Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Τανκς και περιπολικά παντού, κλίνες εντατικής πουθενά

Του Δημήτρη Τζιαντζή

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Σκάι, υποστήριξε την ανάγκη νέων lockdown ώστε, όπως έλεγε τότε, να «καταφέρουμε να ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα».

Επίσης και η επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης μάς διαβεβαίωνε πως «προς τα τέλη Μαρτίου που θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί, θα μπορούμε να είμαστε σε μια άλλη φάση», ενώ ένα «τρίτο κύμα θα έχει τεράστιο κόστος και οικονομικό και στο σύστημα υγείας».

Σήμερα βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου και η πορεία της πανδημίας εξελίσσεται απ’ το κακό στο χειρότερο. Καμία «ανάσταση» για τον λαό δεν αναμένεται το Πάσχα, στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξουν τα καταστήματα για να σωθεί «οτιδήποτε κι αν σώζεται» από την εορταστική περίοδο, ενώ ειδικοί δίνουν πια

«ραντεβού τον Σεπτέμβρη», όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος με την υποσημείωση ότι θα έχουμε το επόμενο φθινόπωρο μια «κανονική Ελλάδα», μόνο αν αποδώσουν τα μέτρα! Την Πέμπτη οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ αυξήθηκαν σε 706, ενώ δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός Εντατικής περιμένοντας για ένα κρεβάτι, ενώ -σύμφωνα με καταγγελίες- κάποιοι απ’ αυτούς καταλήγουν.

Παραμονές της εθνικής επετείου, ενώ εκατοντάδες αστυνομικά οχήματα, τανκς αλλά και πτητικά μέσα της αστυνομίας, του λιμενικού και του πυροσβεστικού σώματος ετοιμάζονταν να παρελάσουν σε άδειους δρόμους, νοσοκομεία αναφοράς όπως το Λαϊκό «λύγισαν» και σταμάτησαν την εφημερία για ασθενείς με κορονοϊό. «Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο, τρεις μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του νοσοκομείου. «Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος σε κλινική δημόσιου νοσοκομείου ή να είναι διασωληνωμένος ασθενής στα ΤΕΠ και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ αδειανή, με τον κλινικάρχη να ζητά αποζημίωση 1.700 ευρώ την η μέρα για νοσηλεία σε κρεβάτι ΜΕΘ. Αυτά τα πράγματα αγγίζουν τα όρια της απανθρωπιάς», έκανε λόγο την ίδια μέρα και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό.

Την Παρασκευή, παθολόγος του Σωτηρία παραδέχτηκε μιλώντας στην τηλεόραση του Open πως αναγκάζονται πλέον να στέλνουν ασθενείς με οξυγόνο στο σπίτι τους καθώς δεν υπάρχει κρεβάτι και πως «δεχόμαστε τεράστια πίεση για να νοσηλεύσουμε ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη για νοσηλεία». Έτσι, έχουμε περιπτώσεις βαριά ασθενών που παίρνουν συμπυκνωτή στο σπίτι και κάνουν οξυγονοθεραπεία μόνοι τους για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. To DIY (Do It Yourself, «κάν’ το μόνος σου») στην πιο τραγική εκδοχή του.

Τα μέλη της κυβέρνησης, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, επιδίδονται σε ρεσιτάλ αναισθησίας και κυνισμού. Χαρακτηριστική είναι η προκλητική απάντηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που επιχείρησε να δικαιολογήσει την κατάρρευση του ΕΣΥ και την άρνηση της κυβέρνησης να επενδύσει σε ΜΕΘ αντί για κανόνια κάνοντας λόγο για... «μια πολύ περιορισμένη αναμονή των είκοσι τεσσάρων ή λίγο περισσότερων ωρών» και πως δεν πειράζει που ο κόσμος είναι εκτός ΜΕΘ και λιστών αναμονής καθώς «τους παρέχεται οξυγόνο και σε αυτή την περίπτωση».

Το πρωτοφανές αδιέξοδο φαίνεται και από τις διαφωνίες που εμφανίζονται μέσα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων με όλο και περισσότερους επιστήμονες να διαφωνούν με τη συνέχιση των δρακόντειων αναποτελεσματικών περιοριστικών μέτρων και εισηγούνται σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων ως αντίδοτο στην αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και την «κούραση» των πολιτών. «Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», πρότεινε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Με άλλα λόγια, παραδέχονται ότι το πολυθρύλητο και πολυδιαφημισμένο «Μένουμε Σπίτι», που επί ένα χρόνο οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην κατάθλιψη και που το βάφτιζαν «φάρμακο διά πάσα νόσο», ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

Επιπλέον οι ειδικοί, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, επιμένουν σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα «ατομικής ευθύνης» και όχι σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας και μαζικής μεταφοράς. Έτσι, προτείνεται οι εργαζόμενοι στα καταστήματα να φορούν πλέον υποχρεωτικά τις ακριβότερες μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες διπλή μάσκα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από άλλες χώρες, κάτι που διαψεύδεται πλέον από όλες τις μετρήσεις και στατιστικές με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση της ΕΕ με ποσοστό 3,16% (Βουλγαρία πρώτη με 3,98%, Ουγγαρία 2η με 3,22%) στον δείκτη θνητότητας CFR , επιβεβαιωμένοι θάνατοι προς επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σε αυτό το μαύρο σκηνικό, προτεραιότητα της κυβέρνησης δείχνει να παραμένει η επικοινωνιακή διαχείριση της απελπιστικής κατάστασης και όχι η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Το «στοίχημα» της κυβέρνησης ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί γρήγορα και «αυτόματα» μέσω των εμβολιασμών δεν έπιασε και το Μαξίμου εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να «θυσιαστεί» ο αποτυχημένος υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να κάνει λόγο για «προσβλητική συμπεριφορά» και «ανεπαρκή διαχείριση».

Είναι αυτονόητο ότι μόνο ο μαζικός αγώνας του πληττόμενου λαού μπορεί να φέρει ένα φως στο βάθος του τούνελ, στο οποίο μάς έχει ρίξει η αδιέξοδη έως εγκληματική ταξική πολιτική της κυβέρνησης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: