Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Εκπληκτικό βίντεο των μαθητών του Πυθαγόρειου Λυκείου Σάμου για το 1ο Σχολικό Street Festival

Η Σάμος είναι ένα όμορφο ακριτικό νησί. Το νησί του Πυθαγόρα και του Επίκουρου με το γνωστό νέκταρ που αναβλύζει από τον  καρπό των σταφυλιών του.

Στην σύγχρονη ιστορία, η Σάμος ακούστηκε τα τελευταία χρόνια και για άλλο ένα θέμα . Ενα δύσκολο θέμα που δεν είναι άλλο από τις προσφυγικές ροές που βρήκαν καταφύγιο στο νησί.
Εύκολο να το λες, ακόμα πιο εύκολο να εναγκαλίζεσαι την αλληλεγγύη από το διαδίκτυο και τον καναπέ σου, αλλά στην πράξη πρέπει να είσαι αποφασισμένος να Αποδεχθείς και να κάνεις Χώρο. Να είσαι αποφασισμένος να δεις στο πρόσωπο του πρόσφυγα τον κατατρεγμένο και όχι τον εισβολέα.

Σεβασμός μόνο ανήκει σε εκεινους τουςπολίτες των ακριτικών νησιών που επιλέγουν να  βλέπουν την ανάγκη για φροντίδα στους κατατρεγμένους  που καταφθάνουν στα νησιά τους.

Ενα τέτοιο πρόσωπο, ένας εκπαιδευτικός από το Πυθαγόρειο Λύκειο της Σάμου ο Στρατής Βασίλενας, επικοινώνησε μαζί μου με αφορμή το 1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής που διοργανώνεται για τις 7 Οκτωβρίου 2017 από τις 4.30, στον πεζόδρομο της Ερμού (Σύλλογος Αρχαιολόγων) από τον σύλλογο εκπαιδευτικών “Δίκτυο Τέχνης και Δράσης”.

“Πως μπορώ να βοηθήσω μαζί με τους μαθητές μου, στη διοργάνωση του Φεστιβάλ;”με ρώτησε. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να προσφέρεις μεγάλη βοήθεια από τόσο μεγάλη απόσταση αλλά η ιδέα για ένα διαφημιστικό σποτάκι έπεσε  στην τάξη του, την Β` Λυκείου και τα παιδιά έσπευσαν να την υλοποιήσουν. Μέσα σε λίγες μέρες ήταν έτοιμο. Άλλος τράβηξε βίντεο, άλλος έκανε το μοντάζ, άλλος τους υποτίτλους..
.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που θα δείτε παρακάτω.

Το σπουδαίο όμως δεν είναι  μόνο αυτό κάθε αυτό το σποτάκι. Ήταν ότι έγινε από παιδιά της Σάμου, σε μια κοινωνία που αλλάζει, που είναι φοβισμένη και επιφυλακτική. Σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, που έχει υποχρεωθεί να αλλάξει.

Τα παιδιά όμως  ήταν εκεί. Θαρραλέα. Αποφασισμένα. Να μιλήσουν για την Αλήθεια. Και την Αποδοχή. Και τη Διαφορετικότητα. Και για τον Κοινό Τόπο.

Και το θάρρος αυτό είχε αποτέλεσμα.

Η κοινωνία της Σάμου αγκάλιασε την προσπάθεια. Μεσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες κόσμου επισκέφθηκε το βιντεάκι και το είδε. Το feedback που έλαβαν τα παιδιά; Μόνο θετικό.
Η αμφιβολία, ο φόβος,η ανασφάλεια, εξανεμίστηκαν. Ήταν τόσο απλό να “μιλήσεις”. Ενα λεπτό μόνο αρκεί για να μιλήσεις για τα αυτονόητα. Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Μια μικρή ομάδα παιδιών έκανε ένα βήμα μπροστά. Έκανε μια μικρή επανάσταση και έδωσε ενα μικρό μάθημα στους μεγάλους που φοβούνται. Ένα μικρό ...ευγενικό σπρώξιμο στην κοινότητα τους. Έσπρωξαν λίγο..απαλά τον κόσμο (τους), λίγο πιο μπροστά..λίγο πιο κοντά στην ιδέα του πως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος.

Γιατί ξέρεις, ο ρατσισμός θεραπεύεται και με άλλους τρόπους. Και οι μεγάλες επαναστάσεις γίνονται απαλά.Με ένα χαμόγελο. Και ένα άγγιγμα. Μια αγκαλιά.

Αυτός είναι ο τρόπος των παιδιών.

Αυτή είναι η επανάσταση των παιδιών.

Μια αγκαλιά να αλλάξουμε τον κόσμο.

Εύχομαι σε κάθε γωνιά της χώρας αυτής, δάσκαλοι, δασκάλες, μικρά παιδιά, νέοι άνθρωποι κ.α. να σπρώξουν τον κόσμο(τους) λίγο πιο μπροστά.

Ευχαριστούμε Πυθαγόρειο Λύκειο Σάμου

Πολύ σας ευχαριστούμε.

Εύχομαι το επόμενο Φεστιβάλ Αποδοχής να διοργανωθεί στη Σάμο


Ελένη Καραγιάννη
Συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων
Επιμελλήτρια Φεστιβάλ 

Το βιντεο των μαθητων της Σάμου θα το δείτε  εδώ:




Περισσότερα για το Φεστιβάλ θα βρείτε εδώ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό video!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: