕπιβεβαιώθηκε η συμφωνία για την υλοποίηση των υπόλοιπων 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο εντός του 2014 όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο, στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τρόικα το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", στη δίωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το σύνολο των αλλαγών στο Δημόσιο, επικυρώθηκε η προεργασία που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και των κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να τηρήσει τον στόχο των 15.000 απολύσεων για τη διετία 2013-2014 σημειώνοντας παράλληλα ότι σε «αντιστάθμισμα» η τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις από το 2015.

«Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας. 

Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει 6.000-8.000 απολύσεις για τη διετία 2015-2016. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι’ αυτούς που είτε προσελήφθησαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο περίπου 8.500 υπάλληλοι και στη συμφωνία που σφραγίστηκε μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών προβλέπεται η απομάκρυνση 6.500 υπαλλήλων που θα προέλθει:

Από τη μείωση των δομών στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στις ανώνυμες εταιρείες που εποπτεύουν τα υπουργεία Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τους εργαζόμενους που απασχολούνταν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις.

Συνολικά 3.600 υπάλληλοι που θα προέρχονται από τις δεξαμενές των διαθεσίμων που ολοκληρώνεται το 8μηνο τους τους επόμενους μήνες και δεν θα υπάρξουν θέσεις για να επανατοποθετηθούν, από όσους απομακρυνθούν με βαριά πειθαρχικά αδικήματα και από τους επανελέγχους πλαστών πιστοποιητικών και παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων που θα προέλθουν κυρίως από την ομάδα των 35.000 υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ. Παυλόπουλου.

Από τη δεξαμενή των διαθέσιμων υπαλλήλων τους ερχόμενους μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η 8μηνη προσαρμογή στο ιδιότυπο καθεστώς των εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ και των γιατρών που δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις τους στο νέο φορέα. Παράλληλα θα ακολουθήσει νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων μικρότερων φορέων του Δημοσίου όπου εκεί θα ενταχθούν και τα λουκέτα ή οι συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών ΟΤΑ που επί τρία χρόνια καταγράφουν μόνο ζημιές.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: