Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Πενταετής θα είναι η θητεία των τοπικών αρχόντων- τρεις (3) οι Δήμοι για το Νομό Σάμου


Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, η θητεία των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων θα διευρυνθεί από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές. Έτσι, από το 2014 θα διεξάγονται μαζί με τις Ευρωεκλογές και η θητεία των αιρετών θα διαρκεί πέντε χρόνια.

Οι 57 νομαρχίες και τα 19 επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες. οι 1034 Δήμοι και Κοινότητες συγχωνεύονται σε 333. Ωστόσο η κυβέρνηση αφήνει το περιθώριο διαβούλευσης για 14 Δήμους, ώστε οι δήμοι να αυξηθούν στους 343.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000 , οπότε οι εργαζόμενοι στην αρχή θα μεταταχθούν, όπου υπάρχει ανάγκη και στη συνέχεια υποχρεωτικά. Για τους συμβασιούχους, όταν τελειώνει η σύμβασή τους θα απολύονται.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμαρχοι να αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς των εκλογών και όχι από τον επόμενο Ιανουάριο, ώστε να συντάσσουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Για να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος, αρκεί να είναι 18 χρονών.

Για τα νησιά θα εφαρμοστεί η αρχή, «ένα νησί, ένας δήμος». Για τη Σάμο προβλέπονται τρεις (3) δήμοι: 1. Σάμου με έδρα το Βαθύ, 2. Ικαρίας με έδρα τον Άγιο Κήρυκο και 3. Φούρνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: