Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 1η συνεδρίαση Δ.Σ. - Συγκρότηση προεδρείου – Αποφάσεις

Δημοπράτηση έργου για το Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο Κοκκαρίου –  NeaSamos.grΤη Δευτέρα 28 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο του Κοκκαρίου η πρώτη συνάντηση του νέου Δ.Σ. μετά τις αρχαιρεσίες της 19ης Φεβρουαρίου.

Το πρώτο θέμα αφορούσε τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ.:

· Η Ενωτική/ΔΑΚΕ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, με την ίδια να δηλώνει ότι ως πρώτη δύναμη επιθυμεί να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου και του ταμία του Συλλόγου.

· Ως Ανεξάρτητη Επικοινωνία δηλώσαμε ότι θα επιθυμούσαμε συνεργασία με την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ σε μια κοινή αγωνιστική βάση, αλλά από τη στιγμή που είχε ήδη ανακοινώσει στους συναδέλφους τη θέση της για αντιπροσωπευτικό-αναλογικό, αποδεχτήκαμε τα δεδομένα και ως δεύτερη δύναμη ζητήσαμε τη θέση του/της αντιπροέδρου. Πάγια θέση μας είναι η κάθε παράταξη να επιλέγει τη θέση που επιθυμεί στο προεδρείο, ανάλογα με τη σειρά εκλογής της. Ωστόσο, η πρότασή μας για τη θέση της αντιπροεδρίας αμφισβητήθηκε τόσο από την Ενωτική όσο και από την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ θεωρώντας ότι η δεύτερη θέση υποχρεωτικά είναι αυτή του γραμματέα.

· Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ επικαιροποίησε την αρχική ανακοίνωσή της και πρότεινε αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο με καθορισμένη όμως τη σειρά των αξιωμάτων, δηλ 1η δύναμη να πάρει τον πρόεδρο, η 2η το γραμματέα, η 3η τον αντιπρόεδρο και η 1η πάλι τον ταμία. Με αυτό το σκεπτικό και ως 3η δύναμη στις εκλογές ζήτησε όπως και εμείς τη θέση του αντιπροέδρου. Να θυμίσουμε ωστόσο στην ΑΣΕ/ΠΑΜΕ ότι αντίστοιχα στο Δ.Σ. της ΔΟΕ η θέση τους ήταν η εξής: “Πραγματοποιήθηκε χθες (4/7/2019) η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της ΔΟΕ με θέμα τη συγκρότηση προεδρείου. Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ τοποθετήθηκαν με βάση την πάγια θέση μας για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, στο οποίο κάθε δύναμη αναλαμβάνει την θέση που της αναλογεί, με βάση την εκλογική της δύναμη, ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ομοσπονδία (1η δύναμη πρόεδρο, 2η δύναμη αντιπρόεδρο, 3η δύναμη γραμματέα κ.ο.κ. )”. Του λόγου το αληθές εδώ

Από τη στιγμή που δεν φαινόταν να υπάρχει συμφωνία προτείναμε να συνεχίσουμε με τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Η Ενωτική έδειξε να μη γνωρίζει ότι με βάση το καταστατικό (άρθρο 18, παρ. 1) έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε αποφάσεις ακόμη και αν δεν έχουμε συγκροτηθεί σε σώμα.

Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην εξέταση των υπολοίπων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

  • Αποφασίστηκε η συμμετοχή του Συλλόγου στη σύσκεψη του εργατικού κέντρου την 1η Μαρτίου με θέμα την ακρίβεια, την υγεία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Στο θέμα της αξιολόγησης και της προκήρυξης απεργίας-αποχής από το Σύλλογο Δ/Ν Σάμου, η θέση και πρότασή μας ήταν ότι -ήδη από την ημέρα της τακτικής συνέλευσης- θα έπρεπε να υπάρχει απόφαση που να δεσμεύει και το επόμενο Δ.Σ. για κήρυξη απεργίας αποχής, ευκαιρία που χάθηκε, αφού δεν έγινε δεκτή ούτε από το ΠΑΜΕ αλλά ούτε από τις Αγωνιστικές Κινήσεις, που  ζητούσαν να ληφθεί απόφαση σε έκτακτη γενική συνέλευση. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί τελικά σε επόμενο χρονικό διάστημα…
  • Αναφορικά με το ωράριο των νηπιαγωγείων, όπου υπάρχει μία τεράστια διάκριση στη διαχείριση του διδακτικού προσωπικού (υποχρεωτικό 25ωρο, χωρίς μείωση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, χωρίς υπερωρίες αλλά και χωρίς παροχή διευκόλυνσης για την τέλεση των διοικητικών εργασιών), ζητάμε ισονομία και θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών όπως στην υπόλοιπη Α/βάθμια και τουλάχιστον άμεση απόδοση των υπερωριών που προκύπτουν από τις διαφορές στο ωράριο. Ολόκληρη την πρότασή μας για τα νηπιαγωγεία μπορείτε να τη δείτε στο: http://epikoinonia-samou.blogspot.com/2022/02/blog-post_15.html

Αντίστοιχες προτάσεις είχαν έρθει και από τις υπόλοιπες παρατάξεις, οπότε και ακολούθησε  διαβούλευση, που κατέληξε σε απόφαση πάνω σε κοινό κείμενο. Σημειωτέον ότι, ζητήσαμε στο ίδιο κείμενο να αναφερθεί και η αντίστοιχη περίπτωση των ολιγοθέσιων σχολείων, όπου με μικρές διαφορές το καθεστώς παραμένει το ίδιο.

  • Αποφασίστηκε ψήφισμα στήριξης των 114 Δ/ντών σχολικών μονάδων, μετά από διαβούλευση με την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ, επειδή δεν ανάρτησαν Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου για το έτος 2020-2021, επειδή συμμετείχαν στην απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ τους. Την πρότασή μας μπορείτε να τη δείτε στο: http://epikoinonia-samou. blogspot. Com/2022/02/blog-post_22.html
  • Καταθέσαμε πρόταση ανακοίνωσης για τις 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα μνήμης, αφιερωμένη στους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και εκπαιδευτικό υλικό, αλλά ζήτησαν χρόνο για να τη συζητήσουν. Μπορείτε να τη δείτε στο: https://epikoinonia-samou. blogspot.com/2022/03/8.html
  • Για τους αναπληρωτές και τους τριμηνίτες συναδέλφους μας ζητήθηκε να βγει ψήφισμα με τη θέση του συλλόγου μετά από διαβούλευση.
  • Για το ζήτημα της αναδρομικής ισχύος των αδειών ανατροφής των νεοδιόριστων η θέση μας είναι ότι από τη στιγμή που απασχολεί πάρα πολλές νεοδιόριστες όχι μόνο στη Σάμο, αλλά πανελλαδικά, θα πρέπει να πάρει θέση η ΔΟΕ και η νομική σύμβουλός της και να πιέσουν το υπουργείο να υπάρξει αναδρομικότητα της απόφασης του ΣΤΕ.
  • Τέλος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης επανήλθαμε στη συγκρότηση του Δ.Σ. του προεδρείου. Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ ζήτησε τη θέση του γραμματέα και συμφωνήσαμε ομόφωνα όλοι να στηρίξουμε το αντιπροσωπευτικό-αναλογικό με μία υποψηφιότητα από κάθε παράταξη.

Κατά τη ψηφοφορία όμως, ενώ οι υποψήφιοι της Ενωτικής και ΑΣΕ/ΠΑΜΕ πήραν από 7 ψήφους (ομόφωνα), η υποψήφια της παράταξής μας  για τη θέση της αντιπροέδρου πήρε 5 ψήφους και 2 λευκά (σύμφωνα με δήλωση των ιδίων, δεν την ψήφισαν τα 2 από τα 3 μέλη της Ενωτικής). Από της στάση αυτή της Ενωτικής/ΔΑΚΕ φαίνεται καθαρά ότι όχι μόνο δε σέβονται ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., αλλά  δεν τιμούν καν τη δική τους πρόταση για αντιπροσωπευτικό αναλογικό.

Τη συγκρότηση του προεδρείου μπορείτε να τη δείτε στο: https://epikoinonia-samou. blogspot. Com/2022/03/blog-post_1.html#more

Τέλος, ζητήσαμε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους 2 Δημάρχους (Ανατολικής και Δυτικής Σάμου) για τα προβλήματα των σχολείων και παράσταση διαμαρτυρίας στην Α/θμια Εκπ/ση Σάμου.

Από τη δική μας τη μεριά δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να περάσουν από το Δ.Σ. αγωνιστικές αποφάσεις πολύτιμες για τον κλάδο μας, ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε καλή θητεία σε όλους με αξιοπρέπεια, συνεργασία και συναδελφικότητα!

Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΧΕΤΑΙ!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δάλλη Μαρία, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Κακαγιάννης Αντώνης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: