Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Διορισμοί Αναπληρωτών - Νέος κατακερματισμός του κλάδου

Ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και ανακοίνωσε την πρόταση για τους διορισμούς των αναπληρωτών από το νέο σχολικό έτος 2016-17.

Οι πίνακες των αναπληρωτών θα καταρτισθούν από τον ΑΣΕΠ και τα βασικά κριτήρια πρόσληψης θα είναι η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η προϋπηρεσία ως αναπληρωτή, τα ακαδημαϊκά προσόντα, τα κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την πρόταση καταργείται η μοριοδότηση για τα δυσπρόσιτα σχολεία και η ποσόστωση των...
τρίτεκνων στις προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ η προϋπηρεσία πάνω από 60 μήνες δεν προσμετράται (ανώτερο 16,80 μόρια). Πλέον το ΑΣΕΠ έχει σημαντικό ρόλο στις προσλήψεις, ενώ η προϋπηρεσία παίζει πλέον δευτερεύοντα ρόλο.

Έτσι, κερδισμένοι του νέου συστήματος θα είναι οι επιτυχόντες των δυο τελευταίων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που παράλληλα εργάζονταν και ως αναπληρωτές και έχουν συγκεντρώσει αρκετά μόρια προϋπηρεσίας, ενώ χαμένοι θα είναι όσοι δεν είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ (δεν έχουν μόρια ΑΣΕΠ) και έχουν υψηλές προϋπηρεσίες- επειδή δεν προσμετράται η προϋπηρεσία τους (ανώτερο 16,80 μόρια) και οι οποίοι θα «πέσουν» στους πίνακες.

Επιχειρεί, λοιπόν, το Υπουργείο να διχάσει εκ νέου τους αναπληρωτές εξαφανίζοντας την προϋπηρεσία τους και το ΑΣΕΠ να αποτελεί ουσιαστικά το κύριο κριτήριο κατάταξης στους πίνακες.

Δείτε περισσότερα στο: http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/2016/04/blog-post_74.html

Αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο για το Δημοτικό σχολείο

Μετά από ερωτήματα συναδέλφων, για τα όσα γράφονται και αφορούν αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο για το Δημοτικό σχολείο από την επόμενη σχολική χρονιά, ενημερώνουμε ότι συζητιούνται:

1. Μετατροπή όλων των Δημοτικών Σχολείων σε ολοήμερα (το ολοήμερο πρόγραμμα στα Δημοτικά θα το “τρέχει” μόνο ένας δάσκαλος έως τις 2.00 μ.μ., και ουσιαστικά θα καταργηθεί το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-ΕΑΕΠ, ενώ οι υπόλοιπες ώρες του ολοήμερου προγράμματος θα καλύπτονται από τα περισσεύματα των ωρών δασκάλων και Ειδικοτήτων),

2. Μείωση διδακτικών ωρών κάποιων μαθημάτων ειδικοτήτων (δεν είναι γνωστό ποια μαθήματα και πόσες ώρες από το καθένα),

3. Μείωση διδακτικών ωρών κάποιων μαθημάτων που κάνουν οι δάσκαλοι (δεν είναι γνωστό ποια μαθήματα και πόσες ώρες),

4. Αύξηση ωρών διδασκαλίας εκπ/κών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αν γίνουν αυτά και σε συνδυασμό με το ότι προβλέπονται λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών (πιστώσεις 50 εκ. από 150 εκ. φέτος) το πλεόνασμα ωρών θα είναι τέτοιο που δύσκολα θα καλύπτεται εντός σχολείου και θα καλούμαστε να συμπληρώσουμε ώρες και σε άλλα σχολεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση των δαπανών για την Παιδεία, υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στο χώρο της εκπαίδευσης.

Χρειάζεται λοιπόν επαγρύπνηση και κινητοποίηση από πλευράς των εκπαιδευτικών, ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα μέτρα αυτά.

Πρέπει να γίνει συνείδηση πως μόνο μέσα από ΑΓΩΝΑ μπορούμε να σταματήσουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και να υπερασπιστούμε τόσο τα εργασιακά μας δικαιώματα όσο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.


Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: