Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου για το θέμα της αξιολόγησης και τη συνέχεια της πάλης για να μην εφαρμοστεί

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ για την αξιολόγηση

Κατά το περσινό σχολικό έτος 2020-21 το 100% της δύναμης του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, 24 Δημοτικά Σχολεία και 24 Νηπιαγωγεία, πήραν απόφαση,  για συμμετοχή στην απεργία –αποχή. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία έκαναν δική τους υπόθεση τη στήριξη της απεργίας - αποχής από την αξιολόγηση.

Κατά το σχολικό έτος 2021-22 το 96% των σχολικών μονάδων της Σάμου (23 Δημοτικά Σχολεία και 22 Νηπιαγωγεία) συμμετείχαν στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης που κήρυξε η ΔΟΕ (απόφαση 1856/15-09-21), ενώ στη γενική απεργία της 11ης Οκτωβρίου 2021 συμμετείχε περίπου το 85% των συναδέλφων μας.

Και ενώ, και η έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου μας στις 20/10/21 αποφάσισε να μεταφερθεί στην ολομέλεια των προέδρων της ΔΟΕ η απαίτηση του κλάδου για συνέχιση της απεργίας- αποχής, από τη ΔΟΕ αποφασίστηκε το σταμάτημά της (απόφαση εμφανώς αναντίστοιχη με τις διαθέσεις και τις απαιτήσεις του Κλάδου) και η συνέχιση του αγώνα αποκλειστικά με την κατάθεση ενιαίων κειμένων από όλα τα σχολεία

H συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κλάδου απέρριψε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση. Σε τοπικό επίπεδο επιτύχαμε να παραμείνουμε ενωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση και να μην διαφοροποιηθούν/κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία μας. Το 94% των σχολικών μονάδων κατέθεσαν τα ενιαία κείμενα και έδωσαν ηχηρή απάντηση στις επιδιώξεις του ΥΠΑΙΘ.

Επιβεβαιώνεται ότι ο κλάδος σήμερα καταδικάζει τα σχέδια για ένα σχολείο πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο, αυτόνομο που θα αναγκάζεται να ζητά πόρους από χορηγούς. Όπως επίσης ότι ενωμένος μπορεί να πετύχει πολλά και αποτελεσματικά.

Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση είναι αγώνας για το μέλλον του δημόσιου σχολείου. Η αντίθεσή μας στο πλαίσιο που επιχειρείται να εφαρμοστεί είναι καθολική και αμετακίνητη.

Θεωρούμε ότι όλα τα όπλα στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, με τη μαζική συμμετοχή της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων/συναδελφισσών και των Συλλόγων Διδασκόντων, συμβάλλουν στην επιτυχία του αγώνα μας.

Όμως εκτιμάμε ότι είναι ανάγκη να κλιμακώσουμε την πάλη μας. Παίρνοντας υπόψη και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, αλλά και στο Δ.Σ. του Συλλόγου για το θέμα της αξιολόγησης καλούμε τη ΔΟΕ να:

  • Οργανώσει νέα ολομέλεια προέδρων
  • Επαναπροκηρύξει άμεσα απεργία – αποχή (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη), ώστε σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα συλλογικές αποφάσεις των σωματείων και των συλλόγων διδασκόντων (ενιαία κείμενα της ΔΟΕ) να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια επιβολής της.
  • Οργανώσει πάλη για την αποτροπή της εφαρμογής (είτε γενικευμένης είτε «πιλοτικής») των εξετάσεων «τύπου PISA » στην ΣΤ’ Δημοτικού και Γ Γυμνασίου, που αποτελούν κομβικό σημείο εφαρμογής του πλαισίου της αξιολόγησης, με κάλεσμα στη ΔΟΕ για απεργιακή κινητοποίηση και μπλοκάρισμά τους σε συνεννόηση με τους φορείς του γονεϊκού κινήματος (Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων, Ομοσπονδίες και ΑΣΓΜΕ). Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Το ΔΣ θα προχωρήσει σε επισκέψεις σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία προετοιμάζοντας έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα της αξιολόγησης έτσι ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουμε το πώς θα δώσουμε συνέχεια στον αγώνα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                ΜΑΡΟΥΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: