Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ανοιχτή επιστολή σε όσους-ες συναδέλφους σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΑΙ

Σκέψου: επικράτηση του ΝΑΙ την Κυριακή θα σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατάργηση της μονιμότητας, νέες δραστικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, δραστικές περικοπές στις δαπάνες για παιδεία και υγεία, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία. Γι’ αυτό, υπέρ του ΝΑΙ, τάχθηκαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Γιωργάκης Παπανδρέου, ο Σαμαράς, δηλαδή, όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί!

Πριν πάρεις την τελική σου απόφαση, σε καλούμε με συναδελφικότητα και σεβασμό σε κάθε αντίθετη άποψη, να πάρεις υπόψη σου τους προβληματισμούς μας.

Τι θα γίνει αν επικρατήσει το ΝΑΙ την Κυριακή: Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο!

«Η υπερίσχυση του "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα φανερώσει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τη λιτότητα»

δήλωση Ντάισελμπλουμ

Όλοι όσοι σου λένε σήμερα ότι ΝΑΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει ΝΑΙ στο ευρώ, την Κυριακή το βράδυ θα σου πουν ότι ΝΑΙ σημαίνει αποδοχή και συμφωνία σε ακόμα πιο σκληρά μνημόνια και μέτρα λιτότητας. Τότε όμως θα είναι αργά να αλλάξεις γνώμη. Άλλωστε το χαρτί που θα κληθείς να απαντήσεις την Κυριακή το γράφει καθαρά: συμφωνείς με την πρόταση των θεσμών; Αν απαντήσεις ναι, θα έχεις βάλει την υπογραφή σου στη φτώχεια και την ανέχεια που σε περιμένει, στη διάλυση του δημόσιου σχολείου:

  1. Σαμαράς και Βενιζέλος, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, θα συγκροτήσουν ένα πολιτικό μέτωπο που θα εκφράσει εκλογικά το μπλοκ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ με ΕΝΑ ψηφοδέλτιο. Θα τοποθετήσουν ένα αχυράνθρωπο ως αρχηγό και θα επιχειρήσουν στις εκλογές που – πολύ σύντομα θα γίνουν – να επικρατήσουν σαρωτικά. Κι αυτό που θα ακολουθήσει θα κάνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια λιτότητας να μοιάζουν με παιδική χαρά! Τι πολιτική θα ακολουθήσουν στο δημόσιο τομέα; Το έχουν δηλώσει καθαρά. Ο Σαμαράς για πολλοστή φορά το είπε: «θέλουμε ένα μικρό και ευέλικτο δημόσιο». Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ξεκαθαρίσει από καιρό: «Έκανε κακό στο δημόσιο η μονιμότητα» και «Να συζητηθεί η μονιμότητα στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση». Αυτό σημαίνει ότι με ταχύτατες διαδικασίες θα προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις μέσω αξιολόγησης, πειθαρχικών και κατάργησης ολόκληρων κλάδων, ενώ αν έχουν πλειοψηφία 180 βουλευτών, θα προχωρήσουν σε πλήρη κατάργηση της μονιμότητας για να τους λυθούν τα χέρια εντελώς. Θα προχωρήσουν σε επαναφορά των πειθαρχικών διώξεων που οδηγούσαν ένα εκπαιδευτικό σε αργία μόνο με την καταγγελία ενός γείτονά του ακόμα και για κτηματικές διαφορές! Είσαι έτοιμος να βάλεις την Κυριακή και τη δική σου υπογραφή σε αυτό το σχέδιο επαναφοράς του Σαμαρά και των προηγούμενων κυβερνήσεων στην εξουσία; Που πιθανόν να ανοίξει το δρόμο και στη δική σου απόλυση;

  2. Από την 1η Σεπτέμβρη, ο μηχανισμός της αξιολόγησης θα πάρει φωτιά, οι «επιθεωρητές» είναι έτοιμοι να εισβάλλουν στα σχολεία και τις τάξεις μας, είναι ήδη υπέρμαχοι και πρωταγωνιστές του ΝΑΙ. Το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης έχει μείνει ανέγγιχτο καθώς η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα, πέντε ολόκληρους μήνες να φέρει νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κατάργηση ενός μέρους του θεσμικού πλαισίου. Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει ψηφιστεί ακόμα! Επομένως, με μια απλή εγκύκλιο, την 1η Σεπτέμβρη θα βρεθείς αντιμέτωπος με τον ίδιο εφιάλτη της αξιολόγησης και του επιθεωρητισμού. Και επιπλέον, θα βρεθείς αντιμέτωπος με την εκδικητική, τιμωρητική διάθεση όσων ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια της αξιολόγησης. Θα ψηφίσεις στην κάλπη μαζί με αυτούς που ετοιμάζονται να σε ταπεινώσουν μπροστά στους μαθητές και τους συναδέλφους σου; Θα βάλεις και τη δική σου υπογραφή σε αυτό το εφιαλτικό μέλλον;

  3. Οι αναπληρωτές και αδιόριστοι συνάδελφοι θα χάσουν κάθε ελπίδα για διορισμό, σκέψου ότι τα τελευταία πέντε χρόνια διορίστηκαν συνολικά 278 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια! Ακόμα και οι διορισμοί αναπληρωτών θα περιοριστούν δραστικά για να μειωθούν οι δαπάνες. Θα ψηφίσεις ΝΑΙ στην ανεργία των συναδέλφων σου;

  4. Τα σχολεία θα οδηγηθούν σε κατάσταση πλήρους οικονομικής ασφυξίας! Οι δαπάνες για παιδεία έχουν ήδη μειωθεί δραστικά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Συγκεκριμένα, ενώ το 2009 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας ήταν 7,48 δισ., το2015 έχει φτάσει στα 4,817 δισ., δηλ. μείωση κατά2, 663 δισ. ή ποσοστό μείωσης35,6% !! Ενώ το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018» (Ν. 4283/14) προβλέπει νέα μείωση των δαπανών. Έτσι οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας το 2018 θα πέσουν στα 3,172 δισ., δηλαδή θα έχουμε μια δραματική μείωση από το 2009 μέχρι το 2018 της τάξης του 42,4%, και οι δαπάνες για την παιδεία για πρώτη φορά θα πέσουν κάτω από το 2% επί του ΑΕΠ! Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό για τα σχολεία μας; Θα ψηφίσεις ΝΑΙ στην αποδόμηση του δημόσιου σχολείου;

  5. Το θλιβερό φαινόμενο με τα παιδιά που πεινάνε στα σχολεία μας θα γενικευτεί καθώς θα βασιλεύει η φτώχεια και η ανεργία, θα απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η εργοδοσία θα αποθρασυνθεί πλήρως και το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζόμενων θα πάρει τεράστιες διαστάσεις. Και με τη δική σου συναίνεση, αν ψηφίσεις ΝΑΙ.

  6. Οι αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα σε συνάρτηση με την κατάρρευση της αγοράς εργασίας θα οδηγήσουν σε συντάξεις – ψίχουλα και σε έξοδο από την εργασία μετά τα 67 για όλους! Ταυτόχρονα, όσοι συνάδελφοι περιμένουν καρτερικά εδώ και μήνες να βγει η σύνταξή τους, θα δουν το χρόνο αναμονής να διπλασιάζεται και να τριπλασιάζεται. Έτσι ώστε να παρουσιάζονται μειωμένα τα δημόσια έξοδα!

Και όλα αυτά θα γίνουν, με τη δική σου ψήφο, τη δική σου αποδοχή, τη δική σου συμφωνία, που θα την έχεις υπογράψει φαρδιά – πλατιά την Κυριακή ψηφίζοντας ΝΑΙ!

Σου λένε ότι αν ψηφίσεις ΟΧΙ θα έρθει η καταστροφή!

«Θα ήταν καλύτερα τώρα να εισαχθεί έλεγχος κεφαλαίων και να αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει και σε αυτή τη βάση, θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία με τους δανειστές».

Συνέντευξη Άδωνι Γεωργιάδη στο γερμανικό περιοδικό Focus Online, 23/6/2015

«Ελπίζω το ΔΝΤ να αντέξει γερά απέναντι στην Ελλάδα»

Μπάμπης Παπαδημητρίου, Σκάι

Ποιοι θα την προκαλέσουν αυτή την καταστροφή; Ποιοι προκάλεσαν την καταστροφή των πέντε τελευταίων χρόνων; Ποιοι επέβαλλαν τον πόνο και τα προγράμματα λιτότητας; Ποιοι μας χτυπούσαν με ΜΑΤ και δακρυγόνα μόλις πατούσαμε το πόδι μας στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουμε; Ποιοι κλείνουν σήμερα τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των τραπεζών και επιβάλλουν οικονομικό μποϋκοτάζ στη χώρα; Ποιοι άλλοι; Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ, ο Ντράγκι κι από κοντά χειροκροτούν και υποστηρίζουν, ο Άδωνις, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν σε προειδοποιούν, σε απειλούν και σε εκβιάζουν ότι εκείνοι θα προχωρήσουν σε οικονομικό μποϋκοτάζ εναντίον σου! Ποιοι;  Αυτοί που σου ζητούν να ψηφίσεις ΝΑΙ! Σου ζητούν δηλαδή να υποταχτείς από φόβο και να δεχτείς τα χειρότερα που σε περιμένουν! Τόσο πολιτισμένα και τόσο δημοκρατικά! Αυτό είναι το πλαίσιο της δημοκρατίας της ΕΕ, των ιδιωτικών καναλιών και της εργοδοσίας που απειλεί με απολύσεις αν περάσει το ΟΧΙ! Ωστόσο, είμαστε σαφείς. Νίκη του ΟΧΙ την Κυριακή θα αφοπλίσει και θα εξευτελίσει τη δικτατορία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι λαοί που ήδη ξεσηκώνονται πριν το δημοψήφισμα, θα βγουν ακόμα πιο μαζικά στο δρόμο θέτοντας πλέον πολιτικό ζήτημα στις ίδιες τους τις χώρες!

Ενίσχυση του ΟΧΙ δεν σημαίνει ότι δικαιολογούμε ή αποδεχόμαστε τις επιλογές και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Εν λευκώ ανάθεση για τα δικαιώματά μας δεν δίνουμε σε κανένα!  Όσο μας αφορά, έχουμε ασκήσει  σκληρή κριτική και πολεμική, στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης, στη συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου, στα απαράδεκτα αντιλαϊκά μέτρα των 47 σελίδων. Επίσης, είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι: Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενάντια σε κάθε μνημόνιο, σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο από όπου κι αν προέρχεται. Το ΟΧΙ το λέει ο οργανωμένος και πολιτικά αποφασισμένος λαός. Ένα βροντερό ΟΧΙ σε κάθε μνημόνιο, σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο από όπου κι αν προέρχεται. Και αυτό δεν θα μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει!

Δεν ισχυριζόμαστε ότι το ΟΧΙ είναι μια εύκολη επιλογή. Ίσα- ίσα λέμε ότι το ΟΧΙ, πολύ περισσότερο, το ξεκάθαρο ΟΧΙ ενάντια στα μνημόνια και την υποταγή χρειάζεται αγώνα και συλλογικότητα πριν και μετά την Κυριακή. Χρειάζεται μέτωπο και συσπείρωση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων. Και δεν κατανοούμε παρά μόνο ως τεράστιο πολιτικό λάθος τη στάση εκείνης της αριστεράς που στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη πολιτική και κοινωνική μάχη που πολώνει ταξικά την κοινωνία μας, συμπεριφέρεται αλαζονικά και νίπτει τας χείρας της ως Πόντιος Πιλάτος.

Ελευθερία ή υποταγή;

Δεν είναι κακοί, δεν είναι αμόρφωτοι, δεν είναι ανόητοι αυτοί που είναι φτωχοί. Απλώς κάνουν λάθος επιλογές τις κρίσιμες ώρες

Α. Λυμπεράκη, Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού

Διάβασε προσεκτικά τις δηλώσεις παραγόντων της ΕΕ που λένε ανοιχτά και δημόσια ότι «χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα». Ποια η διαφορά λοιπόν με τα ιουλιανά του ’65; Αντί για το Γλύξμπουργκ έχουμε τον Ντάισελμπλουμ. Kαι γιατί δεν διορίζει ανοιχτά η κυρία Μέρκελ μια κυβέρνηση της αρεσκείας της ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε άδικα και κινδυνεύουμε να κάνουμε και κανένα λάθος ως φτωχοί που είμαστε; Να πει ποιον θέλει πρωθυπουργό, ποιον υπουργό οικονομικών κλπ. Μήπως η κυρία Λυμπεράκη να έθετε ένα εισοδηματικό όριο στο δικαίωμα ψήφου ώστε να μην ψηφίζουν οι φτωχοί που κάνουν «λάθος επιλογές»; Γιατί αναμφίβολα, η φτώχεια ψηφίζει ΟΧΙ. Όσοι θα πλήρωναν τον λογαριασμό των 47 σελίδων, ο κόσμος που γέμισε τις πλατείες, ο κόσμος της αξιοπρέπειας και της ελπίδας! Όλοι οι άλλοι αποτελούν και επίσημα το μπλοκ της διαφθοράς, των λαμογιών και της Siemens! Το μπλοκ αυτών που πλούτισαν από τα κόλπα του χρηματιστηρίου και τις ολυμπιάδες.

Ένας γνωστός συγγραφέας ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι αν υπήρχε στην κατοχή τηλεόραση, οι περισσότεροι Έλληνες θα ήταν συνεργάτες των Γερμανών. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν έχει δίκιο, ξέρουμε όμως ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται απόλυτα από τον αντίπαλό μας. Οι πρετεντέρηδες που μας κάνουν καθημερινά πλύση εγκεφάλου για να ψηφίσουμε  ΝΑΙ, είναι αυτοί που χρόνια τώρα, ανεβοκατέβαζαν τους εκπαιδευτικούς τεμπέληδες, λαμόγια και ανίκανους, είναι αυτοί που χειροκροτούσαν τις απολύσεις των συναδέλφων της δευτεροβάθμιας, που αποσιωπούσαν ή συκοφαντούσαν τους αγώνες μας κατ’ εντολή των αφεντικών τους. Είναι αυτοί που μας σκάβουν ήδη το λάκκο της απόλυσης και των μισθών πείνας. Θα ψηφίσεις αυτό που μας υπαγορεύουν;

Συναδέλφισσα και συνάδελφε σκέψου. Είσαι εκπαιδευτικός. Ταγμένος από το ίδιο σου το λειτούργημα, να διδάσκεις τα παιδιά για τα μεγάλα ΟΧΙ του λαού μας. Όταν όλη η Ευρώπη στέναζε κάτω από τη μπότα των ναζί η Ελλάδα είπε ΟΧΙ. Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας στις 28 Οκτώβρη του 1940 γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας πανηγυρίζοντας με το ΟΧΙ στο στόμα, δεν γυρνούσαν στους δρόμους με το κεφάλι σκυμμένο. Πως θα γιορτάσεις το ΟΧΙ την 28η Οκτώβρη αν στις 5 Ιούλη υπογράψεις το πιο ατιμωτικό ΝΑΙ της ζωής σου; Κάθε φορά που θα μιλάς στους μαθητές και στις μαθήτριές σου για τις Θερμοπύλες, για την πολιορκία του Μεσολογγίου, για το έπος της Πίνδου και της εθνικής αντίστασης, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα ξέρεις βαθιά μέσα σου πως όταν ήρθε η δική σου ώρα να πεις το μεγάλο ΟΧΙ, δείλιασες, αν την Κυριακή ψηφίσεις ΝΑΙ. Ότι δεν πιστεύεις ούτε μια λέξη από όσα λες στους μαθητές σου αφού αν ζούσες εκείνη την κρίσιμη στιγμή, θα διάλεγες να ταχτείς με το ΝΑΙ! Μην το κάνεις. Δεν σου αξίζει τέτοια ντροπή! Δεν σου αξίζει τέτοια ζωή! Σήκωσε ψηλά την αξιοπρέπειά σου!

ΟΧΙ λοιπόν συναδέλφισσα και συνάδελφε! Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία!

ΟΧΙ και την Κυριακή, ΟΧΙ και από τη Δευτέρα το πρωί. Για τη ζωή μας, τα παιδιά μας και το μέλλον τους, για το σχολείο μας, για την αξιοπρέπειά μας

ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: