Ένα ρεπορτάζ – αφιέρωμα στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ίδρυση αστυνομίας για τα ελληνικά ΑΕΙ πρόβαλε το γαλλογερμανικό ARTE, εξηγώντας αναλυτικά το χρονικό του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και τι προβλέπει για την πρόσληψη 1.000 νέων αστυνομικών.
“Πέρα από το περιεχόμενο του νόμου που επιβάλλεται από την συντηρητική κυβέρνηση, καταδικαστέος είναι και ο τρόπος εφαρμογής του” αναφέρει το ρεπορτάζ φιλοξενώντας δηλώσεις καθηγητών κατά του νόμου αλλά και φοιτήτριας που επισημαίνει ότι ενώ οι σχολές είναι κλειστές εδώ και 1 χρόνο λόγω της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι πολλά ιδρύματα αντιμετωπίζουν προβλήματα υποχρηματοδότησης, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 30 εκ. για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Όπως τονίζεται ακόμα στο ρεπορτάζ “η παρουσία των Αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές αναβιώνει μία τραυματική εμπειρία που παραμένει ακόμα ζωντανή στην Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 1973, στρατός και αστυνομία έπνιξαν στο αίμα την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου της Αθήνας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Τα σκοτεινά γεγονότα υπενθυμίζονται από το μνημείο εντός του χώρου που αν και εγκαταλείπεται, φέρει τα σημάδια του αγώνα από το χθες και το σήμερα”.
Το ρεπορτάζ παρουσιάζει και την άποψη της πλευράς που είναι υπέρ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αφού όπως λέει θεωρεί ότι η ελευθερία που υπάρχει στα ιδρύματα εμποδίζει την καλή λειτουργία των ΑΕΙ. Θυμίζει το επεισόδιο με τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού πανεπιστημίου και επισημαίνει ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη άδραξε την ευκαιρία για να επιβάλει την τάξη στα Πανεπιστήμια που προκαλούνται τέτοια γεγονότα και εναντίον καθηγητών“.
Το αφιέρωμα του ARTE καταλήγει τονίζοντας ότι τα μέτρα για τα Πανεπιστήμια “εντάσσονται σε ένα ευρύτερο και γενικευμένο πλαίσιο αυταρχικής διακυβέρνησης και αστυνομικής βίας”, προβάλλοντας εικόνες από το ξύλο ανδρών της Αστυνομίας σε διαδηλωτές αλλά και τον άγριο ξυλοδαρμό του νεαρού στην πλατεία της Ν.Σμύρνης που προκάλεσε κατακραυγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου