Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Η επιτροπή Τσιόδρα στο απόσπασμα

Η καθηγήτρια ιατρικής και επικεφαλής ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» Αναστασία Κοτανίδου βρέθηκε σε δύσκολη θέση επειδή αναγνώρισε λάθη της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Είπε πολύ λίγα και με τον πλέον αόριστο τρόπο αλλά, παρόλα αυτά, έσπασε ένα ταμπού με την παραδοχή ευθυνών και, επομένως, της αποτυχίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πιέστηκε πολύ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι τα λόγια της παρερμηνεύθηκαν και να εξαφανιστεί. Τώρα, όμως, έχει σκιστεί το περιτύλιγμα και δεν είναι εύκολο να κρυφτεί η πραγματικότητα.

Ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής, παραδέχθηκε ότι η επιτροπή «έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες αποφάσεις που δεν ήταν δικές της», ενώ σημείωσε πως «ο ρόλος της επιτροπής είναι συμβουλευτικός και  γνωμοδοτικός, οι αποφάσεις είναι πολιτικές».

Τη σκυτάλη πήρε ο συνάδελφός του Αλ. Βατόπουλος, ο οποίος αναγνώρισε το προφανές, ότι το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και τόνισε: “Εμείς, η επιτροπή επιστημόνων, δεν μπορούμε να πάρουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προτείνουμε. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις να πάρει η πολιτεία».

Με τις τοποθετήσεις αυτές αντιστρέφεται η θεωρία της κυβέρνησης κατά την οποία όταν κάτι πάει στραβά φταίνε οι εισηγήσεις των ειδικών και όταν τα πράγματα πάνε καλά το χρωστάμε στον πρωθυπουργό.

Στους «Παρόντες» του Γιώργου Αυγερόπουλου ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις για το άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού που συνέτεινε στην έξαρση της πανδημίας, ρίχνει την ευθύνη στους επιστήμονες και εμφανίζει την κυβέρνηση απλώς να ακολουθεί τις εισηγήσεις τους.

Το προπαγανδιστικό σχήμα είναι απλοϊκό: Πέρυσι την άνοιξη τα καταφέραμε γιατί ο πρωθυπουργός πήρε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις και έναν χρόνο μετά βρισκόμαστε σε αδιέξοδο γιατί δεν τα υπολόγισε σωστά η επιτροπή.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και για την αναποτελεσματικότητα, αντιφατικότητα και ασυναρτησία των περιοριστικών μέτρων, για τον ελλιπή και κακό έλεγχο της εφαρμογής τους, για την κατάρρευση του ΕΣΥ και για την εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού.

Η εύκολη λύση είναι να ενοχοποιήσει την επιτροπή Τσιόδρα που δεν έχει φροντίσει να αυτοπροστατευθεί και δεν ήταν υποψιασμένη ότι θα μπλέξει σε ένα άγριο παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών με φόντο χιλιάδες φέρετρα.

Τώρα οι επιστήμονες έχουν εγκλωβιστεί. Και η αποδόμησή τους είναι τραύμα για την επιστήμη, καταλυτική για την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους «ειδικούς» και για τη διάχυση της απελπισίας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: