Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου για τις εθελοντικές δράσεις σχολείων

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σχετικά με τις εθελοντικές δράσεις των σχολείων που γίνονται κατά καιρούς, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
  1. Ο εθελοντισμός στις μέρες μας με τον τρόπο που προωθείται από το σύστημα δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις χάνει το νόημά του και, πίσω από την ιδέα της προσωπικής ανιδιοτελούς προσφοράς (που αναμφισβήτητα ισχύει για τους συμμετέχοντες), υποκρύπτει άλλα συμφέροντα (π.χ. ιδιωτικών εταιριών, ΜΚΟ ή άλλων φορέων), που πρακτικά ζητούν δωρεάν εργατικά χέρια, αντικαθιστώντας τις υποχρεώσεις του κράτους. Γύρω απ’ τον εθελοντισμό, προωθείται ολόκληρος μηχανισμός αδρανοποίησης εργαζομένων και ανέργων, διαμορφώνοντας συνειδήσεις μακριά απ’ την ταξική αλληλεγγύη και συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες εκδήλωσης των φαινομένων κοινωνικής εξαθλίωσης
  2. Με την πάροδο των ετών όμως εδραιώνεται ταυτόχρονα η αντίληψη ότι το κράτος, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι ανίκανο να εξυπηρετήσει τις βασικές υποχρεώσεις του και ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό, οπότε η μοναδική οδός είναι να τις αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες και μάλιστα σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη – θεωρούμε – αντίληψη, που απομακρύνει τον πολίτη από τα θεσμικά του όργανα και παγιώνει ένα κλίμα απογοήτευσης, θυμού και ανασφάλειας και τελικά δίνει ένα αρνητικό μήνυμα για τη σχέση πολίτη-κράτους στα πλαίσια της Δημοκρατίας.
3. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στην εποχή μας επιλέγει η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή, με σειρά αποφάσεών της, ν’ ασχοληθεί πιο δραστικά με τις πολιτικές της Ε.Ε. σχετικά με τον εθελοντισμό, καθώς και την προώθηση παραπέρα των εθελοντικών δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το έτος 2011 – λίγο μετά το ξεκίνημα της καπιταλιστικής κρίσης, δηλαδή – που ανακηρύχτηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων» και, μάλιστα, εκτιμούν ότι ο εθελοντισμός συμβάλλει στη στρατηγική για την ανάπτυξη «Ευρώπη 2020».
  1. Ως εκ τούτου και πιστεύοντας ότι το σχολείο δε θα πρέπει να εγκαταλείψει το ρόλο του στην ανάπτυξη της δημοκρατικής συνείδησης και της αξίας της συμμετοχής αλλά και της δημιουργίας γενικότερων στάσεων και αξιών κοινωνικής και πολιτικής αγωγής που θα ορίζουν τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς ενεργούς πολίτες, καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων που αποφασίζουν τέτοιες δράσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές θα πραγματοποιούνται και στους στόχους που θα εξυπηρετούν κάθε φορά.
Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αφορούν επεμβάσεις σε σχολικά κτίρια, για τα οποία την πλήρη κυριότητα και ευθύνη φέρει ο Δήμος, ή σε δράσεις σε δημόσιους χώρους (π.χ. καθαρισμοί, βαψίματα κ.ά, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εποχικών υπαλλήλων, που εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτό), θα ήταν σφάλμα να πιστέψουμε ότι οι όποιες γνώσεις έχουμε (τεχνικές ή ακαδημαϊκές) αρκούν για να παρέμβουμε σε τομείς άλλων κλάδων εργαζομένων και παρακαλούμε σ΄ αυτού του είδους τις αποφάσεις να επιδίδεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: