Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Α/βάθμια Σάμου - Συνάντηση του Δ.Σ. με το βουλευτή Σάμου

Την Παρασκευή, 15/4/2016, έγινε με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών η κινητοποίηση στην Α/βάθμια Εκπαίδευση Σάμου με κεντρικά θέματα την αλλαγή στο σύστημα πρόσληψης των αναπληρωτών και την τροποποίηση της λειτουργίας των νηπιαγωγείων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν από κοινού ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η ΕΛΜΕ Σάμου, ενώ παρόντες ήταν πλήθος συναδέλφων και από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Το Σύλλογό μας εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Δάλλη, δεδομένου ότι απουσίαζε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας, που έγινε στο γραφείο της Δ/ντριας Α/βάθμιας εκπαίδευσης, κλήθηκε και ο Δ/ντής Β/βάθμιας εκπαίδευσης, για να τους τεθούν από κοινού τα ζητήματα που προκύπτουν με τις πρόσφατες αλλαγές και να ζητηθούν οι θέσεις και οι δεσμεύεις τους.

Αρχικά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων, Μαρία Δάλλη και Τάκης Διαμαντίδης, που ανέλυσαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης των αναπληρωτών και το κλίμα «εμφυλίου» που φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθεί μεταξύ των συναδέλφων, δημιουργώντας κάθε χρόνο διαφορετικές ομάδες «ευνοουμένων» και μη.

Πάνω σ΄ αυτά τοποθετήθηκαν και πολλοί συνάδελφοι, που εξέφρασαν την ανασφάλεια που προκαλούν οι διαρκείς αλλαγές και το αίσθημα αδικίας που δημιουργείται σε όσους -με βάση τους παλαιότερους νόμους- έκαναν διαφορετικές επιλογές εργασίας, με την ελπίδα να αποκτήσουν την πολυπόθητη προϋπηρεσία.

Όσον αφορά το θέμα των νηπιαγωγείων, που με βάση τη νέα πρόταση του υπουργείου, αυξάνονται σε 14 τα νήπια που χρειάζονται για να συσταθεί τμήμα, εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία ότι -με εξαίρεση τα δυσπρόσιτα- κινδυνεύουν με κλείσιμο πολλά νηπιαγωγεία μας, που έχουν μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο.

Σχετικά μ΄ αυτό, ζητήσαμε τη δέσμευση της Δ/ντριας Α/βάθμιας ότι όχι μόνο δε θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, αλλά και ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα νηπιαγωγεία που παραμένουν κλειστά από το 2014 (π.χ. Παγώνδας), με ανυπολόγιστες συνέπειες στη συρρίκνωση των αντίστοιχων δημοτικών και γενικά στις τοπικές κοινωνίες.

Οι δύο Διευθυντές εκπαίδευσης, ωστόσο, δε δεσμεύτηκαν σε κάτι από αυτά που τους ζητήθηκαν και απέφυγαν να πουν πώς προτίθενται να κινηθούν με τη νέα σχολική χρονιά. Πέρα από τα παραδοσιακά ευχολόγια, το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι τα κενά θα βγουν μετά από συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και με βάση τους νόμους που θα ισχύσουν…

Το Σάββατο, 16/4/2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και της ΕΛΜΕ Σάμου με το βουλευτή του νομού, κο Δημήτρη Σεβαστάκη.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν και από τους δύο Συλλόγους οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις μας, σχετικά με τις νέες προτάσεις του υπουργείου και έγινε μία μεγάλη συζήτηση πάνω σε πληθώρα προβλημάτων που αφορούν τα σχολεία, προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος που λειτουργούν τα σχολεία, με βάση τις πραγματικές υλικές και παιδαγωγικές ανάγκες και όχι με βάση τη «λογιστική» της εκάστοτε κυβέρνησης. Μένει να δούμε κατά πόσο θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας και θα επανέλθουμε με επόμενη ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: