Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Δε δόθηκαν απαντήσεις στις συναντήσεις δασκάλων και καθηγητών με την Υπουργό Παιδείας


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα 15-4-10 οι συναντήσεις των Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ έθεσε από την πλευρά του πέρα από τα θέματα του πολυνομοσχεδίου, και τα ζητήματα της περικοπής των μισθών, του ασφαλιστικού, της Ειδικής Αγωγής και των Νηπιαγωγείων. Συγκεκριμένα:

Προσλήψεις εκ/κών: Το Δ.Σ. της ΔΟΕ επέμεινε στην αδιαπραγμάτευτη θέση του για καμιά αλλαγή στο σύστημα πρόσληψης στην Π.Ε. (60% ΑΣΕΠ- 40% ενιαίος πίνακας). Κι αυτό γιατί το σύστημα αυτό καθιερώθηκε μόλις το 2004, ύστερα από αγώνες του κλάδου, είναι αντικειμενικό, αδιάβλητο και πέρα για πέρα μετρήσιμο.

Η Υπουργός Παιδείας απάντησε πως αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο και στην εκπαίδευση να γίνονται αποκλειστικά μέσω του ΑΣΕΠ. Ισχυρίστηκε πως το μεταβατικό διάστημα θα καλύψει τις τυχόν αδικίες για τους ήδη εγγεγραμμένους. Βέβαια πώς θα γίνει αυτό πράξη με τη δραματική μείωση των διορισμών είναι απορίας άξιο.


Για την «τιμωρητική» 3ετή παραμονή στην οργανική θέση τόνισε ότι προέχει το παιδαγωγικό κλίμα που δημιουργεί η μακρόχρονη παρουσία του εκπ/κού στην ίδια σχολική μονάδα. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υποστήριξε πώς η μακρόχρονη παραμονή μόνο με ελεύθερη επιλογή και κίνητρα προς τους εκπ/κούς μπορεί να επιτευχθεί και όχι με εξαναγκασμό. (π.χ. αύξηση της μοριοδότησης για κάθε χρόνο παραμονής στο ίδιο σχολείο πέρα από τον πρώτο)

Για την ενεργοποίηση του θεσμού του «δόκιμου» εκπαιδευτικού και την πιθανότητα μετάταξής του σε διοικητική θέση: Απέναντι στη θέση μας για ένα χρόνο εισαγωγική επιμόρφωση, αμέσως μετά το διορισμό, απάντησε, χωρίς να μπει στην ουσία της πρότασής μας, ότι δεν υπάρχει εκπ/κό σύστημα στην Ευρώπη δίχως δόκιμο διάστημα.

Σε ότι αφορά τον απαράδεκτο θεσμό της ωρομισθίας, δήλωσε ότι στόχος είναι η κατάργησή του. Βέβαια η τραγική μείωση των διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα σταθερότητας δε δημιουργεί αισιοδοξία για επίλυση του προβλήματος. Ο θεσμός του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, ούτε να βρει σύμφωνο τον εκπ/κό κόσμο. Η απαίτηση για ύπαρξη μόνο μόνιμων και αναπληρωτών εκπ/κών είναι επίκαιρη και είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει σοβαρές εκπ/κές και εργασιακές προοπτικές.

Συμφώνησε με τη θέση μας ότι δε θα πρέπει η αξιολόγηση να είναι χειραγώγηση, προκαλεί όμως αρνητικές εντυπώσεις ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας πριν καν υπάρξει διάλογος με τις εκπ/κές Ομοσπονδίες και χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η διαχρονική ευθύνη της πολιτείας για τη λειτουργία της εκπαίδευσης.

Διευκρίνησε πως μετακινήσεις από την Β/θμια στην Α/θμια μπορεί να γίνουν μόνο στις ειδικότητες του Ολοήμερου (ξένες γλώσσες, γυμναστές κλπ.) Κατηγορηματικά δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν διορισμοί καθηγητών ή Νηπιαγωγών στα Δημοτικά Σχολεία.


Αποσπάσεις μεταθέσεις: Ζήτησε τις αναλυτικές προτάσεις της Ομοσπονδίας. Δεν απάντησε όμως στην επισήμανση της ΔΟΕ ότι η κινητικότητα στην Π.Ε. (μεταθέσεις - αποσπάσεις) αφορά ένα μικρό ποσοστό συναδέλφων κάθε χρόνο (4% στις μεταθέσεις και 6% στις αποσπάσεις επί του συνόλου 80.000 εκ/κών Π.Ε.). Το Δ.Σ. της ΔΟΕ επεσήμανε πως, παρά τις δεσμεύσεις της ίδιας της Υπουργού περί του αντιθέτου, συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς να πριμοδοτούνται με επιπλέον 2 μόρια οι αποσπασμένοι στις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καυτηρίασε το γεγονός ότι, παρά τη δέσμευση του Υπουργείου, δεν υπήρξε ως σήμερα καμία ρύθμιση για τους συναδέλφους που εργάζονται για χρόνια ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή, για τα σεμινάρια των 400 ωρών, για τη χορήγηση βεβαίωσης σπουδών από τα Νηπιαγωγεία. Η Υπουργός απάντησε ότι έχει γίνει σχετική προεργασία κι όλα αυτά θα απαντηθούν άμεσα.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ζήτησε το πλήρες κείμενο του πολυνομοσχεδίου και νέα συνάντηση με την Υπουργό. Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί στην Ομοσπονδία την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη και θα γίνει νέα συνάντηση της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία αμέσως μετά. Ζήτησε, για όλα τα θέματα, γραπτές τις προτάσεις της ΔΟΕ.

Ύστερα από τα παραπάνω, το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτιμά ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα αιτήματά μας και θεωρεί ότι οι προτάσεις του Υπουργείου είναι σε αντίθεση με τις θέσεις του κλάδου. Γι'αυτό και θα προχωρήσει άμεσα και σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ (με την οποία θα γίνει κοινή συνάντηση) σε κλιμάκωση των αγωνιστικών-απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συνάντηση με την υπουργό παιδείας είχε και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. 'Εθεσε στην Υπουργό όχι μόνο τις θέσεις του για τα ζητήματα που ρυθμίζονται με το «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και τα ζητήματα των οικονομικών περικοπών και του ασφαλιστικού των εκπαιδευτικών. Η Υπουργός Παιδείας δεν απάντησε θετικά στα ζητήματα που τέθηκαν.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή, 16/4 στις 12 το μεσημέρι για να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: