Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το κράξιμο πάει σύννεφο

Στο μακρινό μέλλον ο ιστορικός που θα επιλέξει να ερευνήσει πώς η Ελλάδα έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχει ήδη ένα έναυσμα για να ξεκινήσει: την περίφημη ρήση του Θ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε τα λεφτά».

Στο ζοφερό παρόν, όμως, οι κατά καιρούς δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αποτελούν το κόκκινο πανί για ουκ ολίγες αποδοκιμασίες εκ μέρους πολιτών, εντός και εκτός της χώρας. Ενα από τα τελευταία επεισόδια γράφτηκε πρόσφατα στο Παρίσι, όπου άκουσε από φοιτητές τα «γαλλικά» του. Και δεν είναι το μόνο.

Πάει καιρός που έχει παρέλθει η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης. Τότε, τα γιουχαΐσματα των πολιτών στρέφονταν κυρίως κατά των γαλάζιων, αποδίδοντάς τους τα «εύσημα» για την κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα. Οπως στον Γ. Αλογοσκούφη, κατά την ομιλία του στο LSE του Λονδίνου παρουσία σωματοφυλάκων, αλλά και σε εστιατόριο στην Αθήνα μέχρι και σε γήπεδο τένις, του Γ. Βουλγαράκη στο Κολωνάκι, του Π. Δούκα στον Αστέρα Βουλιαγμένης, του Δ. Σιούφα στην Πάρο, του Γ. Παπαθανασίου... Ομογενείς γιουχάισαν Καραμανλή και Βαληνάκη, στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχαν μεταβεί μετά των συζύγων τους για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Από την περασμένη άνοιξη είχαν αρχίσει τα «σκάγια» να παίρνουν και τους κυβερνητικούς. Τον Απ. Κακλαμάνη στην πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Παναγόπουλο, την Κατερίνα Μπατζελή από αγρότες στον Βόλο, την Αννα Διαμαντοπούλου σε σχολείο στη Νέα Ιωνία, τον Σωκρ. Ξυνίδη από πράσινους συνδικαλιστές «εντός έδρας», στην Ιπποκράτους...

Οταν οι προπηλακισμοί κατέληξαν στον τραυματισμό του πρώην υπουργού Κ. Χατζηδάκη, όλοι κατάλαβαν ότι λίγο θέλει για να ξεφύγουν τα πράγματα από κάθε έλεγχο...

Το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, στο στόχαστρο μπήκαν πρώην και νυν πρωτοκλασάτοι. Ο Γ. Παπανδρέου τις περασμένες ημέρες στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, συνοδευόμενος από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Δημ. Δρούτσα, ενώ την ίδια ημέρα νεαροί, στη θέα του Χρ. Πρωτόπαπα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, φώναζαν συνθήματα. Πρόσφατα, πάλι ο πρωθυπουργός, αποδοκιμάστηκε από πολίτες κατά την επίσκεψή του στον Εβρο μαζί με τον υφυπουργό Γ. Ντόλιο. Η αρχή για τον Γ. Παπανδρέου είχε γίνει πέρυσι τον Ιούνιο, όταν πήγε στο Ηρώδειο για να παρακολουθήσει συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, με «ουουου» στο άκουσμα της άφιξής του.

Και τώρα; Διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια πολιτικών έπειτα από τηλεκελεύσματα και καλέσματα στο Ιντερνετ. Πρώτα με τον Ακη Τσοχατζόπουλο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μετά στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, που είδε επίσης να συγκεντρώνονται μερικές εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι πολίτες το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Κολωνάκι. Τον Ιανουάριο, ο ίδιος είχε γίνει στόχος αποδοκιμασιών από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές, όταν τυχαία πέρασε μπροστά τους την ώρα που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στα Προπύλαια. Τότε χρειάστηκε να επέμβουν οι άνδρες της φρουράς του για να τον φυγαδεύσουν... Δύσκολοι καιροί για πολιτικούς «πρίγκιπες».

Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: