Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Άλλο τόσο κάτω οι μισθοί μετά τις εκλογές – Αναφέρεται στο μνημόνιο!

Νέες μειώσεις σε μισθούς προανήγγειλε, χτες, από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα βυθιστεί βαθύτερα στη φτώχεια και στο χάος.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση στους μισθούς, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο με την τρόικα, ο Λ. Παπαδήμος είπε χτες ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει ν’ αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή, ...
λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία στοιχεία και τις προοπτικές της οικονομίας, όπως θα διαμορφωθούν με βάση τις εξελίξεις. Το ανέφερα ως επιδίωξη. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση (σ.σ. ότι δε θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί) ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και τις προοπτικές».

Με άλλα λόγια, το αν θα υποτιμηθεί κι άλλο η εργατική δύναμη στην Ελλάδα εξαρτάται για την κυβέρνηση και την τρόικα από την πορεία της οικονομίας, την οποία οι ίδιοι προδιαγράφουν πτωτική λόγω της κρίσης, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέο χτύπημα σε μισθούς και συντάξεις. Νωρίτερα, μάλιστα, ο Λ. Παπαδήμος είχε γίνει πιο σαφής, λέγοντας πως «η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ανακάμψει, συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας».

Οι χτεσινές ομολογίες Παπαδήμου έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων από στελέχη της τρόικα, όπως ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, Π. Τόμσεν, ο οποίος, καταθέτοντας τις προάλλες στο Ευρωκοινοβούλιο, επανέλαβε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας της τάξης του 15%» και ότι «πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά υπηρεσιών, ώστε οι χαμηλότεροι μισθοί να οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές».
Στο ίδιο πνεύμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, παρουσιάζοντας σχετική έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, έκανε συστάσεις για παραπέρα μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας» στην Ελλάδα και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Ραγδαία υποτίμηση της εργατικής δύναμης

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός και ωμός για τις μετεκλογικές προθέσεις της συγκυβέρνησης, της τρόικας και των κομμάτων της ΕΕ ήταν ο Λ. Παπαδήμος στη συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Φωτογραφίζοντας την παραπέρα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ότι με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια «έχει ανακτηθεί το 50% της ανταγωνιστικότητας με βάση την αντίστοιχη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει στο τέλος του 2013 το 100% της ανταγωνιστικότητάς της που έχασε κατά την προηγούμενη δεκαετία μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη».

Η «ανάκτηση» του υπόλοιπου 50% της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που ευαγγελίζεται ο Λ. Παπαδήμος, περνάει μέσα από τη νέα μείωση μισθών και ημερομισθίων, στα επίπεδα των αποδοχών των εργαζομένων των Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας, Εσθονίας, που συζητάει ήδη η συγκυβέρνηση με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Ο Λ. Παπαδήμος άφησε επίσης ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η επόμενη αστική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υπογραφή και τρίτης δανειακής συνθήκης, με αντίστοιχο μνημόνιο. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταστεί αχρείαστο ένα τρίτο πρόγραμμα. Ομως, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες και προσδοκίες των αγορών το 2015.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα χρειαστεί (τότε) κάποια οικονομική βοήθεια, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να την αποφύγουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά, ομολόγησε ότι ακόμα και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα σφαγιαστικά μέτρα σε βάρος του λαού την επόμενη διετία, τα μνημόνια θα συνεχίσουν να τον πνίγουν για πολλά ακόμα χρόνια.

Στην ίδια γραμμή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, άφησε ανοιχτό το θέμα της νέας μείωσης στους κατώτερους μισθούς. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού είπε: «Οι τελευταίες ρυθμίσεις είναι στην αρχή της εφαρμογής τους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δε θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να υπάρξει οποιαδήποτε αξιολόγηση αυτών των μέτρων. Επομένως, καλό είναι να περιμένουμε, γιατί πολύ περισσότερο δεν μπορεί κανένας να προβλέψει με ποιο τρόπο θα κινηθεί η αγορά τους επόμενους μήνες».

«Είναι θετικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός αλλά αυτό μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις συνθήκες», ήταν η αποκαλυπτική δήλωση και του επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, Α. Λάζλο, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γ. Κουτρουμάνη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα.

Τα γράφουν στο μνημόνιο

Τρανή επιβεβαίωση ότι η επίθεση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα όχι μόνο δεν ανακόπτεται, αλλά θα ενταθεί αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα φτιάξουν οι αστοί, αποτελούν τα όσα γράφει το δεύτερο μνημόνιο και στα οποία έχουν δεσμευτεί ρητά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η συμφωνία της συγκυβέρνησης με την τρόικα ορίζει ρητά ότι μετά τη μείωση των μισθών την τριετία 2009 – 2011, μετά τη μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% και 32% για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και το χτύπημα των κλαδικών Συμβάσεων, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για ατομικές συμβάσεις σε μαζική κλίμακα, έρχεται τώρα νέα ισοπέδωση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Όπως ορίζεται στο μνημόνιο, η «προκαταρκτική δράση» – όπως ονομάζονται τα μέτρα που πάρθηκαν έως τώρα για το τσάκισμα μισθών και Συμβάσεων – θα έχει συνέχεια με τη διαμόρφωση μιας νέας ΕΓΣΣΕ που θα «ενοποιεί» τους μισθούς που προβλέπονται σε αυτήν μέχρι τώρα και κλιμακώνονταν ανάλογα με την προϋπηρεσία και την οικογενειακή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
«Αν χρειαστεί θα λάβουμε πρόσθετα διορθωτικά μέτρα για να διευκολυνθεί η συλλογική διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών (…) Εάν μέχρι το τέλος του 2012 τα αποτελέσματα στην αγορά δεν έχουν αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε την περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων».
«Μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συντάξουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την λεπτομερή αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έως το τέλος Ιουλίου 2012. Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών (Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη)».

Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι, κυβέρνηση – τρόικα – «κοινωνικοί εταίροι» θα διαμορφώσουν έναν «ελάχιστο μισθό» που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία, και της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και που πλέον «θα επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία», που, σύμφωνα με το νέο στόχο, πρέπει να είναι «η διασφάλιση ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους»!

Έτσι, ο κατώτερος μισθός μετατρέπεται σε «ελάχιστο δίχτυ», που θα πνίξει όλη την εργατική τάξη, και θα είναι συγκρίσιμος με τις γειτονικές μας χώρες.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: