Εναν ασφαλή οδηγό... επιβίωσης στον ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό λαβύρινθο που περιμένει τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, είτε υποβάλουν παραιτήσεις στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος (για φέτος μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου) είτε απλώς περιμένουν την αυτοδίκαιη απόλυση λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου (67ου) ορίου ηλικίας παρουσιάζει και φέτος η «Εφημερίδα των Συντακτών», με τη φροντίδα και την επεξεργασία του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα.
Από το 2021, οπότε καθιερώθηκε το νέο καθεστώς παραιτήσεων, κάθε χρόνο υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης 10.000-15.000 εκπαιδευτικοί. Για το εκπαιδευτικό σύστημα, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον μαθητόκοσμο, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που μένουν στο σύστημα, αυτή η φυγή είναι ένα μεγάλο σοκ, με δεδομένο ότι μικρό ποσοστό των δασκάλων και καθηγητών που συνταξιοδοτούνται αντικαθίσταται, και κυρίως από αναπληρωτές. Αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε κάθε σχολικό έτος αποτελεί μια δοκιμασία η διαδικασία της υποβολής των παραιτήσεων, με δεδομένη την περίπλοκη, κατακερματισμένη και διαρκώς μεταλλασσόμενη ασφαλιστική νομοθεσία.
Στο ειδικό ένθετο της «Εφ.Συν.» βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες: για τις προθεσμίες, τη διαδικασία παραίτησης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Για τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη και το δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη. Για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, την εξαγορά πλασματικού χρόνου και τον τρόπο πληρωμής του. Για τις επικουρικές, τα εφάπαξ και τα μερίσματα από το Μετοχικό Ταμείο. Κι όλα αυτά συνοδευμένα με αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα αποδοχών.
δικηγόρος – εργατολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου