Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ ΣΑΜΟΥ, 16 Μαρτίου 2011

Του αιρετού του ΠΥΣΠΕ Σάμου,
Κακαγιάννη Αντώνη

Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011, συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ Σάμου με τα εξής θέματα: 1. έγκριση άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε εκπ/κό ΠΕ-70 2. αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και 3. (ΕΚΤΑΚΤΟ) αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (αποσπασμένου σε άλλο ΠΥΣΠΕ).
Αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε εκπαιδευτικό ΠΕ-70 και η αναγνώριση  συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε  εκπαιδευτικό ΠΕ-19 (ΑΜΩ).
Στο τρίτο θέμα ήταν η αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε  εκπαιδευτικό ΠΕ-11 αποσπασμένου σε άλλο ΠΥΣΠΕ. Η θέση μου ήταν ότι έπρεπε να κατατεθεί η αίτηση της εκπαιδευτικού στο ΠΥΣΠΕ που έχει αποσπασθεί.
Τέλος, ρώτησα για να ενημερωθώ για τα κενά σε ειδικότητες που υπάρχουν στα σχολεία του Νομού. Στην Α’ Σάμου υπάρχουν 24 ώρες Αγγλικών, 10 ώρες Γαλλικών και 4 ώρες Γερμανικών, ενώ στη Β’ Σάμου 24 ώρες Αγγλικών. Στη Β’ Σάμου διορίστηκαν δύο (2) εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας (ΑΜΩ), αλλά δεν αποδέχτηκαν το διορισμό τους. Άρα τα κενά υπάρχουν. Ζήτησα να σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο και να ζητούν την κάλυψη των  συγκεκριμένων κενών.
Όσον αφορά τις υπερωρίες των εκπαιδευτικών του Δ.Σ. Παγώνδα, σύμφωνα με τη διοίκηση, έχουν πληρωθεί στις 29/12.
Υπενθυμίζω όμως στους συναδέλφους ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μόνο ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει το δικαίωμα να αναθέσει σε εκπαιδευτικό του σχολείου μέχρι πέντε (5) ώρες υπερωριακή διδασκαλία. Αν ο Σύλλογος Διδασκόντων παραλείψει να αναθέσει την κάλυψη των ωρών αυτών, η ανάθεση γίνεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.
Πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να μη δέχονται οι εκπαιδευτικοί να παίρνουν υπερωρίες, γιατί έτσι δεν καλύπτονται τα κενά από τη διοίκηση. Οι συνάδελφοι καλούνται, εφόσον συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται την προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας. Ιδιαίτερα αρνητικοί πρέπει να είναι, όταν τους ζητείται να καλύπτουν ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καν τοποθετηθεί στα σχολεία (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής κ.ά.) τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ: “Οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των μαθητών είναι προδήλως παράνομες, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85”. Μάλιστα η ΔΟΕ με απόφασή της κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για την κάλυψη των συναδέλφων στους οποίους ανατίθεται -γραπτώς - υποχρεωτική υπερωρία.
Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων. Το υπουργείο δέχτηκε την επίσημη πρόταση της Δ/νσης που είναι ο υποβιβασμός του Δ.Σ. Πύργου από 6/θέσιο σε 3/θέσιο και οι καταργήσεις των Δ.Σ. Αμπέλου, Σκουρεΐκων και του 6/θεσίου Παλαιοκάστρου – Βλαμαρής.
Επίσης στην Ικαρία καταργήθηκαν τα Δ.Σ. Περδικίου, Μονοκαμπίου, Στελλίου, Βρακάδων και  Καστανιών. Αναβαθμίστηκαν σε 7/θέσια το 1ου Αγίου Κηρύκου και του Ευδήλου, πρόταση που δεν είχε γίνει αποδεκτή πέρυσι από το υπουργείο. Παρέμειναν 6/θέσια το 2ο Αγίου Κηρύκου και το 1ο Χριστού Ραχών και το 3/θέσιο Αγίου Πολυκάρπου, που μετονομάστηκε σε 2ο Δ.Σ. Χριστού Ραχών (3/θ). Οι εκπαιδευτικοί που θα χάσουν την οργανική τους θέση θα προηγηθούν στη διαδικασία των τοποθετήσεων.
Κακαγιάννης Αντώνης   
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου  

Δεν υπάρχουν σχόλια: