Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση του Σύλλογου Δ/Ν Σάμου για τα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής που δουλεύουν σε μονάδες Ειδικής Αγωγής

Με το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς, ψηφίστηκε τροπολογία από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, εκπαιδευτικοί Γενικής Παιδείας μπορούν να καλύπτουν ώρες στην Ειδική Αγωγή. Μ’ αυτό τον τρόπο χάνονται θέσεις και, ουσιαστικά, απολύουν οριστικά αναπληρωτές που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στην Ειδική Αγωγή, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις των μόνιμων συναδέλφων και διασπούν τον κλάδο, βάζοντας συναδέλφους, εργαζόμενους με κοινά προβλήματα, να τσακώνονται μεταξύ τους αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Τις ημέρες αυτές διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα διήμερες υποχρεωτικές επιμορφώσεις που αφορούν μόνιμους και αναπληρωτές συναδέλφους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι δουλεύουν σε δομές Ειδικής Αγωγής, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τα ειδικά παιδαγωγικά προσόντα που απαιτεί η Ειδική Αγωγή.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση ότι: «εάν συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά (πτυχίο - μεταπτυχιακές σπουδές ή μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή δηλ.). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης».

Η διήμερη αυτή επιμόρφωση νομιμοποιεί και για την επόμενη χρονιά την ουσία της τροπολογίας που αναφέρθηκε. Σύμφωνα με την κυβέρνηση δηλαδή, αρκούν κάποιες ώρες σεμιναρίων για να γίνουν κάποιοι εκπαιδευτικοί ικανοί να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο και δύσκολο έργο του ειδικού παιδαγωγού.

Όλα αυτά ανήκουν στην πολιτική της αδιοριστίας, την οποία εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε. Είναι αναγκαίο όλοι οι συνάδελφοι να συνειδητοποιήσουν τους λόγους που αναφέραμε και για τους οποίους γίνονται όλα αυτά.

Είναι αναγκαίο όλοι οι συνάδελφοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας ή βαθμίδας εκπαίδευσης, να συγκροτήσουμε τον κοινό αγώνα μας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών. Μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας, μαζί με όλους όσους υποφέρουν απ’ τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που επιβάλει η κυβέρνηση, με τις κατευθύνσεις που δίνουν ΕΕ και ΟΟΣΑ για την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Η διήμερη αυτή επιμόρφωση στρώνει ακόμα περισσότερο το έδαφος για λιγότερες θέσεις εργασίας και την οριστική απόλυση συναδέλφων αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των μόνιμων συναδέλφων και την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με ειδικές ανάγκες.


Ο Πρόεδρος
Κατσιγιάννης Νικόλαος
Ο Γραμματέας
Πανούσος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: