Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Άθλιες συνθήκες στο Λιμεναρχείο Σάμου (Video)

Εγκατάλειψη, αδιαφορία, οριακή κατάσταση. Τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Λιμεναρχείο της Σάμου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες του Λιμενικού στο νησί κατέγραψαν οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος.

«Μέσα σε αυτό το τόσο αρρωστημένο υπηρεσιακό περιβάλλον ακόμη και οι ανθρώπινες αντοχές εξαντλούνται κάτι το οποίο όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, να το αναδείξουμε και κυρίως να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), αναρτώντας στην ιστοσελίδα της και το βίντεο με τις εικόνες που κατέγραψε στο Λιμεναρχείο της Σάμου.

Το βίντεο από το Λιμεναρχείο Σάμου

Η οριακή κατάσταση στο Λιμεναρχείο της Σάμου όπως αποτυπώνεται από την ΠΟΕΠΛΣ:

«1. Ανύπαρκτοι χώροι κράτησης μετατρέποντας το Λιμεναρχείο Σάμου σε ξενοδοχείο, εστιατόριο, νοσοκομείο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού.

2. Ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού από την αρχή έως το τέλος, αναγκάζοντας την Υπηρεσία να αυτοσχεδιάζει, να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με χρήματα των συναδέλφων που στη θέα των πεινασμένων ανθρώπων, παιδιών, άρρωστων, δεν μπορεί παρά να θέτει σε προτεραιότητα την αλτρουιστική του διάθεση και όχι την στείρα υπηρεσιακή.

3. Ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας για την λύση απλών καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν (υγιεινή και καθαριότητα λαθρομεταναστών) αλλά και μέτρων προφύλαξης του προσωπικού από μολυσματικές ασθένειες (γάντια, μάσκες κλπ) αναγκάζοντας τους συναδέλφους και σε αυτή την περίπτωση να καλύπτουν τις σχετικές ανάγκες από την τσέπη τους.

4. Άμεση ανάγκη αποσαφήνισης του χαρακτήρα και του σκοπού λειτουργίας του κέντρου λαθρομετανάστευσης.

5. Υποστελέχωση της Υπηρεσίας, της οποίας ο αριθμός βαίνει σταθερά μειούμενος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αφού συνάδελφοι φεύγουν με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς να αντικαθίστανται.

6. Παραλαβή νέων μέσων χωρίς ανάλογο σχεδιασμό στελέχωσής τους αλλά με την εύκολη λύση της κάλυψης εκ των ενόντων.

7. Μη καταβολή των χορηγούμενων από την FRONTEX οδοιπορικών στους συνδέσμους πλωτών και χερσαίων μέσων.

8. Ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και που συνεχώς τα χρονοδιαγράμματα επίλυσής του βγαίνουν εκτός πραγματικότητας, διαιωνίζοντας και μεγεθύνοντας με τον τρόπο αυτό μία ανυπόφορη και στρεβλή κατάσταση.

9. Μη καταβολή παραμεθορίου επιδόματος όπως αυτό που λαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο δημόσιο δημιουργώντας έτσι υπαλλήλους 2 ταχυτήτων και έντονο αίσθημα αδικίας.

10. Μη καταβολή πλεύσιμων ημερών εκτός έδρας σε συναδέλφους που νυχθημερόν βρίσκονται στη θάλασσα με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής». 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: