Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 2η συνεδρίαση Δ.Σ. Συλλόγου Δ/Ν Σάμου - Αποφάσεις και ψηφίσματα

Την Τετάρτη, 23 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του νέου Δ.Σ στο 1ο δημοτικό σχολείο Καρλοβασίου (Πορφυριάδα). Προηγήθηκαν τα θέματα: α) των αδειών ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και β) του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, επειδή είχαν προσέλθει συναδέλφισσες που ήθελαν να τοποθετηθούν και στις οποίες δόθηκε ο λόγος κατά προτεραιότητα. Να πούμε βέβαια ότι η Ενωτική/ΔΑΚΕ, αν και γνώριζε ότι θα έρχονταν οι συναδέλφισσες, δεν μας είχε ενημερώσει ως όφειλε, πράγμα που είναι ενδεικτικό του απαξιωτικού και αντιδημοκρατικού τρόπου που κατανοεί την ευθύνη προς το σωματείο και στα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη. Παρ΄ όλα αυτά, αποτελεί πάντα μεγάλη χαρά να βλέπουμε συναδέλφους μας που έρχονται στα Δ.Σ. και μοιράζονται τα θέματα που τους απασχολούν, οπότε όπως ήταν φυσικό, τις ακούσαμε όλες με μεγάλη προσοχή και κατόπιν συζήτησης που ακολούθησε, προτάθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1. Για το ζήτημα της αναδρομικής ισχύος των αδειών ανατροφής των νεοδιόριστων: Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τους νεοδιόριστους που είχαν αιτηθεί άδεια ανατροφής τέκνου, αλλά με την προηγούμενη εγκύκλιο το αίτημά τους απορρίφθηκε, και των οποίων το τέκνο τους ξεπέρασε εντωμεταξύ την ηλικία των 4 ετών. Είναι φανερό ότι

οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι έχουν αδικηθεί και το ΥΠΑΙΘ οφείλει να χορηγήσει αναδρομική άδεια και σε αυτή την κατηγορία νεοδιόριστων, γι΄ αυτό η θέση μας στο προηγούμενο Δ.Σ. ήταν ότι θα πρέπει να πάρει θέση η ΔΟΕ και η νομική σύμβουλός της και να πιέσουν το υπουργείο να υπάρξει αναδρομικότητα της απόφασης του ΣΤΕ. Την ίδια πρόταση καταθέσαμε και στη σύσκεψη των αιρετών στην Αθήνα, στις 20/3/2022.

Πάνω σ΄ αυτό, ο πρόεδρος μάς ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή για το ίδιο θέμα με τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, κα Παναγοπούλου. Δεν κατανοούμε όμως την επίμονη άρνησή του να μην απευθυνθεί πρώτα στη ΔΟΕ. Παρ΄ όλα αυτά, επειδή γνωρίζουμε τις ανακοινώσεις της κας Παναγοπούλου (σας έχουμε ήδη ενημερώσει γι΄ αυτές απ΄ τις 20 Δεκέμβρη) και εφόσον είναι νομική σύμβουλος του Γ/βάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά αιτούμαστε να μας στείλει επιπλέον υπόδειγμα ένστασης/αίτησης θεραπείας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από όσες/όσους θελήσουν να κινηθούν περαιτέρω. Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή, οπότε περιμένουμε τις εξελίξεις.

2. Ακολούθησε ενημέρωση από τη δ/ντρια του Ειδικού Δημοτικού και την προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου για το θέμα 2 νεοδιόριστων μελών Ε.Ε.Π που μετακινήθηκαν από το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στα γραφεία της ΔΙΠΕ. Θέση μας είναι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων για τη στελέχωση της ΔΙΠΕ Σάμου. Το διοικητικό έργο πρέπει να γίνει, όχι όμως εις βάρος των σχολείων και αποψιλώνοντάς τα από πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για άλλα που ακολουθούν, αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙΠΕ, για την οποία θα σας ενημερώσουμε το επόμενο διάστημα.

3. Σχετικά με την απεργία της 6ης Απρίλη, αποφασίστηκε να προηγηθεί έκτακτη Γ.Σ., την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, στις 18:00, στο 1ο Δ.Σ. Καρλοβασίου (Πορφυριάδα). Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη για να συζητήσουμε τα θέματα που μπαίνουν ως προμετωπίδα του απεργιακού μας αγώνα αλλά και τις επόμενες κινήσεις μας εναντίον της αξιολόγησης.

4. Μετά από πρόταση της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας (που μπορείτε να τη δείτε εδώ) να συμπορευτούμε με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και να συνυπογράψουμε ανακοίνωση για το πρόσφατο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού, τις ραγδαίες αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και φυσικό αέριο, την ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση μισθών και συντάξεων, το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αποφασίστηκε να διαμορφωθεί κείμενο μετά από διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων, οπότε θα ενημερωθείτε σχετικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

5. Όσον αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα λειτουργίας του Δ.Σ. καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θεωρούμε χρήσιμες, προκειμένου ως Δ.Σ. να είμαστε περισσότερο ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, αλλά και να υπάρχει σαφήνεια και διαφάνεια στην ενημέρωση των συναδέλφων. Οι κυριότερες ήταν οι παρακάτω:

· Να ορίσουμε πού και πότε θα γίνονται τα τακτικά Δ.Σ., ώστε να είμαστε όλοι παρόντες.

· Θέματα προ Η/Δ να συζητιούνται εφόσον συμφωνεί η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ.

· Όταν ένα μέλος βάζει θέμα Η/Δ (πράγμα που συμβαίνει αρκετές μέρες πριν από κάθε συνεδρίαση), να κάνει εκ των προτέρων μια σύντομη περίληψη και να στέλνει και το αντίστοιχο κείμενο προς τις παρατάξεις (κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ποτέ η Ενωτική). Αντίθετα δήλωσε ότι όσες προτάσεις στέλνουμε στα σχολεία νωρίτερα, για ενημέρωση, θα τις καταψηφίζει στο Δ.Σ. Άλλη μια εξωφρενική προσπάθεια φίμωσης της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

· Οι συναντήσεις με φορείς πρέπει να γίνονται κατόπιν ενημέρωσης όλου του Δ.Σ., ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται και τα υπόλοιπα μέλη. Για μας, αυτό είναι ένα σημείο ζωτικής σημασίας για ένα δημοκρατικό σωματείο, που δυστυχώς έχει καταπατηθεί κατά κόρον από τον νυν πρόεδρο. Στις συναντήσεις αυτές, αν συμμετέχει μόνο ένα μέλος, αφ΄ ενός δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συζητηθεί, αφού υπάρχει μόνο η δική του μαρτυρία, και αφ΄ ετέρου αφαιρείται από τις παρατάξεις το δικαίωμα της παρέμβασης…

· Τέλος, πριν τη λήξη της συνεδρίασης να γίνεται ανακεφαλαίωση των αποφάσεων και από ποιες παρατάξεις ψηφίστηκαν, για να μην υπάρχουν μετέπειτα παρεξηγήσεις και παρερμηνείες…

6. Το θέμα των κρατήσεων ΜΤΠΥ στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, παρ΄ όλο που έχει πλέον τακτοποιηθεί, δεν γνωρίζουμε γιατί το έβαλε πάλι ο πρόεδρος του Συλλόγου. Αρνείται να αποδεχτεί ότι οι κρατήσεις γίνονταν ανέκαθεν σε 12 ισόποσες δόσεις (και ο ίδιος με το ίδιο σύστημα διορίστηκε) ή γενικώς αρέσκεται να δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, για να καυχιέται μετά πως τα έλυσε;

7. Για το θέμα των σχολείων της Σάμου που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Α/βάθμιας Εκπ/σης, δηλώσαμε ότι πρέπει να γίνει πρώτα ενημέρωση από τη σχολική επιτροπή.

8. Για το θέμα της αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό, αλλά και για τις υπόλοιπες τεχνικές παρεμβάσεις (θέματα ΣΑΤΑ) που έχουν αιτηθεί τα σχολεία, αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με τους δημάρχους και τις τεχνικές υπηρεσίες των δύο Δήμων.

9. Μετά από πρότασή μας, αποφασίστηκε ομόφωνα να βγει ψήφισμα του Συλλόγου ενάντια στην αναφορά της διευθύντριας του 12ου Δ.Σ. Αθηνών σε βάρος 20 εκπαιδευτικών της σχολικής της μονάδας και στην προκαταρκτική έρευνα που έχει ξεκινήσει η ΔΙΠΕ Α΄ Αθήνας.

10. Αποφασίστηκε η προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας με ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΠΕ Σάμου, για τη δίωξη διευθυντών και προϊσταμένων της Ικαρίας, επειδή συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει ο σύλλογός τους ενάντια στην αξιολόγηση.

11. Τέλος, για το ψήφισμα των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής που κατέθεσε η Ενωτική/ΔΑΚΕ προς το Δ.Σ. έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

· Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση του προέδρου του συλλόγου και της παράταξής του να καταθέσουν ένα ψήφισμα συγκεκριμένης ειδικότητας που έμμεσα κινείται εις βάρος των υπόλοιπων εκπαιδευτικών που εργάζονται και συνυπάρχουν στο δημόσιο σχολείο. Ο πρόεδρος πρέπει να εκπροσωπεί και να προωθεί τα αιτήματα όλου του κλάδου και όχι να κινείται συντεχνιακά, βαυκαλίζοντας επιμέρους ομάδες εκπαιδευτικών.

· Αν και οι συνάδελφοι που έχουν υπογράψει το ψήφισμα (που προέρχονται μάλιστα και από διαφορετικές περιοχές) δεν είναι άμοιροι ευθυνών, κατανοούμε ότι η επίκληση στο συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει σε ανορθολογικές αποφάσεις. Θεωρούμε πάντως δυνητικά επιζήμιο το σχηματισμό τέτοιων ιδιότυπων «ελίτ» που, έστω πρόσκαιρα, πιστεύουν πως υπερέχουν από τους συναδέλφους τους, παρά το ότι ουσιαστικά έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με αυτούς και ζουν στα ίδια κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα. Επιπλέον, η κατηγοριοποίηση, ως κοινωνικός όρος, έχει φανεί ότι ευνοεί την εξάρτηση και χειραγώγηση των ατόμων.

· Τέλος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα δίκαιο αίτημα πρέπει να γίνεται αίτημα όλου του κλάδου, όπως έγινε π.χ. με τη θεσμοθέτηση της 2χρονης προσχολικής αγωγής, του ωραρίου των νηπιαγωγών ή τις άδειες των αναπληρωτών και των νεοδιόριστων.

Από τη δική μας μεριά δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε αγωνιστικές αποφάσεις πολύτιμες για την ενότητα όλων μας, πέρα από κάθε λογική διάσπασης ή απομόνωσης.


Δείτε εδώ και το 1ο ενημερωτικό 

2 σχόλια:

samosweb είπε...

Πραγματικά η λάσπη και το μένος που έχετε στο πρόσωπο μου και στην Ενωτική σας εκθέτει.
Απίστευτα ψέμματα συκοφαντίες , τεράστιο κόμπλεξ που μόνο με λυπεί...


1)Να πούμε βέβαια ότι η Ενωτική/ΔΑΚΕ, αν και γνώριζε ότι θα έρχονταν οι συναδέλφισσες, δεν μας είχε ενημερώσει ως όφειλε, πράγμα που είναι ενδεικτικό του απαξιωτικού και αντιδημοκρατικού τρόπου που κατανοεί την ευθύνη προς το σωματείο και στα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη. Είστε σοβαροί???..Σε ανοιχτό ΔΣ θα μας επικρίνετε που ήρθαν συνάδελφοι να θέσουν ερωτήματα ή να διεκδικήσουν...ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ..φΙΜΩΣΗ ΞΕΚΑΘΑΡΗ προφανώς γιατι δεν γνωρίζετε και ήρθατε σε δύσκολη θέση...

2)ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 20. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ..ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ.ΕΣΕΙς ΔΕΝ ΗΣΤΑΣΤΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΜΟΝΟΙ ΜΑς ΤΟ ΤΡΕΞΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΔΙΚΗΘΗΚΑΝ.

3)ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ..ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΕ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ..

4)ΜΤΠΥ Νεοδιορίστων 9 Μαρτίου έκανα ερωτηση ΔΙΠΕ μετα από ερωτήματα συναδέλφων.Η υπέυθυνη μισθοδοσιας δουλευτε τηλεργασία και ανέφερα ότι είναι επείγον να επικοινωνήσουμε..Το ανέφερα και τηλεφωνικά στην προισταμενη.Η ανακοινωση βγηκε δυο εβδομάδες μετά..Ο κόσμος καταλαβαίνει όπως και σεις, απλά κάτι πρέπει να πείτε ή να κατηγορήσετε

5)Σχολικές βιβλιοθήκες Παναγιώτου Αρχοντούλης θέτουν ερωτήματα εδώ και τρία χρόνια χωρίς απάντηση..Καλό είναι μήπως και δικαιωθούν τα τέσσερα σχολεία...Μην ταράζεστε ..

6)Με τα σχολεία και τα χρονοδιαγράμματα μετά τον σεισμό προσπαθήσατε να αφαιρέσετε ο,τι έχει κανει ο Σύλλογος από το 20 αλλά δυστυχώς για σας η Αγωνιστική Συσπέιρωση θυμάται κάτι που δεν κάνατε εσεις που δεν ήστασταν πουθενά ολα αυτα τα χρόνια.

7)Για την Φυσική Αγωγή
ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΈς ΚΙΝΉΣΕΙς ΕΊΝΑΙ ΜΌΝΟ ΑΥΤΈς ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΙΠΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΑ..ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ,ΟΛΗ Η ΔΟΕ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ..ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΕΛΙΤ , ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ , ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ..ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ..ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ...

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε τόσο διαφορετικοί από εσάς...
Αρχοντούλης Γιάννης
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου
Μέλος της Ενωτικής Δημοκρατικής Κίνηση Π.Ε Σάμου.


Ανεξάρτητη Επικοινωνία είπε...

Πάντα καλοδεχούμενα τα σχόλια, Γιάννη μου, εξ ου και το blog μας παραμένει ανοιχτό...! Να είστε καλά κι ας διαφέρουμε όσο λες...