Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Συμπλοκές ΜΑΤ – φοιτητών έξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων (video)

Σε εμπόλεμο κλίμα και εν μέσω συμπλοκών των αστυνομικών δυνάμεων με διαδηλωτές, δακρυγόνων και κυνηγητού ξεκίνησε το απόγευμα τις εργασίες της στην πόλη μας η 69η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Διοικουσών Επιτρόπων των Πανεπιστημίων της χώρας.

Η έναρξη της Συνόδου είχε προσδιοριστεί για τις 5 το απόγευμα. Νωρίτερα όμως είχε προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο κατά του νόμου πλαισίου προς το ξενοδοχείο DU LAC όπου από νωρίς είχε παραταχθεί και διμοιρία των ΜΑΤ προκειμένου να περιφρουρήσει τον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου.

Η πορεία προσπάθησε να φτάσει στο ξενοδοχείο από τον κάθετο δρόμο που συνδέει τις οδούς Μακαρίου και Γεννηματά όπου και βρήκε εμπόδιο τις αστυνομικές δυνάμεις. Στην κεφαλή της πορείας μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου και ακολουθούσαν περισσότερα από 50 νεαρά άτομα με σημαίες και αρκετοί από αυτούς ακόμη και με αντιασφυξιογόνες μάσκες στα πρόσωπα, κράνη γεγονός που προετοίμαζε για το τι θα ακολουθήσει.

Έπειτα από διαβουλεύσεις με την αστυνομία και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη που βρέθηκε στο σημείο ζητήθηκε να επιτραπεί στην πορεία να πλησιάσει τρόπον τινά το κτίριο , αφού βέβαια είχαν ενισχυθεί και οι αστυνομικές δυνάμεις με τους συγκεντρωμένους να ακινητοποιούνται στο μέσον της Γεννηματά.

Μετά από λίγα συνθήματα οι νεαροί προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και εκεί βέβαια επήλθε η σύρραξη, με μικροτραυματισμούς, μια προσαγωγή και ανθρωποκυνηγητό σε παράπλευρους δρόμους ακόμη και επί της Μακαρίου. Μάλιστα όσοι μετείχαν στην κεφαλή της πορείας, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί και οι υπάλληλοι μόλις κατάλαβαν ότι η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Η σύνοδος των πρυτάνεων τελικώς ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση και ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα οι οδομαχίες καλά κρατούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: