Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κόβονται κατά 50% τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Κόβονται κατά 50% τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλωνΜειωμένα έως και 50% θα είναι τα νέα εφάπαξ που θα χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013.

Η μείωση προκύπτει μετά την εφαρμογή της ρήτρας “μηδενικού ελλείμματος” και με βάση τα έσοδα ύψους 300 εκατ ευρώ από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων και τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων (υπολογίζονται σε 18.000). Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει “τρέξει” το Ταμείο, το μέσο ποσό εφάπαξ θα φτάνει τα 16.500 ευρώ έναντι 33.000 ευρώ σήμερα.

“Το Ταμείο θα απονέμει ποσά εφάπαξ που θα αναλογούν με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι” υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ Ν. Καλάκος. Σημειώνεται ότι χωρίς νέες μειώσεις θα υπολογιστεί το ποσό του εφάπαξ σε όσους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτήθηκαν έως και τον Αύγουστο του 2013.

Σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση του Ταμείου Πρόνοιας, ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που σε 35 χρόνια πληρώνει 18.500 ευρώ εισφορές και με τα σημερινά δεδομένα παίρνει 38.000 ευρώ εφάπαξ, με τον νέο υπολογισμό θα πάρει 19.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, κι ενώ η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για άμεσες ανατροπές στο ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας απέκλεισε κατηγορηματικά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ασφαλισμένους κάτω των 62 ετών.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Μπέζας ανέφερε χαρακτηριστικά πως "δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις".

Από το ίδιο βήμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε πως κάθε συζήτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία "προϋποθέτει την άμεση αναπλήρωση κατά τουλάχιστον 65-70 δισ. που απώλεσαν αυτά από τις άμεσες μνημονιακές παρεμβάσεις και συνέπειες".

Στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου μίλησε και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικά και ταμεία που δίνουν εφάπαξ έπρεπε να ίσχυε από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκαν.

Αίσθηση προκάλεσε ο προβληματισμός του διοικητή του Ιδρύματος για το ενδεχόμενο ένταξης του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου Νομικών στον ΟΑΕΕ, αλλά και το ερώτημα που έθεσε για το εάν κάποιος που έχει 50 ένσημα ή ένας άνεργος πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτόν που έχει 300 μέρες ασφάλισης.

"Προετοιμάζουν νέες περικοπές σε συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επέκταση της επαγγελματικής - ιδιωτικής ασφάλισης που θα φορτωθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως ακριβώς απαιτεί ο ΣΕΒ" σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: