Ολη η λίστα των διαθεσίμων στα υπουργεία
Τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας θα σηκώσουν το κύριο βάρος της διαθεσιμότητας στο «δεύτερο κύμα» του Σεπτεμβρίου. Μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις στα υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Εργασίας. Η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνεται με μοριοδοτημένη καταγραφή των προσόντων εκείνων που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς.
Οριστικοποιήθηκε η κατανομή σε όλα τα υπουργεία των 9.820 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή όλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.
Η λίστα που παρουσιάζει σήμερα το «Eθνος» περιγράφει τον αριθμό των πλεοναζόντων υπαλλήλων που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, έτσι όπως διαμορφώθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Στεφάνου, με τους συναδέλφους του από όλα τα υπουργεία.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους υπουργούς να συνεργαστούν με τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, που έχει αναλάβει επιτελικό ρόλο για το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, προκειμένου να επισπευσθούν οι αξιολογήσεις του προσωπικού και να έχουν βρεθεί οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με την ψήφιση του πολυνόμου του υπουργείου Οικονομικών 4.260 υπάλληλοι και απομένουν ακόμα 8.296 που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να τεθούν σε διαθεσιμότητα 9.820 υπάλληλοι, δηλαδή 1.524 υπάλληλοι περισσότεροι από όσους προβλέπει η μνημονιακή δέσμευση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.
Ηδη στα υπουργεία δόθηκε εντολή από χθες στους γενικούς διευθυντές να καταγράψουν τους κλάδους και τις ειδικότητες του προσωπικού που απασχολείται και να εισηγηθούν τον αριθμό των υπαλλήλων με τον οποίο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες.
Η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού στα υπουργεία που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα θα προκύψει ύστερα από αξιολόγηση του προσωπικού στις δομές που καταργούνται ή συγχωνεύονται, σύμφωνα με τα σχέδια στελέχωσης που έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τη μοριοδοτημένη καταγραφή των προσόντων των υπαλλήλων, από την οποία όσοι έχουν τα λιγότερα μόρια -άρα τα λιγότερα προσόντα- θα τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Το μεγαλύτερο βάρος της διαθεσιμότητας στο «δεύτερο κύμα» του Σεπτεμβρίου θα σηκώσουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας, αφού αθροιστικά και τα τρία υπουργεία αναμένεται να καταγράψουν 6.000 πλεονάζοντες υπαλλήλους. Από τους δήμους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας εξαιρουμένων -μέχρι στιγμής- των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων που θα παραμείνουν στους δήμους τους.
Στο υπουργείο Υγείας θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 1.500 νοσηλευτές και γιατροί που θα μετακινηθούν σε νοσοκομεία και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό αντίστοιχων ειδικοτήτων.
Από το υπουργείο Παιδείας θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, μετά την αξιολόγηση των δομών στα μεγάλα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, κυρίως υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων, οι οποίοι αριθμούν συνολικά 10.200 εργαζόμενοι, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτό το κύμα διαθεσιμότητας μόνον οι εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει για διάφορους λόγους ότι δεν μπορούν να διδάξουν.
Ακολουθεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών απ' όπου αναμένεται να προκύψουν 750 πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα όχι μόνο από τις κεντρικές υπηρεσίες αλλά και από τους εποπτευόμενους οργανισμούς. Με την αξιολόγηση των δομών στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά και στον ΟΑΕΔ αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 600 υπάλληλοι, ενώ σε καθεστώς κινητικότητας θα θέσουν από 500 υπαλλήλους διοικητικών καθηκόντων το κάθε ένα τα υπουργεία Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού.
Τα υπόλοιπα υπουργεία θα θέσουν σε διαθεσιμότητα από 20-130 υπάλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών, που θα ανήκουν κυρίως στην κατηγορία του διοικητικού προσωπικού.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Αυστηρά χρονοδιαγράμματα
Ζητούν ονοματεπώνυμα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου
Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η λίστα με τα «ονοματεπώνυμα» των υπαλλήλων απ' όλα τα υπουργεία που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός με αυστηρότητα τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων έχουν δώσει ήδη εντολές από χθες στους γενικούς διευθυντές να καταγράψουν τους κλάδους και τις ειδικότητες των υπαλλήλων, καθώς και τον αναγκαίο αριθμό του προσωπικού για τη λειτουργία των υπηρεσιών προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για την ολοκλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα:
Μέχρι τις 31 Ιουλίου κάθε υπουργείο θα έχει έτοιμο τον σχεδιασμό για τη διαθεσιμότητα προσδιορίζοντας τους κλάδους, τις ειδικότητες και τα τμήματα από τα οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.
Με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων, οι γενικοί γραμματείς θα πρέπει να παρουσιάσουν τον λεπτομερή σχεδιασμό με τον οποίο θα προκύπτει ο αριθμός του προσωπικού ανά ειδικότητα και κλάδο που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Μέχρι τις 23 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανά υπουργείο της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καταργούνται οργανικές θέσεις. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο και με βάση την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων ή των εποπτευόμενων φορέων, θα εκδοθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν την κατάργηση διοικητικών δομών αλλά και οργανικών θέσεων απ' όπου θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.
Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων υπαλλήλων και θα έχει προκύψει το προσωπικό με τα «χαμηλότερα» προσόντα που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Η αξιολόγηση θα γίνει με τη μοριοδοτημένη αποτύπωση των προσόντων των υπαλλήλων έτσι όπως προκύπτουν από τους ατομικούς φακέλους. Η αξιολόγηση θα γίνει από ειδική τριμελή επιτροπή ανά υπουργείο και φορέα στην οποία θα προεδρεύει στέλεχος του ΑΣΕΠ και θα συμμετέχουν δύο γενικοί διευθυντές.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Με Προεδρικά Διατάγματα οι καταργήσεις θέσεων
Με προεδρικά διατάγματα θα καταρτίζονται ή θα τροποποιούνται στο εξής οι οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, όπου θα περιλαμβάνονται οι καταργήσεις οργανικών θέσεων καθώς και οι συγχωνεύσεις οργανικών μονάδων, όπως προβλέπεται από τροπολογία που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.
Η νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο για την κατάρτιση ή τροποποίηση των οργανισμών του δημόσιου τομέα και δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στην κυβέρνηση να νομοθετεί λαμβάνοντας γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των νέων οργανογραμμάτων, χωρίς, όμως, να υπόκεινται από την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και τη λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
Πάγια πρακτική
Τα προεδρικά διατάγματα καθιερώνονται ως πάγια πρακτική για την οργάνωση και τη λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, παρά το γεγονός ότι αρκετοί οργανισμοί έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο από τη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πολυνόμο ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα με κοινές υπουργικές αποφάσεις να καταργούνται οργανικές θέσεις και διοικητικές δομές. Η χθεσινή τροπολογία συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης των νέων οργανισμών, καθώς τα νέα οργανογράμματα που θα περιγράφονται σε προεδρικά διατάγματα θα ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους από το ΣτΕ.
Η τροπολογία προβλέπει ότι οι νέοι οργανισμοί θα πρέπει να βασίζονται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου