Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Τότε που η ΔΟΕ και η ΠΟΕ ΟΤΑ διεκδικούσαν δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή !

Τα δελτία τύπου που παρουσιάζουμε εδώ δημοσιεύτηκαν τον Μάιο του 2007. Λίγους μήνες μετά τη μεγάλη απεργία του 2006 που απέσπασε την ιστορική κατάκτηση του ενός χρόνου υποxρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Το πρώτο συνυπογράφεται από το ΔΣ της ΔΟΕ και το ΔΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ ενώ το δεύτερο υπογράφεται απο το Γραφείο Τύπου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν και η ΠΟΕ ΟΤΑ συμπλέει πλέον με την ΚΕΔΕ και τις επιδιώξεις των Δήμων για απόσπαση τμημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης

1
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
​Αθήνα 8/5/2007                 
Προς
Τα Μ.Μ.Ε.
(συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)

​Πραγματοποιήθηκε σήμερα 8 Μαΐου 2007 συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της τροπολογίας του ΥΠΕΠΘ για δημιουργία τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και των Ιδιωτικών Σχολείων.
Οι δυο Ομοσπονδίες κατέληξαν στα εξής:
  • Είναι κατηγορηματικά αντίθετες με τη συγκεκριμένη τροπολογία και ζητούν από το Υπουργείο να μην την καταθέσει. Ταυτόχρονα διεκδικούν την πλήρη εφαρμογή της διάταξης του Ν.3518/06 που καθιερώνει τον ένα χρόνο Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.
  • Οι δυο Ομοσπονδίες, επίσης, συμφώνησαν στο αίτημα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ.
  • Οι δυο Ομοσπονδίες επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για τη διαμόρφωση ενός μετώπου εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίησή της και την κατοχύρωση των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων.
​Για την Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ                                         Για τη ΔΟΕ
         Ο Πρόεδρος                                                         Ο Πρόεδρος
        ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ                                       ΜΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ
​2
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 17 Μαΐου 2007
Αρ. Πρωτ.: 545

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) εκφράζει την αντίθεση της στη δημιουργία Τμημάτων Νηπιαγωγείων στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων, που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με διάταξη στο σχέδιο Νόμου: «Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Ολοκληρωμένου Προγράμματος δια βίου μάθησης, Ρύθμιση Θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και φορέων εποπτείας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις».

​Σύμφωνα με το άρθρο 32 του πιο πάνω Νόμου προβλέπεται η λειτουργία τμημάτων Νηπιαγωγείων εντός των Παιδικών Σταθμών με εκπαιδευτικό προσωπικό (Νηπιαγωγοί) των Ο.Τ.Α. που τους υποχρεώνει να προσλάβουν, όπου δεν υπάρχουν, και θα μισθοδοτούνται απ’ αυτούς αλλά θα ελέγχονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας.

Ενώ το εργασιακό καθεστώς ουσιαστικά θα είναι διαφορετικό δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και στην λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

​Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας κ. Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος παρενέβη στη συζήτηση του Νομοσχεδίου, που έγινε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2007, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, διατυπώνοντας τις ενστάσεις της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στη μη εφαρμογή του Ν.3518/2006 και στην προσπάθεια ανατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος της Δωρεάν Παιδείας και δημιουργίας νέου, όπως επιχειρεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών.

​Πέραν του κόστους που θα προκύψει και θα επιβαρύνει τους δημότες, όπως συμφωνούν πλήρως Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), τυχόν εφαρμογή της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης θα δημιουργήσει χάος στους Παιδικούς Σταθμούς, αφού εντός αυτών είναι αδύνατο να συσταθούν τα Νηπιαγωγεία, θα οδηγήσει σε υπαλλήλους «δύο ταχυτήτων» και θα προκαλέσει ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα (τροφεία, σίτιση, ωράριο, άδειες, διακοπές κ.α.).

​Οι δύο Ομοσπονδίες (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και Δ.Ο.Ε.) διεκδικούν, αρχικά, την πλήρη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 73 του Ν. 3518/2006 που καθιερώνει τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και συμφωνούν στο αίτημα της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.

Επισημαίνουν δε, σε κοινή ανακοίνωση τους, πώς θα ενώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την διασφάλιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και θα παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση καθώς και για την κατοχύρωση των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: