Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Κι όμως είμαστε πλασμένοι για χαρταετοί, της Μαρίας Φραγκάκη

ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ:  12/3/2012

Αρ.Πρ. ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ

ΘΕΜΑ: «ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ»
Φάκελος: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά – Ρήγας Βελεστινλής»

Αγαπημένοι  μου συνάδελφοι, καλησπέρα,

σύμφωνα με τα άρθρο 99 του ν 1756/1988, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Αττικής κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον μου και «θέτει περεταίρω την πειθαρχική υπόθεση στο αρχείο». Αυτό οφείλεται και σε εσάς, που υποστηρίξατε, χωρίς να με γνωρίζετε, αρχές και αξίες και όχι πρόσωπα κι ιεραρχίες. 

Γιατί μαζί φτιάχνουμε τα ζύγια των χαρταετών μας, χρόνια τώρα, και πλέκουμε τις πολύχρωμες ουρές τους, στέλνοντάς τους ψηλά στο παιδαγωγικό στερέωμα, μαζί με τους μαθητές μας.
Χωρίς ποινή, επίπληξη ή έγγραφα στο φάκελό μου, έγινε η σύσταση του διοικητικού μου προϊσταμένου όπως «ασκώ το υπηρεσιακό μου καθήκον εγκαίρως και προσηκόντως» και «χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου μόνο για λόγους υπηρεσιακούς».  Το πρώτο ευχαρίστως θα συνεχίσω να το κάνω. Το δεύτερο, ελπίζω ότι θα αποτελέσει αντικείμενο εποικοδομητικής συζήτησης σε σεμινάριο που θα οργανώσουμε. Εντωμεταξύ, μαζί με το ‘υπηρεσιακό’, ας συνεχίσουμε όλοι το εκπαιδευτικό μας καθήκον:


• Να μιλάμε, να ακούμε, να ξαναμιλάμε και να μας γυρίζουν το λόγο πίσω (διάλογος).

• Να βάζουμε λίγη φαντασία στην όποια εξουσία (ευελιξία και δημιουργικότητα).

• Να κρίνουμε ελεύθερα χωρίς λογοκρισίες και απειλές (κριτική σκέψη).

• Να διευρύνουμε τα διοικητικά πλαίσια για να πετάξουμε όλοι μαζί, συνάδελφοι και μαθητές ψηλά σε μια Εκπαίδευση με λογισμό και με όνειρο (παιδαγωγική ελευθερία).
• Να μην αφήσουμε το φόβο της τιμωρίας να ξεριζώσει από τη ψυχή και το νου μας τις αξίες μας (αξίες στην Εκπαίδευση).
• Να διεκδικούμε το δικαίωμα να πετάμε πολύχρωμοι  ή με το χρώμα που διάλεξε ο καθένας να φορά στο πέταγμά του (δημοκρατία).

• Να μας δοθεί ετούτη η χάρη: να αναστοχαζόμαστε, να μετασχηματίζουμε, να αναθεωρούμε και να δρώμε  (κριτική διδασκαλία και μάθηση).

• Να είμαστε όλοι μαζί φωνάζοντας κάθε πρωί το σύνθημά μας «ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ»  (αλληλεγγύη).
Χώνομαι μέσα στους στίχους του Ελύτη http://www.youtube.com/watch?v=nZ83kOdIt0w, και τολμώ να τους παραλλάξω, όπως ΕΣΕΙΣ με μάθατε, αγαπημένοι μου συνάδελφοι. Ευχαριστώ έναν-έναν χωριστά, αλλά και  ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ, που θα πετάξω το χαρταετό, που δεν πρόλαβα, λέγοντάς σας με σιγουριά:  «Κι όμως είμαστε πλασμένοι για χαρταετοί».

Μαρία Φραγκάκη, Δασκάλα

Διαβάστε το ψήφισμα της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δ/Ν Σάμουγια τη Φραγκάκη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: