Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Τι λένε Ε.Κ.Α.Β, νοσοκομείο, Υπουργείο και η οικογένεια του 33χρονου που χάθηκε στο τροχαίο

Ανακοίνωση μετά τον χαμό του 33χρονου Νίκου Κλώθου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, σε τροχαίο στον Άγιο Κωνσταντίνο στις 5.50 το απόγευμα της Πέμπτης, και τον θόρυβο που προκλήθηκε για τη μη μετάβαση ασθενοφόρου στο σημείο όπου ήταν αιμόφυρτος ο άτυχος δικυκλιστής εξέδωσε την Παρασκευή το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β). Σε αυτήν, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι το θύμα ήταν σωριασμένο στο έδαφος - αβοήθητο για περίπου μιάμιση ώρα! Ακούστε τι λένε ο πεθερός του θύματος και ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου.

Πιο αναλυτικά, όπως υποστηρίζει το Ε.Κ.Α.Β, "Κατόπιν του περιστατικού του δυστυχήματος του 34χρονου* που συνέβη στις 20 Νοεμβρίου 2014 στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου Σάμου, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως το Ε.Κ.Α.Β. ενημερώθηκε από το Νοσοκομείο της Σάμου για το περιστατικό στις 18:03, ενώ το ασθενοφόρο βρισκόταν καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο για να παραλάβει περιστατικό αεροδιακομιδής από τη Μυτιλήνη.
Στις 18:05 ενημερώθηκε σχετικά ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, ο οποίος και επικοινώνησε άμεσα στις 18:06 με τον Διοικητή της Ταξιαρχίας, ζητώντας την συνδρομή του στρατιωτικού ασθενοφόρου.
Στη συνέχεια το ασθενοφόρο της Ταξιαρχίας, αφού παρέλαβε 2 γιατρούς από το Νοσοκομείο της Σάμου, ξεκίνησε (στις 18:40) για την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, που απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα, ενώ τελικά επέστρεψε στο νοσοκομείο της Σάμου στις 19:45
".

Στο μεταξύ, ο πεθερός του θύματος, Βαγγέλης Χαραλαμπάκης, μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, στον "Antenna", για τον χαμό του γαμπρού του. "Τον είχαν σε χωράφι. Το μικρότερο παιδί του είναι 10 μηνών, το μεγαλύτερο πάει Τρίτη Δημοτικού", είπε.

Λίγο αργότερα, στην ίδια εκπομπή, κλήθηκε να πει τι συνέβη και ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου, Γιώργος Ραγκούσης, που μπορείτε να τους ακούσετε εδώ.

Την ίδια ώρα, το τραγικό συμβάν καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου, καλώντας τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, να αναλάβει τις ευθύνες του. Χαρακτηρίζει το περιστατικό ως το "χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου":

"Τα έχουμε ξαναπεί. Τα έχουμε ξαναγράψει. Στη Σάμο φαίνεται πως αποφάσισαν οι γραφειοκράτες του μνημονίου, της health action και της task force ότι κάποιοι πρέπει να πεθάνουν. Δεν τους βγαίνουν τα νούμερα, τα λογιστικά...", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με τη σειρά του και το Εργατικό Κέντρο Σάμου "καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της υγείας που οδηγεί νέους ανθρώπους στο θάνατο".

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, "δεν έχει περάσει πολύς καιρός που από την έλλειψη γιατρού και ασθενοφόρου στη Δυτική Σάμο πέθανε μια σχετικά νέα γυναίκα στον Μαραθόκαμπο και τώρα έρχεται να επιβεβαιώσει την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε ένα νέο περιστατικό που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου σε τροχαίο στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Την κατάσταση αυτή και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης είχαμε επισημάνει με παράσταση στην ΔΥ.Π.Ε Πειραιά και στο Ε.Κ.Α.Β στις 31 Οκτώβρη 2014, μαζί με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και τη Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου.
Δυστυχώς οι θέσεις μας επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά με τον τραγικότερο τρόπο
", σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, σε ανθρώπινο λάθος και όχι στην έλλειψη προσωπικού ή ασθενοφόρων, απέδωσε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, την καθυστέρηση του ΕΚΑΒ για 75 λεπτά προκειμένου να μεταφέρει έναν 34χρονο πατέρα 4 παιδιών που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο δυστύχημα στη Σάμο. Ο 34χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο περιμένοντας το ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Ο κ. Λ. Γρηγοράκος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, αναφέρθηκε σε ανθρώπινο λάθος στη διαχείριση του περιστατικού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Δ. Παπαγιαννίδης σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν του θλιβερού περιστατικού του δυστυχήματος του 34χρονου Σαμιώτη, νοιώθω την ανάγκη προσωπικά ως άνθρωπος αλλά και ως πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. να εκφράσω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκλιπόντος, κατανοώντας πλήρως τις δύσκολες στιγμές που περνά.

Παράλληλα, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες της Σάμου πως έχουμε καταβάλει τα μέγιστα (δυστυχώς με ιδία μέσα, εν αναμονή ολοκλήρωσης διαγωνισμών προσλήψεων προσωπικού αλλά και προμήθειας ασθενοφόρων) για την ενίσχυση των υπηρεσιών παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας στην περιοχή τους.
Έχοντας, ως Οργανισμός, την πλήρη ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους και γνωρίζοντας προσωπικά τις αδυναμίες κάλυψης του νησιού, έχουμε προβεί σε αναγκαστικές εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού από άλλα παραρτήματα της Ελλάδας έτσι ώστε να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Κ.Α.Β. στη Σάμο, ενώ όσον αφορά το ζήτημα ύπαρξης επιπλέον ασθενοφόρων, είμαστε εν αναμονή της ολοκλήρωσης του πολυσυζητημένου διαγωνισμού για την προμήθεια 167 ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων που βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος των οικονομικών προσφορών του.

Ευελπιστώ το συγκεκριμένο συμβάν να είναι το τελευταίο και άμεσα να επιλυθούν από τους ιθύνοντες όλα τα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β.".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: