Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αποφάσεις Δ.Σ. Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου για τις ομάδες εργασίας

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ που έφτασε το 90%!

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΥΓΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου χαιρετίζει το αγωνιστικό φρόνημα των συναδέλφων που τίμησαν με τη συμμετοχή τους την απεργία της Παρασκευής, 4/4, και έδωσαν δυναμικό «παρών» στα πρόσφατα καλέσματα του Δ.Σ. που αφορούσαν το φλέγον ζήτημα της αξιολόγησης, τόσο στη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας όσο και στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που ακολούθησε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η απεργιακή κινητοποίηση στη Σάμο σημείωσε τεράστια επιτυχία αγγίζοντας το 90% (από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα) και αυτό οφείλεται στα μέλη του Συλλόγου μας που μαζικά, με απεργιακό τρόπο, έδειξαν την αντίθεσή τους απέναντι στον αυταρχισμό του Υπουργείου Παιδείας και στην προσπάθεια απαξίωσης του παιδαγωγικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και μετατροπής του σε γραφειοκρατικό εφιάλτη. 

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ΟΛΑ τα σχολεία της Σάμου μέσα από τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων δήλωσαν, υπογράφοντας ανάλογα πρακτικά, την πλήρη αντίθεσή τους στη σύνθεση ομάδων εργασίας με εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

_ Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, που έγινε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου την Παρασκευή, 4/4/2014, ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση – χειραγώγηση και μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, συζητήθηκαν αποκλειστικά τα θέματα που αφορούν τις περαιτέρω κινήσεις μας ως Σύλλογος στο θέμα της ΑΕΕ. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ανοιχτή, όπως εξάλλου κάθε φορά, και συμμετείχαν αρκετοί εκπαιδευτικοί. Αναλυτικότερα:

· ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου: Το Δ.Σ. του Συλλόγου μετέφερε στο Δ/ντή Εκπαίδευσης τις θέσεις των συναδέλφων όπως διατυπώθηκαν στην έκτακτη Γ.Σ., εξέφρασε το πολλαπλό εργασιακό αδιέξοδο που θα σημάνει η εφαρμογή της αξιολόγησης, καθώς και τις κρίσιμες αλλαγές στο χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και τις απολύσεις που θα επισύρει το διαβόητο αυτό σύστημα. Επίσης επικαλέστηκε την εκπαιδευτική ιδιότητά του ζητώντας του να σταθεί στο πλευρό των εκπαιδευτικών και όχι της κυβέρνησης.

Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης δήλωσε ότι και ο ίδιος -ως μέλος του Συλλόγου μας- αντιλαμβάνεται την ανησυχία μας, αλλά και ότι οι θέσεις του για το θέμα της αξιολόγησης ταυτίζονται με αυτές που έχει ανακοινώσει η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπ/σης, η οποία δε διαφωνεί με την αξιολόγηση, αλλά με επιμέρους στοιχεία της. Ανέφερε επίσης ότι θα μεταφέρει τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια.

· ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.: Οι αποφάσεις που έλαβε στη συνέχεια το Δ.Σ. στοχεύουν στη συνέχιση του μαζικού αγώνα ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης και είναι οι ακόλουθες:

1. Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη συγκρότηση και τη λειτουργία των ομάδων εργασίας. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος διευθυντής το πραγματοποιήσει, καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν καθαρό ότι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας, γιατί ως εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται ότι ο αντιδραστικός μηχανισμός της αξιολόγησης θα πετάξει έξω από το σχολείο εκπαιδευτικούς και μαθητές, γι’ αυτό στηρίζουν τις συλλογικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των Σωματείων τους. Επίσης, ο Διευθυντής και οι συνάδελφοι να ενημερώνουν το Σύλλογο για την ημέρα συνεδρίασης των ομάδων αυτοαξιολόγησης, προκειμένου να ενεργοποιείται η στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ.

2. Οι Διευθυντές ή οι Προϊστάμενοι-ες εφόσον προχωρήσουν στην υλοποίηση της εντολής  αναγράφουν στο Βιβλίο Πράξεων του Διευθυντή (ή της Προϊσταμένης) πρακτικό με ημερομηνία 3/4/2014 που θα αναφέρει ότι:

«Έπειτα από την υπ' αριθ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, συντάσσω την παρούσα πράξη με την οποία προχωρώ στη σύσταση ομάδων εργασίας στα πλαίσια της Α.Ε.Ε. Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή αντίκειται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεδομένου ότι το άρθρο 39 παρ.5 του Καθηκοντολογίου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη ρητή διάταξη της ιδίας Υπουργικής απόφασης, η οποία αναθέτει αποκλειστικά και μόνο στο Σύλλογο Διδασκόντων την αρμοδιότητα διενέργειας της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης. Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς αναφέρεται σε περιπτώσεις διαφορετικές από τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος έχει ήδη λάβει απόφαση επί του θέματος, πράγμα, που βεβαίως σημαίνει, ότι δεν γεννάται ζήτημα αδυναμίας λήψης απόφασης για οποιονδήποτε λόγο. (Σύμφωνα με την από 28-3-2014 γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.)»

3. Μετά την πράξη ανάθεσης του Διευθυντή/Προϊστάμενου-ης, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αφού πάρουν αντίγραφο της πράξης, θα πρέπει να συντάξουν έγγραφο, συνολικά ή ο καθένας χωριστά, το οποίο θα καταθέσουν στο Διευθυντή του σχολείου και θα αναφέρει:

«Κύριε Διευθυντά (ή Κυρία Διευθύντρια), έλαβα αντίγραφο της υπ' αριθμόν ........... απόφασής σας με την οποία με ορίζετε μέλος ομάδας εργασίας της Α.Ε.Ε., παρά το γεγονός, ότι η παραπάνω αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στο σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει επί του θέματος. Με το παρόν έγγραφο σας δηλώνω ότι θεωρώ την εντολή σας παράνομη, ελλείψει αρμοδιότητας, (Σύμφωνα με την από 28-3-2014 γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.)και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Σημειώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συντάξουν το κείμενο σε δύο αντίτυπα ώστε στο ένα από αυτά να προστεθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου του σχολείου.  Είναι πολύ σημαντικό οι Διευθυντές να διατυπώσουν οπωσδήποτε την παραπάνω άποψη, ώστε οι όποιες ευθύνες να βαρύνουν μόνο το Υπουργείο Παιδείας και όχι τους ίδιους.

Φωτοαντίγραφα των πρακτικών και των αναθέσεων θα σταλούν στη ΔΟΕ, αν μας ζητηθούν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ένδικα μέσα.Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΟΕ έχει ήδη δώσει εντολή στη Νομική της Σύμβουλο για κατάθεση αίτησης ακύρωσης της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και θα προχωρήσει σε επιλεγμένες νομικού χαρακτήρα κινήσεις.

Η άσκηση του δικαιώματος της αναφοράς σε περίπτωση που ο υπάλληλος θεωρεί ότι η εντολή που έχει λάβει είναι παράνομη, αποτελεί δικαίωμα και παράλληλα υποχρέωση του υπαλλήλου (σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα) και έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.

4. ΣΗΜΕΙΩΣΗ για τα ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ/ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Αποστέλλουμε στη Διεύθυνση έγγραφο-διαβιβαστικό με ημερομηνία 7/4/2014 στο οποίο αναγράφουμε:

"Σας αναφέρουμε ότι ο Προϊστάμενος/Προϊσταμένη του ………..…Δ.Σ. ή Νηπιαγωγείου, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας υποχρεώθηκε να κάνει ανάθεση στην ολομέλεια διδασκόντων του …… Δ.Σ. ή Νηπιαγωγείου  για την ΑΕΕ."

5. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ: Επικαιροποιήθηκε η απόφαση της Γ.Σ. να αποσταλεί επιστολή προς τους γονείς, με σκοπό την ενημέρωσή τους γύρω από το θέμα της αυτοαξιολόγησης, τη θέση μας ως εκπαιδευτικών και την προσπάθεια επίτευξης κοινού κοινωνικού μετώπου στα ζητήματα της Παιδείας. Τα έξοδα εκτύπωσης και τη διανομή στα σχολεία θα αναλάβει ο Σύλλογος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: