Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Έρευνα: η τηλεργασία ήρθε για να μείνει αφού ξεζουμίζει καλύτερα τους εργαζόμενους

Στη διάρκεια της επιδημίας, οι εταιρείες στέλνουν όλο και περισσότερους υπαλλήλους για να εργαστούν από το σπίτι τους από τον Μάρτιο του 2020. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που στο σπίτι έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε, όπως φαίνεται σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI)[1] στη Γερμανία μεταξύ περίπου 1.000 εταιρειών που προσφέρουν δουλειά γραφείου στο σπίτι.

Στην πανδημία, κατά μέσο όρο το 64 τοις εκατό των εργαζομένων εργάζονται πλήρως ή εν μέρει με τηλεργασία, πριν από την πανδημία το ποσοστό ήταν 25 τοις εκατό.

Σύμφωνα με την έρευνα του BSI, το 42% των εταιρειών χρησιμοποιούν μόνο το δικό τους εξοπλισμό πληροφορικής για το γραφείο στο σπίτι. Σε κάθε τέταρτη εταιρεία χρησιμοποιείται τόσο ο προσωπικός όσο και ο εταιρικός εξοπλισμός - δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιρειών.

Το 13% των μικρών επιχειρήσεων (τρεις έως δέκα εργαζόμενοι) δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν κυρίως ή αποκλειστικά τον ιδιωτικό τους εξοπλισμό πληροφορικής - αυτό ισχύει μόνο για το 2% των μεγάλων εταιρειών.

Εννοείται ότι οι εταιρείες έχουν και μια σειρά άλλα οφέλη όπως μείωση ενεργειακού κόστους, κόστους συντήρησης και φθοράς κλπ.

Σε μια έρευνα[2] που πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της εταιρείας δοκιμών της Στουτγάρδης, Dekra, Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Forsa, το 32% των εργαζομένων σε τηλεργασία δουλεύει περισσότερο ή μερικές φορές εκτός ωραρίου, για παράδειγμα το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο. Το 30% δήλωσε «διαταραχές» στη δουλειά και ενοχλήσεις εξαιτίας της αναγκαστικής «συμβίωσης» με άλλα μέλη της οικογένειας, κυρίως με τα παιδιά, αλλά και επειδή ο χώρος εργασίας δεν διαχωρίζεται από το υπόλοιπο διαμέρισμα (27%). Το 36% είχε ένταση, πόνο στην πλάτη ή πονοκεφάλους λόγω ενός «φτωχού, μη εργονομικού χώρου εργασίας», ενώ το 34% ανέφερε έλλειψη ή ανεπαρκή εξοπλισμό εργασίας, για παράδειγμα πολύ μικρή οθόνη, κακή σύνδεση στο διαδίκτυο κ.τ.λ.

Σύμφωνα εξάλλου με την ασφαλιστική εταιρεία «DAK-Gesundheit», ο αριθμός των αναρρωτικών αδειών λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων αυξήθηκε κατά 7% στη Γερμανία το 2020 σε σχέση με το 2019, με την τηλεργασία, όπως όλα δείχνουν, να έχει συμβάλει στην επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ψηφιακή ένωση Bitkom, 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι μετέφεραν το γραφείο στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πανδημία θα αλλάξει μόνιμα τον κόσμο της εργασίας, το γραφείο στο σπίτι θα διαδραματίσει σημαντικά μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι πριν από την πανδημία: 58 τοις εκατό των εταιρειών θέλουν να συνεχίσουν την τηλεργασία από το σπίτι, την τηλεργασία και την κινητή εργασία στο τρέχον επίπεδο ή ακόμη και να επεκτείνουν το εύρος μετά την κρίση. Μόνο κάθε έκτη εταιρεία θέλει στη συνέχεια να διακόψει την τηλεργασία.

«Η τηλεργασία από το σπίτι είναι εδώ για να μείνει», είναι ο τρόπος με τον οποίο το αφεντικό της BSI, Arne Schönbohm, συνοψίζει τα αποτελέσματα σε αυτό το σημείο.

Τι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω;

Ότι προτεραιότητα για τη γενίκευση της τηλεργασίας από την εργοδοσία και το κράτος της, με αφορμή και την πανδημία, δεν είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων, ή η «καλύτερη εναρμόνιση» της οικογενειακής - προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας. Προτεραιότητα είναι τα κέρδη του κεφαλαίου, στα οποία η τηλεργασία εξελίσσεται σε στήριγμα, καθώς μειώνει διάφορα λειτουργικά κόστη, καταρρίπτει τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, διατηρεί «στην τσίτα» τον εργαζόμενο σε όλη τη διάρκεια της μέρας, με τα επώδυνα αποτελέσματα που καταγράφονται ήδη σε μελέτες και αναμένεται να γενικευτούν.

πηγήhttps://euforipediada.blogspot.com/2021/04/blog-post_18.html


[1] Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) ρώτησε 1.000 εταιρείες σχετικά με την κατάσταση σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την πραγματική κατανομή των εταιρειών στο γερμανικό εταιρικό τοπίο, το 42% των εταιρειών έχουν προσφορά τηλεργασίας στο σπίτι, το 58% δεν έχει καμία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 από το ινστιτούτο έρευνας "INFO GmbH Market and Opinion Research".

[2] Στην αντιπροσωπευτική έρευνα, 1.502 τυχαία επιλεγμένοι υπάλληλοι ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών έδωσαν συνέντευξη μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2020 .

Ελήφθησαν υπόψη μόνο οι απαντήσεις των ερωτηθέντων που εργάστηκαν πλήρως ή εν μέρει με τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Ινστιτούτο Forsa πραγματοποίησε την έρευνα εκ μέρους της εταιρείας δοκιμών της Στουτγάρδης, Dekra.

Δεν υπάρχουν σχόλια: