«Se non è vero, è ben trovato» σημαίνει «αν δεν είναι αληθινό, έχει εύστοχα επινοηθεί». Χθες ζήσαμε ακόμα ένα επιτελικό φιάσκο και την επικοινωνιακή διαχείρισή του. Δεν έχει κανένα νόημα εδώ να μιλήσουμε για την τεχνική πλευρά του ζητήματος και το πόσο ανόητες είναι οι (μη) εξηγήσεις που δόθηκαν από τους υπεύθυνους, αλλά είναι μια ευκαιρία να μάθουμε πολλά για το πώς οι νικητές των εκλογών κάνουν την πραγματική αδυναμία τους επικοινωνιακό όπλο. Πώς η πραγματικότητα, δηλαδή, όχι μόνο διαμεσολαβείται και διαστρεβλώνεται, αλλά και πλαισιώνεται με τρόπο που ενισχύει το αφήγημα.
Δεκάδες χιλιάδες γονείς και παιδιά, επί δύο ημέρες καρδιοχτυπούν στην πιο δύσκολη στιγμή της σχολικής χρονιάς, τις εξετάσεις. Οι ευθύνες τής μέχρι πριν από οκτώ ημέρες κυβέρνησης της χώρας είναι δεδομένες και αδιαπραγμάτευτες. Τι λέει ωστόσο η κυβέρνηση που απέρχεται από το τιμόνι της χώρας, ενώ ράβει κοστούμια και προετοιμάζεται για το επόμενο γιουρούσι στο κράτος;
Καταρχάς για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ - αυτό δια πάσαν νόσον. Έπειτα φταίει η απλή αναλογική, που δεν έχουμε κυβέρνηση - άρα και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ που τη νομοθέτησε. Φταίει επίσης η... υπηρεσιακή κυβέρνηση - και πάλι εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ που μας έβαλε σε περιπέτειες. Στη συνέχεια, η γραμμή εμπλουτίστηκε με τις απαραίτητες δόσεις φόβου: χάκερ «θέλουν να καταστρέψουν την εικόνα της χώρας και να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες».
Σε ποιο συμπέρασμα μας οδηγούν αβίαστα όλα αυτά; Μα, στο να έχουμε «μια σταθερή, πολιτική, αυτοδύναμη κυβέρνηση» και να ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία στις 25 Ιουνίου. Πρόκειται για προπαγάνδα στην καθαρή μορφή της: μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα με στιβαρό και σοβαροφανές ύφος υπηρετεί ένα σενάριο στα όρια της γελοιότητας. Το έργο παίζεται ταυτόχρονα σε όλους τους κινηματογράφους - αναπαράγεται δηλαδή από τα πρόθυμα ΜΜΕ- και για εκατομμύρια άλλους πολίτες που δεν έχουν παιδιά ή σχέση με παιδιά, το αφήγημα γίνεται πραγματικότητα.
Τι κι αν μαθητές, γονείς και καθηγητές γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τι κι αν υπάρχουν ελάχιστα ρεπορτάζ που ανοίγουν ρωγμές στην καλογυαλισμένη βιτρίνα; Η μιντιακή υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται συντριπτική.
Το πρόβλημα συνεπώς δεν είναι οι κυβερνοεπιθέσεις στις κρατικές υποδομές. Πρόβλημα είναι οι κυβερνητικές επιθέσεις στο μυαλό μας!
Τράπεζα Θεμάτων: "Δεν υπήρξε μεγάλη επίθεση, τα νούμερα των υπουργείων δεν βγαίνουν"
Οι ειδικοί δεν συμφωνούν με το κυβερνητικό αφήγημα περί επίθεσης "ιστορικών διαστάσεων" στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων. Απαιτούνται εξηγήσεις από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το δίχως άλλο κατά τις δύο τελευταίες ημέρες όταν προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα πρόσβασης στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων οι περισσότεροι επιχειρήσαμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει κακόβουλη επίθεση και ήρθαμε σε επαφή με όρους πληροφορικής οι οποίοι συνήθως αφορούν μόνο τους ειδικούς.
Οχι άδικα. Το πρόβλημα είναι εξ ορισμού σύνθετο ενώ τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επέμειναν από την πρώτη μέρα ότι το σύστημα δέχθηκε "κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα" η οποία μάλιστα, σύμφωνα με μερίδα των ΜΜΕ, έλαβε "ιστορικές διαστάσεις".
Είναι πράγματι έτσι; Το NEWS 24/7 συνομίλησε με ειδικό της πληροφορικής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του (για τους δικούς του τυπικούς λόγους οι οποίοι έγιναν απολύτως σεβαστοί).
"Οι πρώτες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι δεν πρόκειται για μία μεγάλη επίθεση όπως, ίσως ούτε καν για επίθεση DDOS. Η κίνηση όγκου δεδομένων που καταγράφηκε στην πλατφόρμα δεν είναι ασυνήθιστη ως προς το μέγεθός της και είχε καταγραφεί, σχεδόν με τους ίδιους αριθμούς και λίγες ημέρες πιο πριν. Αυτή του μεγέθους κίνηση δεν δικαιολογεί την κατάρρευση της πλατφόρμας επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα" σχολιάζει σχετικά ο συνομιλητής μας.
Εν συνεχεία γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος σχολιάζοντας τα νούμερα που χρησιμοποίησαν τα δύο υπουργεία στις ανακοινώσεις τους: "Moυ ακούγεται ιδιαίτερα υπερβολικό το νούμερο των 114 χωρών από τις οποίες υποτίθεται ότι προήλθαν οι επιθέσεις. Ας σκεφτούμε. Πόσες είναι οι χώρες που διαθέτουν γρήγορο internet το οποίο είναι απαραίτητο για κακόβουλες επιθέσεις όπως αυτή που περιγράφηκε και πόσες είναι οι χώρες στις οποίες δεν υπάρχει καν διαδίκτυο. Δεν βγαίνουν αυτά τα νούμερα, φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικά".
Ως προς το πλήθος των χτυπημάτων ανά δευτερόλεπτο "μπορώ να πω ότι μία πλατφόρμα που συνεργάζεται με εταιρία για την απόκρουση του χτυπήματος (σσ την ΑΚΑΜΑΙ φαίνεται να προτίμησαν οι αρμόδιοι από τη Δευτέρα) μπορεί να αντέξει όχι μόνο 165 εκατομμύρια χτυπήματα ή 280.000 το δευτερόλεπτο αλλά χτυπήματα ακόμα και 2000 φορές περισσότερα. Είναι άλλωστε η δουλειά των εν λόγω εταιριών να αποκρούουν αποτελεσματικά".
Αρα ακόμα και σ' αυτό δεν φαίνεται να δικαιώνεται το κυβερνητικό αφήγημα. Η γενικότερη εντύπωση που αποκόμισε ο συνομιλητής μας (άνθρωπος πολύ μεγάλης πείρας στη δουλειά του) είναι ότι "πολλές από τις πλατφόρμες που "χτίζονται" για να χρησιμοποιηθούν από δημόσιους οργανισμούς δεν έχουν τα κατάλληλα εχέγγυα προστασίας και αντοχής σε πάσης φύσεως επιθέσεις".
Τα παραδείγματα, έτσι και αλλιώς, είναι πάρα πολλά. Την Τρίτη κατέρρευσε και η πλατφόρμα του κοινωνικού τουρισμού, οπότε μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το φαινόμενο είναι γενικευμένο. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνηση χρωστά στους πολίτες συγκεκριμένες απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται και από στοιχεία. Σε δική του υποδομή (ΕΔΥΤΕ) φιλοξενείται η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων.
Ο Γιάννης Αντωνίου, επικεφαλής του ΙΕΠ, παραδέχθηκε δημοσίως ότι ουδέποτε είχε γίνει συζήτηση για την ενίσχυση της προστασίας της Τράπεζας Θεμάτων. Εγινε κατόπιν εορτής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης ο κ. Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κατάφερε να κάνει τη θέση του ακόμη χειρότερη μετά το διήμερο φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων.
Ο κ. Αντωνίου, προσωπική επιλογή της Νίκης Κεραμέως, για την προεδρία του ΙΕΠ, επέμεινε στο αφήγημα για την κυβερνοεπίθεση και προχώρησε, την ίδια ώρα, στην παραδοχή ότι δεν είχε γίνει ποτέ συζήτηση για ενίσχυση του συστήματος προστασίας της πλατφόρμας.
Ανέφερε ακόμα ότι: «Υπάρχει σύστημα προστασίας, αλλά τέτοια συζήτηση για ενίσχυση του συστήματος προστασίας ποτέ δεν έγινε. Έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν εκδηλώθηκε η επίθεση και πραγματικά αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε και μας προφύλαξε χθες και πολύ περισσότερο σήμερα».
Εξήγησε ότι «υπήρχαν συστήματα προστασίας, αλλά αυτά τα συστήματα χτυπήθηκαν και δεν άντεξαν το μέγεθος της επίθεσης και ουσιαστικά αυτό το οποίο κάναμε σε συμφωνία με τον ΕΔΥΤΕ ήταν να ενισχυθεί το σύστημα. Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Χρειάστηκε να ενισχυθεί το τείχος προστασίας και αυτό το κάναμε τη Δευτέρα το βράδυ».
Συμπερασματικά: Το ΙΕΠ συνελήφθη κοιμώμενο. Ουδέποτε είχε συζητήσει την ενίσχυση του συστήματος και στην πρώτη αναποδιά η πλατφόρμα κατέρρευσε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου