Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το μεσημέρι της Τετάρτης, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, επέλεξε το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να «ανεβάσει» στον ιστότοπο της ανοιχτής διακυβέρνησης (www.opengov.gr) το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποτίμηση του έργου που επιτελεί το προσωπικό στον δημόσιο τομέα .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!
Μια πρώτη γεύση για τα κριτήρια και τη διαδικασία αξιολόγησης υπαλλήλων αλλά και προϊσταμένων σε οργανικές μονάδες στο Δημόσιο είχε δοθεί με προσχέδιο νόμου για το οποίο μάλιστα είχαν ενημερωθεί φορείς, όπως η ΑΔΕΔΥ, που έκαναν και παρατηρήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε ηλεκτρονικά τις διατάξεις του σχεδίου νόμου σχετικά με τη διαδικασία κρίσης για την ατομική απόδοση κάθε υπαλλήλου και συνολικά της απόδοσης της δημόσιας υπηρεσίας. Η δημόσια διαβούλευση θα περατωθεί στις 15 Ιουλίου.
Eίναι μια θεσμική παρέμβαση που κατά την κυβέρνηση έχει χαρακτηριστικά καινοτομίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά αξιολόγηση, στοχοθεσία και επιλογή στελεχών ρυθμίζονται συστηματικά από τον ίδιο νόμο ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κοινωνική λογοδοσία και τη συμμετοχή στον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης,
«Συγχρόνως, εισάγονται για πρώτη φορά εγγυήσεις αντικειμενικότητας της αξιολόγησης μέσω θεσμών συμμετοχής, καθώς η αξιολόγηση συνδυάζεται με μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, με την πρόβλεψη δύο νέων θεσμών, των γενικών συνελεύσεων Τμήματος και Διεύθυνσης, ως συμβουλευτικών οργάνων της διοίκησης και εξειδίκευσης της στοχοθεσίας», επισημαίνεται από τον κ. Κατρούγκαλο.
Επίσης, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων της διοίκησης, που συνδυάζουν μοριοδότηση τυπικών προσόντων και εμπειρίας, αλλά και συνέντευξη. Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρεωτική εκπαίδευση όσων αναλαμβάνουν καθήκοντα προϊσταμένου για πρώτη φορά.
Κριτήρια για την αξιολόγηση
Τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών κατατάσσονται στις εξής διακεκριμένες ομάδες:
Ι. Γνώση του αντικειμένου, ενδιαφέρον και δημιουργικότητα.
– Επαγγελματική επάρκεια, ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και της εμπειρίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
– Σφαιρική γνώση του αντικειμένου του φορέα (υπουργείου, αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας ή ΝΠΔΔ)
– Ενδιαφέρον και αφοσίωση στην εργασία.
– Πρωτοβουλία – καινοτομίες
– Εκπόνηση σχετικών με την υπηρεσία μελετών, άρθρων ή προτάσεων και βράβευση τέτοιων εργασιών.
– Ανάληψη ευθυνών και άσκηση πολλαπλών καθηκόντων.
IΙ. Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά.
– Συμπεριφορά προς πολίτες. Εξυπηρέτηση του κοινού, τηλεφωνική και απευθείας.
– Επικοινωνία και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες.
ΙΙΙ. Αποτελεσματικότητα
– Ποσοτική και ποιοτική εργασιακή απόδοση
– Βαθμός επίτευξης των στόχων της ατομικής στοχοθεσίας και συμμετοχής στη στοχοθεσία του τμήματος.
Κάθε επί μέρους κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται από τον αξιολογητή με ένα ακέραιο ή δεκαδικό με προσέγγιση δεκάτου βαθμού. Η κλίμακα των βαθμών, ορίζεται από το 1 έως το 10, με ανώτατο βαθμό τον αριθμό 10 και κατώτατο τον αριθμό 1.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου