Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλάζοντας τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, με σκοπό να φρενάρει ακόμα περισσότερο τις επικείμενες αντιδράσεις. Μέσα στα θέματα που πέφτουν στο τραπέζι ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, είναι και το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, την επαναφορά της ανταπεργίας και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, οι τέσσερις ανατροπές είναι οι εξής:
1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις
Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων.
Με την προωθούμενη νέα διάταξη, η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% + 1 των μελών του συνδικάτου.
Δηλαδή θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης, καθώς επίσης μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και εργοδοτική πλευρά.
2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ)
Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων, την οποία προέβλεπε ο νόμος 330/1976 και την απαγόρευε ο νόμος 1264 το 1982. Το μέτρο αυτό ισχύει ακόμη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων
Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει για τους εργαζομένους.
Η μορφή αυτής της χρηματοδότησης έχει αναγκαστικό χαρακτήρα για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο σωματείο.
Στην Ευρώπη που αποτελεί πιλότο των όποιων αλλαγών, η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας μέσω συνδρομών των μελών συνδικάτων.
4. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών
Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών, κυρίως στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν εργάζεται κάνοντας χρήση των λεγόμενων συνδικαλιστικών αδειών.
Το καθεστώς θα γίνει αυστηρότερο σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται οι άδειες αυτές.
Η νέα συνδικαλιστική νομοθεσία θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το κείμενο της αξιολόγησης αναφέρει ότι πρέπει να έχει προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 "διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αναγκαίες μεταβολές που θα φέρουν το ελληνικό πλαίσιο σε ευθυγράμμιση με τις καλές πρακτικές και σε πλήρη σεβασμό με τις διεθνείς συμβάσεις που εφαρμόζονται".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου