Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Έκρυψαν οι πάντες τις εκλογές στη Συρία

Εδώ και μία εβδομάδα, στις 13 Απριλίου, έχουν διεξαχθεί κοινοβουλευτικές εκλογές στη Συρία. Ωστόσο, τα διεθνή ΜΜΕ φαίνεται πως δεν το πληροφορήθηκαν. Ούτε και όσοι συνήθως ενημερώνονται από αυτά.

Όπως αναμενόταν, το κυβερνών κόμμα Μπάαθ και οι σύμμαχοί του ήταν οι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης​

Οι κάλπες στήθηκαν ως επί το πλείστον σε περιοχές που ελέγχονται από δυνάμεις του Άσαντ. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑΑ μετέδωσε τις εξελίξεις, όπως και ορισμένοι μόνο εναλλακτικοί ιστότοποι -εξέλιξη που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το πόσο επιλεκτική είναι η δυτική προπαγάνδα.

Οι κάτοικοι της πολύπαθης χώρας κλήθηκαν να προσέλθουν σε 7.000 εκλογικά κέντρα, προκειμένου να επιλέξουν ανάμεσα σε 11.341 υποψηφίους για την Εθνοσυνέλευση των 250 μελών. Τα ονόματα στα ψηφοδέλτια προέρχονταν από τη Δαμασκό, το Χαλέπι, την Ιντλέμπ, τη Χομς, τη Χάμα, τη Λαοδικεία (Λατάκια), την Ταρσό (Ταρτούς) την Ντέιρ Εζέρ, τη Χάσκα, την Εζόρ, τη Χασάκα, τη Ράκκα, την Νταράα, τη Σουέιντα και την Κουνέιτρα (στα υψίπεδα του Γκολάν, στα σύνορα με το Ισραήλ).

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφειλόταν κυρίως στις δυσκολίες που υπήρξαν με τη μεταφορά των ψηφοδελτίων από περιοχές οι οποίες παραμένουν υπό κατάληψη, όπως το Χαλέπι.

Το κυβερνών κόμμα Μπάαθ και οι σύμμαχοί του ήταν οι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού περιμένουν να ψηφίσουν

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού περιμένουν να ψηφίσουν

Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε πολλά εκλογικά κέντρα παρέτειναν επί ώρες τη διάρκεια της ψηφοφορίας

Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε πολλά εκλογικά κέντρα παρέτειναν επί ώρες τη διάρκεια της ψηφοφορίας

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, αργά το Σάββατο, η Εθνική Ενότητα, την οποία αποτελούσαν το κυβερνών κόμμα και οι σύμμαχοί του, θα κατέχει στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση (Majlis al-Sha’ab) τις 200 από τις 250 έδρες, όπως μετέδωσε το Press TV.

Αυξημένη προσέλευση

Στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης, που αποδείχθηκαν ψήφος εμπιστοσύνης στο σημερινό καθεστώς, υπήρξε προσέλευση 58% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, γεγονός που κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητικό, αν λάβει κάποιος υπ' όψιν τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 48%.

Στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης, που αποδείχθηκαν ψήφος εμπιστοσύνης στο σημερινό καθεστώς, υπήρξε προσέλευση 58% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων​Η προσέλευση ήταν 80% στη Χομς, αλλά 52% στην Ταρσό. Οι άνθρωποι που γνώρισαν τα δεινά του πολέμου περισσότερο, όπως στη Χομς, εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωσή τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό, επίσης, ήταν πως περί τους 140.000 πρόσφυγες ταξίδεψαν -έστω και για μία ημέρα- από τον Λίβανο για να ψηφίσουν. Για τους ανεξάρτητους παρατηρητές, η συμμετοχή στις εκλογές ήταν σημαντικότερη από τα πρόσωπα που εκλέχτηκαν.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η εκλογική διαδικασία δεν παρουσιάστηκε από τα δυτικά ΜΜΕ σχετίζεται με μια προσπάθεια να μην αποκτήσει επιπλέον αξιοπιστία η αντιπροσωπεία του προέδρου Άσαντ στις διεξαγόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

Ο δικαστής πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, ανακοινώνει το αποτέλεσμα
Ο δικαστής πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, ανακοινώνει το αποτέλεσμα

Ο Καναδός δημοσιογράφος Κεν Στόουν γράφει στο http://www.informationclearinghouse.info/:

«Για να γίνει κατανοητή η ατμόσφαιρα που επικρατεί, άγριες μάχες γίνονται στο Γιαρμούκ, τώρα, λίγα χιλιόμετρα από εδώ που γράφω, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, του μετώπου αλ Νούσρα κι άλλων τρομοκρατικών ομάδων για τον έλεγχο της συνοικίας του πρώην καταυλισμού των Παλαιστίνιων προσφύγων (από το 1948) όπου κάποτε κατοικούσαν κάπου 250.000 ψυχές και σήμερα αποτελεί πόλη-φάντασμα».

Ο Κεν Στόουν προσθέτει ακόμη πως συναντήθηκε με την ανεξάρτητη υποψήφια (που κέρδισε την έδρα) στην παλιά πόλη της Δαμασκού, Νόρα Αρισιάν, αρμενικής καταγωγής, στην κατοικία του Έλληνα Πατριάρχη Μεκίτη. Το συγκεκριμένο σπίτι μετατράπηκε σε εκλογικό κέντρο. Η συνάντηση έγινε για να μεταφέρει ο δημοσιογράφος τις ευχαριστίες της Δαμασκού για την κίνηση του Καναδά να υποδεχτεί περί τους 25.000 πρόσφυγες.

Η Νόρα Αρισιάν εξέφρασε, πάντως, την επιθυμία «σταδιακά όλοι αυτοί να επιστρέψουν» έπειτα από το πέρας του πολέμου.
Με πληροφορίες από Press TV και Information Clearing House

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: